Tansiyon Kaç Olursa Tehlikeli Olur?

Çok yaygın olarak toplumda var olan tansiyonla ilgili bilinmeyenlere değinen ve tansiyon kaç olursa tehlikeli olur? sorusunu cevaplayan  İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan şu bilgileri verdi…

Tansiyon Kaç Olursa Tehlikeli Olur?

140/90  (14/9) mmhg üzeri hipertansiyon olarak kabul edilmektedir. Ev ölçümleri için hipertansiyon sınırı 135/85 mmhg (13,5 / 85 ), 24 saatlik kan basıncı takibinde ise sınır 125/80 mmhg ( 12,5 / 8 ) olarak belirlenmiştir.



Büyük tansiyonun 140 mmhg üzerinde küçük tansiyonun ise 90 mmhg altında olduğu duruma ise izole sistolik hipertansiyon (sadece büyük tansiyonun yüksek, küçük tansiyonun normal veya düşük kalması) denmektedir.

Tansiyonun Belirtileri nelerdir?

Hastaların önemli bir kısmında herhangi bir bulgu yoktur. Bazen tek bulgu ölçülen kan basıncının yüksek gelmesidir. Bazı hastalar da baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, halsizlik, bulantı, kusma, baş dönmesi meydana gelir. Uzun süren kontrol edilmeyen hipertansiyon ancak hedef organ hasarlarıyla kendini belli eder. Bu organlar beyin, kalp, böbrek, retina ve kan damarlarıdır. Bu organlara ait bulgular ve hastalıklar, böbrek yetmezliği, damarlarda anevrizma (anormal genişleme) tıkanma, inme, kalp damar hastalığı, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi…

Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?

Hipertansiyonun nedeni yüzde 90-95 bilinmemektedir. Yüzde 5-10 luk bir kısımda ise herhangi bir nedene bağlı (sekonder) hipertansiyon söz konusudur.



Hangi durumlarda sekonder hipertansiyon düşünmek lazımdır?

Yaş, öykü, fiziki inceleme, laboratuvar bulguları sekonder bir neden düşündürüyorsa, kan basıncı ilaca zor cevap veriyorsa, iyi kontrol edilmiş tansiyon birden kontrolden çıkıp yükselmeye başlarsa, hedef organ hasarı varsa, kan basıncı >180/110 mmhg ise…

Hipertansif hastanın değerlendirilmesinde 3 hususa dikkat etmek gerekir..

  • Hipertansiyon yaratan sekonder bir neden araştırmalı
  • Hedef organ hasarı ve eşlik eden hastalık bakılmalı
  • Diğer kardiovasküler risk faktörleri değerlendirilmelidir.

Hipertansiyona Neden Olan Hastalıklar:

B)Renal vasküler hastalıklar: (böbrek damarlarına ait durumlar)

C)Endokrin nedenler: feokromastoma, hipo-hipertroidi, cushing, akromegali, hiperaldosteronizm, şişmanlık

D)Nörojenik nedenler: artmış stres, kafa içi basıncı artması, ensefalit,

E)Diğer nedenler: ilaçlar, gebelik toksemisi, alkol bağımlılığı, uyku apne sendromu,

Hipertansiyonla gelen bir hastada kullandığı ilaçlar, var olan ek hastalıklar, kilo, fizik aktivite, diyet, tuz ve alkol tüketimi, çevresel ve psikososyal faktörler araştırılmalıdır.

Tansiyon Nasıl Ölçülmelidir?

Tansiyon-kac-olursa-tehlikeli-olur
Tansiyon yükselmesi

Tansiyon ölçümünde, hem tansiyon ölçen hemde tansiyonu ölçülen kişinin gevşemiş bir pozisyonda rahat olmaları, kişinin ölçümden en az yarım saat önce bir şey yememesi, kafein almaması, sigara içmemesi gerekiyor. Koldan tüm giysiler çıkarılmalıdır. 2 dakika aralıklarla 2 veya daha fazla ölçüm yapılmalıdır. Kullanılan cihazın boyutları uygun olmalıdır.

Hipertansiyon Tedavisi?



Hipertansiyonda hedef 140/80 mmhg altı olmalı; eğer böbrek hastalığı yada diabet varsa bu durumda 130/80 mmhg altı hedef alınmalıdır. Hipertansiyon ciddi ama tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi edilmezse kalp, beyin, böbrek, göz gibi organlarda istenmeyen durumlara sebep olabilir, tedavisi ömür boyu sürmelidir. İlacın sadece bulgular ortaya çıktığı zaman değil sürekli kullanılması gerekmektedir. Kan basıncı düşünce yada şikayetler kaybolunca tedavinin bırakılmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Non farmakolojik (ilaç dışı) tedavi: yaşam düzeni değişikliği, tuz alımının kısıtlanması, ideal kiloya ulaşma, fizik aktivite artışı, sigarayı bırakmak, aşırı alkol tüketimini önlemek, diyet, sık sık günde 5-6 öğün ama az miktarda yemek yemek, potasyumdan kalsiyumdan zengin gıdalar almak, doymuş yağdan fakir diyet almak,

DİKKAT: Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır.

Nasıl Yapılır?

38 Paylaşımlar