Kış Sebzesi Brokolinin Faydaları

İnsan sağlığı için çok faydalı sebzelerden biri olan brokoli kalp hastalıkları ve kanser üzerinde önemli faydaları vardır. Kış sebzesi brokolinin faydaları arasında kronik rahatsızlıklar ve diyabet de yerini almaktadır. Şifa kaynağı bu bitki antioksidan özelliğe sahiptir ve vücuttaki hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. Vücudun Ph dengesini sağlayan çiğ ya da haşlanmış tüketilebilen bir sebzedir. Bol miktarda K vitamini ve C vitamini içerir. Bunun yanında demir, fosfor, fosfat, magnezyum, potasyum , selenyum ve kükürt içermektedir. Ayrıca lif bakımından da zengin bir sebzedir.

Kış Sebzesi Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Kansere Karşı Koruyucudur:

Brokolide bulunan biyoaktif bileşikler sayesinde vücudun antioksidan seviyesi yükselmektedir. Bu da pankreas kanseri, böbrek kanseri, akciğer ve idrar kesesi kanseri riskini azaltmaktadır. Büyüyen tümörlerin dahi gerilemesine katkı sağlamaktadır. Folat içermesi sebebiyle de mide ve kolon kanserlerine karşı koruyucu görevi üstlenmektedir. Brokolide bulunan bazı bileşikler vücuttaki ekstra östrojen uzaklaştırma görevi yapmaktadır. Bunun sonucunda da özellikle rahim, göğüs, kolon kanseri riski azalmaktadır.

Diş ve Kemik Sağlığına İyi gelir

Magnezyum, kalsiyum, çinko, K vitamini ve fosfor açısından zengin bir besindir. Bu sebeple kemik ve diş sağlığı üzerinde etkilidir. İçerisindeki Kalsiyum, C vitamini gibi vitamin ve mineraller diş sağlığı olumlu etkilemektedir. Özellikle K vitamini yeterli miktarda alındığında kemik sağlığını iyileştirme gücüne sahiptir. Bir fincan kadar kıyılmı brokoli günlük kalsiyum ihtiyacımızın yarısını karşılamaktadır. Günlük K vitaminimizin ise tamamını karşılar.

Sindirim Sistemini Güçlendirir

Doğal lifli besinleri tüketmek bağırsak sağlığını korumakta ve kabızlığı önlemektedir. Brokoli de lif açısından zengin bir besin olduğundan bağırsakları güçlendirmektedir. Aynı zamanda brokoli insülin duyarlılığını artırır. Böylece kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Ayrıca iltihaplanmayı da önlemekte ve bağışıklık sistemini korumaktadır.

kis-sebzesi-brokolinin-faydalari
Brokolinin Faydaları

Brokolinin Kalp Sağlığı Üzerinde Olumlu etkileri Vardır

İçerdiği antioksidan maddeler kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca kötü kolesterol seviyesinin azaltarak ve kalbin normal çalışmasını desteklemektedir. İçerisinde bol miktarda bulunan C vitamini ve potasyum oksijen yetersizliği sebebi ile oluşan kalp rahatsızlıklarını önlemede yardımcıdır. Ayrıca brokoli tüketimi ile:

  • Kan şekeri düzenleyerek ve aneminin önüne geçilebilmektedir.
  • Göz sağlığını korumada etkilidir.
  • Cilt sağlığını koruyarak cildi gençleştirmektedir.

Hamilelerde Brokoli Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte gerekli olan demir, vitaminler, antioksidanlar, fosfor, kalsiyum ve proteinler bakımından zengin bir besindir. Bazı çalışmalar annenin yediği brokoli sebebiyle bebeğin daha sağlıklı olduğunu göstermiştir. Hamilelik döneminde yaşanan kabızlığın da lif açısından zengin bir besin olması dolayısıyla önüne geçilebilmektedir. Brokolinin içerdiği C vitamini ve folat ise doğurganlığın artmasını desteklemektedir.

Brokoli Suyunun Hazırlanması ve Tüketimi

Brokoli suyu metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır. Boşaltım sistemini de canlandırmaktadır. Haşlanmış brokoli suyu iştah kapama özelliğine sahiptir, Brokoli suyu hazırlamak için; Yarım kilo brokoliyi ayıklayarak yıkadıktan sonra bir tencereye alıyoruz. Üzerini hafif geçinceye kadar su ilave ediyoruz. Sonra 5 dakika kadar kaynatıyoruz ve bu suyu sabah aç karnına içiyoruz.

Brokolinin Yan Etkileri Var mı?

  • Kan inceltici ilaçlar kullananlar mutlaka doktoruna danışarak tüketmelidir.
  • Aşırı brokoli tüketimi tiroit sorunlarına sebep olabilir.
  • Çok fazla brokoli tüketenler iyot tüketerek dengelemelidirler.
  • İshal durumunda brokoli gibi lif açısından zengin besinlerin kullanılmasına bir müddet ara verilmelidir.
  • Bir günde elli gramdan fazla brokoli tüketiminde yan etkiler görülebilir.

Kaynak

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

1 Paylaşımlar