Zayıflayan Bağışıklık Sisteminden Erken Sinyal

Bağışıklık sisteminin güçlü olması sağlıklı, uzun ve kaliteli bir yaşam için çok önemli. Özellikle de nezle, grip gibi hastalıkların baş gösterdiği aylarda bağışıklık sistemi daha da önemli olduğunu gösteriyor. Yetersiz beslenmekten strese maruz kalmaya, sigara tüketiminden kalitesiz uyumaya, hareketsizlikten uzun süre ilaç kullanmaya kadar pek çok etken nedeniyle bağışıklık sistemi gücünü yitirebilir ve zayıflama eğilimi gösterir. Uzmanlar zayıflayan bağışıklık sisteminden erken sinyal lerle ilgili önemli bilgiler vermektedirler.

Yorgunluk

İnsan olarak herhangi bir efor sarf edildiğinde yorgun hissetmek olağan bir durumdur. Fakat saf edilen efordan daha fazla bir yorgunluk hissetmek bağışıklık sisteminden gelen bir sinyal olabilir. Sabahları yorgun ve dinlenmeden kalkmak, istirahat edince yorgunluğun geçmemesi doktora başvurmak için gecikmemek gerektiğinin belirtileridir.

Bağışıklık sisteminin zayiflama belirtileri

Uçuk Oluşması

Ağız, burun ve dudaklarda çıkan uçuklar bağışıklık sisteminin zayıflamasına delalet olabilir. Özellikle yılda dört kereden fazla uçuk çıkması ihmal edilmemeli ve doktora başvurulmalıdır.

Uçuk Oluşması

Tekrarlayan Enfeksiyonlar

Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler kolay kolay hasta olmazlar. Eğer bağışıklık sistemi zayıfsa daha kolay hastalanılır ve hastalıkların iyileşmesi daha uzun sürebilir. Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, ishal, idrar yolu veya genital bölge enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları önemli bir uyarıcı olabiliyor. Bu nedenle “nasıl olsa geçer” diyerek hastalığı hafife almak ve gelişigüzel ilaçlarla şikayetleri ortadan kaldırmaya çalışmak yerine bağışıklık sisteminin taranması için bir doktora başvurmak sağlık açısından yapılacak en doğru hareketir.

Ağızda Aft ve Pamukçuk Oluşması

Ağız içerisinde ya da dil üzerinde ağrılı ve ortası beyazlamış şekilde görünen aftlar bağışıklık sistemindeki zayıflamanın habercisi olabilirler. Hatta yılda dört kereden fazla aft oluşması durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Pamukçuk da ağızdan bağırsaklara kadar kandida adı verilen mantarın çoğalması ile oluşabilmektedir. Pamukçuk oluşumu bağışıklığı zayıflatıp aynı zamanda başka hastalıkların oluşumuna da etken olabilir. Son yıllarda kanser oluşumunda bile bu durumun etkilerinin olduğuna dair araştırmalar mevcuttur.

Ciltte Nedensiz Oluşan Yaralar

Zayıflayan bağışıklık sisteminden erken sinyal in biri de ciltte nedensiz oluşan yaralardır. Bu yaraların oluşması, yaraların geç iyileşmesi, tekrarlayan mantar durumu bağışıklık sisteminde zayıflamanın belirtilerinden olabilir. Özellikle önemsemediğimiz sivilceler, ayaklardaki mantarlar, kasık bölgesindeki kızarıklıklar, saçlı derinin pullanarak dökülmesi, zayıflayan bağışıklık sisteminin habercisi olabiliyor.  Bu gibi belirtilerle sık karşılaşılması durumunda bir doktora başvurarak bağışıklık taraması yaptırılması gerekir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin

Uzmanlar bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için bazı önerilerde bulunmaktadırşlar

  • Düzenli ve dengeli beslenilmeli. Özellikle A, B, C, D ve E vtaminleri açıcından zengin gıdalar tüketilmeye özen gösterilmelidir.
  • Kaliteli ve düzenli uyku uyunmalıdır. Uzmanlara göre kaliteli uyku deliksiz uyunan uykudur. Uykuyu bölecek etkenlerden kaçınılmalı ve her gece aynı saatlerle yatıp aynı saatlerde kalkmaya özen göstererek 6 ile 8 saat gibi bir uyku uyunmalıdır.
  • Stres ve kaygıyı olabildiğince en aza çekmek gerekir
  • Açık havada yürümek, egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi hem fiziksel hem de zihinsel açıdan daha iyi hissetmeye sebep olacaktır.
  • Probiyotik desteği ve bağırsakların düzenli çalışması da son derece önemlidir. Probiyotik desteği için ev yapımı yoğurt, kefir, ev yapımı sirke, ev yapımı turşu, boza ile şalgam suyu  alınabilir ve bu ürünler bolca probiyotik içerdiğinden bağışıklık sistemine ve bağırsakların düzelmesine iyi gelecektir.
  • Bol bol su içilmelidir.

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Nasıl Yapılır?

Bilgisayarcınız

158 Paylaşımlar