Şifa Kaynağı Üvez Meyvesi

Bir gezi sırasında doğada hazır halde bulunan üvez meyvesinin toplanıp satıldığını gördüm. Durur muyum hemen denemem lazımdı ve denedim. Harika bir tat. Bir de faydalarına bakayım dedim ki birçok faydası olduğunu gördüm. Bu nedenle de şifa kaynağı üvez meyvesi hakkında bulduklarımı yazıp sizlerle de paylaşmak istedi.

Gülgiller ailesinin bir iyesi olan üvez meyvesi doğa bulunmakta ve halk arasında zehirli olarak bilinmektedir. Doğru olarak ve bilinçli tüketilirse bu meyvenin bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Türkiye’de dağlarda ve yüksek kesimlerde yetişir. Bazı türleri ise bahçe süslemelerinde kullanılmaktadır. Özellikle meyvesi tüketilirken çok dikkat edilmeli ya da yaş meyve olarak tüketilmemelidir. Fazla tüketiminde ise gayda yerine zararlı olabilmektedir.

Şifa Kaynağı Üvez Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Üvez meyvesi bolca magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, bakır, demir, manganez içermektedir. Bol miktarda C vitamini içerir. Beyaz kan hücrelerini arttırır. Cilt sağlığı üzerinde önemli rol oynar. Antioksidan özelliği vardır ve kanserli hücrelerin düşmanıdır. Meyve, meyve kurusu, reçel ya da yapraklarından çay yapılarak tüketilebilmektedir.

  1. Bu meyve lif açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu sebeple de bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.
  2. Üvezde tanen denen bir madde bulunmaktadır. Bu sayede kalp sağlığını korur ve kalp hastalıklarına karşı kullanılır.
  3. Vücut direncini arttırıcı görev görmektedir. Bu nedenle kış aylarında oldukça faydalı bir bitkidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Özellikle kış mevsimlerinde görülen gribal enfeksiyonlara iyi gelmektedir.
  4. Göz tansiyonuna iyi geldiği bilinmektedir.
  5. Karaciğeri güçlendirir ve karaciğer dostudur.
  6. İdrar söktürücü özelliği vardır.
  7. Üvez meyvesi tansiyon hastalıklarına iyi gelmektedir.
  8. Sürekli kabızlığı olan kişilere üvez iyi gelmektedir. Fakat ishale de yapraklarının iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle Üvez meyvesi yapraklarından çay yapılarak içilmesi ishale iyi gelecektir. Ayrıca üvez yaprağı ödem attırıcı rol oynamaktadır.
  9. Üvez meyvesi cilt güzelliğinde önemli bir yer tutar. Yalnız meyve olarak kullanılmamalıdır. Üvez meyvesi içeren malzemeler kullanılmalıdır. Örneğin sabunlar, kremler gibi ürünler tercih edilmelidir.
Şifa Kaynağı Üvez Meyvesi

Üvez Meyvesinin Zararları Nelerdir?

  1. Vücutta istenmeyen reaksiyonlar gösterme ihtimali olduğundan alerjik bünyeye sahip olan kişiler kullanmamalıdır.
  2. Mide bulantısına sebep olabilmektedir.
  3. Vücutta şişlik ya da kızarıklıklar oluşabilmektedir.
  4. Nefes almada zorluk görülebilir.

Üvez kurusu alırken mutlaka güvenilir aktarlardan almak gerekmektedir. Yine reçeli de aynı şekilde organik ürünler satan yerlerden ve güvenilir üreticilerden alınmalıdır. Her bitkide olduğu gibi üvez meyvesi ya da çayı tüketilmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kaynak 1

Kaynak 2

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

1 Paylaşımlar