narin-faydalari-nelerdir
Faydalı Bilgiler

Narın Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından çok fazla faydaları olan nar yüzyıllardır üretkenlik, kuvvet ve güç sembolü olarak görülmüştür. Pek çok kültürde nar doğurganlığı, kadını ve bereketi sembolize etmektedir. Tarihin bazı dönemlerinde nar ağaçları kutsal sayılmış ve zarar verenler cezalandırılmıştır. Sağlık üzerinde olumlu etkileri olan narın faydaları nelerdir kısaca bakmakta fayda var.

Narın Faydaları nelerdir?

Yıllardır alternatif tıpta kullanılan nar hastalıklardan korunmada önemli rol oynamaktadır. Özellikle soğuk algınlıklarına karşı koruyucu etkisi olan nar hem meyve olarak hem de suyu sıkılarak tüketilmektedir. Narın içerisinde bulunan fitokimyasallar kansere karşı korur. Aynı zamanda enfeksiyonlara karşı vücudu korur ve kronik hastalıklarda fayda sağlar.

  1. Nar Yüksek Antioksidan İçerir: Antioksidan içeriği en yüksek olan meyvelerdendir. Günde bir tane nar günlük ihtiyacımız olan C vitamininin yüzde 40 ini karşılamaya yeterlidir. C vitamini antioksidan özelliğine sahip olması sebebiyle enfeksiyonlara savaş açar. Bu sebeple de tüm kanser türlerine karşı koruma sağlar. Çok hassas bir vitamin olan C vitamini metalle temas ederse tamamen yok olabilmektedir. Bu nedenle nar suyu sıkılırken bıçak ya da başka bir metalle temas ettirilmemelidir.
  2. Nar Kalp ve Damar Hastalıklarına Karşı koruyucu Görev Yapar: Kalp damar hastalıklarına karşı kalkan görevi yapan nar doğal kalp ilacı olarak bilinmektedir. Narın kan dolaşımını hızlandırma özelliğin sebebiyle hücrelere kan ve oksijen ulaşmasını da sağlamaktadır. Yüksek tansiyonu olanlarda tansiyonun düşmesini sağlar ve dengeleyici rol oynar. Yalnız kullanılan ilaçlarla etkileşiminin olup olmadığı konusunda mutlaka doktora danışılmalıdır.
  3. Hafızanın Güçlenmesini Sağlar: Yapılan bir çok araştırma narın hafızayı güçlendirdiğini göstermiştir. Özellikle beslenmeye bağlı ortaya çıkan unutkanlıklara karşı düzenli nar tüketimi olumlu ve önemli rol oynamaktadır. Odaklanma ve dikkat dağınıklılığı olan kişilere tedavi ile birlikte düzenli nar tüketimi önerilmektedir. Özellikle Parkinson ve  Alzheimer  gibi hastalıkların erken evrelerinde düzenli nar tüketimi faydalı olmaktadır. Hastalığın ilerlemesine karşı etkilidir.
  4. Sindirim Sistemi Üzerinde Olumlu Etkileri Vardır: İçerisinde çok fazla tohum olması sebebiyle çok fazla posaya sahip bir meyvedir. Bir tane narda insan vücuduna gerekli olan posa miktarının üçte birini karşılayacak kadar posa içermektedir. Düzenli nar tüketimi ile şişkinlik ve kabızlık gibi rahatsızlıklar önlenebilmektedir. Aynı zamanda posa içeriği sayesinde tokluk hissi de veren nar zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmezidir.

Nar Suyunun Faydaları Nelerdir?

Nar suyu nar meyvesinin sağladığı tüm faydaları sağlamaktadır. Sadece bir bardak nar suyunda bir nardan daha fazla nar kullanılması sebebiyle antioksidan bileşenler ve fitokimyasal daha fazladır. Sindirim sistemi için nar tüketiliyorsa su değil posalı halinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Nar suyunun da diğer meyve sularında olduğu gibi glisemik indeks yüksektir. Bu nedenle diyabet hastalarının narı su olarak değil meyve olarak tüketmesinde fayda vardır.

Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

Nar ekşisinin kalp ve damar hastalıkları, kanserin önlenmesi, ağız ve diş sağlığı üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Yemeklerde, salatalarda, soslarda güvenle kullanılabilen faydalı bir üründür. Dikkat edilmesi gereken husus doğal olarak üretilen ve satılan nar ekşilerinin tercih edilmesi gerekir. Sos şeklinde olanların birçok koruyucu madde ve kimyasal içermesi sebebiyle tercih edilmemesi gerekir.

Narın Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Nar kabuğunun da sağlığa sayısız faydaları bulunmaktadır. Nar kabuklarından çay yapılıp tüketilebilmektedir. Su kaynamaya yakın olduğunda içerisine nar kabuklarını atıp birkaç dakika demlenmesini bekliyoruz. Sonra içerisine isteğe bağlı olarak karanfil, tarçın gibi baharatlardan ekleyip tüketmeliyiz. Haftada birkaç gün bu çaydan tüketmeliyiz. Soğuk algınlığı, grip, kolesterolü ve sindirimi düzenlemek bu çay ile mümkün olabilmektedir. Lakin herhangi bir sağlık sorunu olanlar tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdırlar.

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Kaynak

1 Paylaşımlar

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir