Çörek Otunun Faydaları

Çörek otu tarih boyunca sağlık için kullanılan en gözde bitkilerden biridir. Çörek otunun faydaları tam üç yüz bin yıldan beri bilinmekte. Son 40 yıldır yapılan bilimsel çalışmalar da onun bu saygıyı fazlasıyla hak ettiğini doğrulamaktadır. Mısır kökenli bir bitki olan çörek otu, Kral Tutankamon’un mezarında bulunması da o dönem bu tohumlara ne kadar değer verildiğinin kanıtı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çörek otu ayrıca Kleopatra tarafından güzellik için kullanılmış, Hipokrat ise hastalıklara karşı kullanmıştır. Çörek otunun iyi geldiği sağlık sorunları arasında, diyabet, kolesterol, sedef ve egzama, alerjiler, Alzheimer, sindirim sorunları bulunmaktadır.

Çörek Otu

Baharat olarak da kullanılan çörek otunun tohumları siyahtır ve susama benzer. Bu şifa kaynağı tohumlar hipertansiyon, karaciğer, böbrek hastalıkları, enfeksiyon ve cilt hastalıklarına karşı çok etkilidir.

Çörek Otunun Faydaları

Çörek otunun içerisinde doymamış yağ asitleri ve az miktarda B1, B2, B6, Demir, Kalsiyum, Magnezyum, Çinko, selenyum ve amino asitler bulunmaktadır. Ayrıca çörek otunun faydaları nın anahtarı üç kimyasalda gizli olduğunu uzmanlar belirtmektedirler. Bunlar: timokinon, timohidrokinon ve timol’dür

Araştırmalara göre çörek otunun, içerdiği timokinon’un akciğer, meme, böbrek, karaciğer, cilt ve prostat kanserine karşı etkili olduğunu göstermektedir. Fakat Antikanser özelliğinin nedeni tam olarak çözülememiştir.

Çörek Otunun faydaları

Araştırmalar, çörek otunun yağında da bulunan timokinonun anti-tümör etkilerinin, kolon kanseri, prostat kanseri, pakreas kanseri ve akciğer kanserinde etkili olduğunu söylemektedir. 

Alerji Tedavisinde Çörek Otunun Yeri

Pek çok araştırma özellikle burun alerjisi tedavisinde çörek otunun iyi geldiğini ortaya koymuştur. Burun tıkanıklılığı, hapşırma, burun kanallarının şişmesi gibi alerjik reaksiyonlara iyi gelmektedir. Ayrıca E Vitamini ile birlikte ağız yoluyla günlük alındığında alerji semptomlarını azaltır.

Alzheimere Karşı Çörek Otu

Bilimsel araştırmalar, çörek otunun Alzheimer hastalığı tedavisinde umut verisi sonuçlar göstermiştir.Bir araştırmada, çörek otunun belek, dikkat ve konsantrasyonu arttırdığı tespit edilmiştir.

Çörek Otunun Hipertansiyona Faydaları

Çörek otunu, 12 haftaya kadar günde 0.5-2 gram öğütülmüş şekilde kullanmak ya da günde iki kez ekstresini almak, hipertansiyon sorunu olan kişilerde kan basıncı kontrolüne önemli katkılar sağlamaktadır. Ancak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Çörek Otu

Çörek Otunun Faydalarından Bazıları

  • Ağız yoluyla çörek otu ekstresinin alınması, akciğer fonksiyonunu iyileştirir ve astımlı hastalarda hışıltılı solunum ve öksürük ataklarını azaltır.
  • Bronşite iyi gelir
  • Solunum borusunu genişletir. Günde 2 gram öğütülmüş çörek otu 12 hafta süresince kullanılmalıdır. 
  • Günde iki kez alınan tam ezilmiş 1 gr. çörek otunun, yüksek kolesterolü olan kişilerde kötü kolesterol ve kan yağları düzeyini azaltığına dair çalışmalar mevcuttur.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • İdrar söktürücüdür
  • Grip tedavisinde kullanılabilir.
  • Baş ağrısını hafifletir
  • Romatizmal hastalıklara iyi gelir.
  • Adet rahatsızlıklarını hafifletici etkisi vardır
  • Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Nasıl Yapılır?

Kaynak

685 Paylaşımlar