Zerdeçalın Faydaları

Zerdeçalın faydaları konusuna geçmeden önce zerdeçal nedir, nerede yetişir kısa bir göz atalım. Zerdeçal 2500 yıl gibi uzun bir süre Hindistan’ da kullanılmaktadır. Öyle ki baharat kraliçesi unvanını da elinde tutmaktadır. Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın Türk mutfağında ise yeni yeni kullanılmaya başlayan zerdeçalın keskin bir tadı ve farklı bir aroması vardır.

Zerdeçal zencefilgiller ailesine mensuptur. Sarı çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Her seferinde alıp mutfağımızın bir köşesinde unuttuğumuz zerdeçalın faydaları uzmanlarca çok fazladır. Bu sebeple de zerdeçal değerli bir bahrat olup mutfakta ve sofralarımızda yer almayı hak etmektedir.

Zerdeçalın Faydaları nelerdir?

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU’ na göre zerdeçal şifa kaynağı, doğal eczane, Az bulunur bitkisel mucize ve şifahanedir. Bu mucizevi şifahane bitkisinin faydalarını sıralarsak:

1. İltihap Giderici

Antioksidan özelliği sayesinde baterilere karşı savaşır. İltihap önleyicidir ve hücrelerimizi korur. Bu sayede vücutta oluşan iltihabik durum bir çok hastalığın davetçisidir. Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin maddesi bu durumu engellemektedir. Dolayısıyla iltihabik durumlarda iyileştirme sağlayan bir kalkan vazifesi görür. Bu sebeple sofralarımızdaki baharatlarımızı yanında zerdeçal da yerini almalıdır.

2. Bağırsaklara ve Sindirim Sistemine İyi Gelir

Her gün düzenli az miktarda zerdeçal tüketimi bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Özellikle kabızlık ve gaz sorunu olanlara fayda sağlar.

zerdecalin-faydalari
Zerdeçalın Faydaları Nelerdir

3. Kansere Karşı Korur ve Tedavi Etme Özelliği Vardır

Prof Dr Osman MÜFTÜOĞLU sık ve bol zerdeçal tüketenlerin prostat, meme, kalın bağırsak, yumurtalık kanserine yakalanma olasılığının az olduğunu söylemektedir. Hindistan ve Japonya’ da zerdeçal tüketimi fazladır. Bundan dolayı bu tür kanserler daha az olduğu bilinmektedir. Zerdeçal bu etkisini içerisinde buluna ‘kurkumoid’ler ve ‘turmeron’lar sayesinde yapmaktadır. Ancak hangi etken maddenin kansere karşı daha koruyucu olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Halen zerdeçalın kanser oluşumunu engellemek ve oluşa kanseri iyileştirmekle ilgili faydaları araştırılmaktadır.

4. Zerdeçalın Faydaları dan Biri de Depresyona Karşı iyi Gelmesidir

Zerdeçalın içerisinde bulunan B6 vitamini mutluluk hormonu olan seratonin hormonunun salgılanmasını arttırır. Bu sebeple insana mutluluk verir. Depresyon ve melankolik yaşayanlara zerdeçal daha iyi hissetmelerini sağlar. Özellikle tüketilecek olan zerdeçal çayı bu tarz şikayetlerin azalmasına sebep olacaktır. Ayrıca bu çay hormonal dengeyide düzenleyeceğinden ağrı ve stresi azaltır.

Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılmalıdır?

  1. Kaynar suya 1 çay kaşığı zerdeçal atıp 10 dakika kadar demlemeye bırakalım. Sonra afiyetle içilir. İsterse bal ya da şeker de atılarak tatlandırılıp içilebilmektedir.

Alzheimer Riskine Karşı Azaltıcı Etkisi Vardır

Alzheimer hastalığına karşı tıp çaresiz kalmış ve kesin tedavisi henüz bulunamamıştır. Zerdeçalın unutkanlığa karşı etkili olduğu bilinmektedir. Bu sebeple Alzheimer denilen bu hastalığa yakalanmadan önce önlemler alınmalıdır. Zerdeçal tüketimi bu hastalığın riskini azaltıcı etki gösterebilmektedir. Ayrıca odaklanma sorunu yaşayanlara ve dikkat dağınıklılığı yaşayanlara da tavsiye edilmektedir.

Zerdeçalın faydalı olduğu bilinen bir diğer konu ise yaşlılığa bağlı romatizmal hastalıklardır.

Zerdeçal çok kullanıldığında yan etkileri olabilecek bir baharattır. Özellikle safra taşı veya böbrek aşı olanların mutlaka doktruna danışması gerekmektedir. Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU zerdeçalı Hintlilerin de kullandığı miktar olan günde bir çay kaşığı olarak tavsiye etmektedir. Bu miktar aşıldığı takdirde zararlı olma ihtimali artacaktır. Zerdeçal taze ya da kuru, toz ya da kök olarak kullanılabilmektedir. Karabiberle kullanıldığında etkisinin daha da artacağını söylemektedir. Hatta zeytinyağı, karabiler, zerdeçal karışımının hazırlanarak salatalarda tüketilmelidir.

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Kaynak 1

Kaynak 2

2 Paylaşımlar