Soğanın Faydaları

Neredeyse tüm yemeklerde ve salatalarda kullanılan mucizevi bir bitkidir. İnsanlık var olduğundan beri en yaygın kullanıma sahip şifalı bir yiyecektir. Soğan çiğ olarak ya da pişmiş olarak tüketilebilmektedir. Soğanın faydaları deyince aklımıza ilk gelenler kış aylarında grip, öksürük gibi hastalıklara iyi gelmesidir. Çok etkili bir diyet besinidir. Saç dökülmesine ve cilt sağlığına da iyi geldiği bilinmektedir.

Soğan zambakgiller ailesinden bir bitkidir. Çeşitli büyüklük ve renkte alt çeşitleri olan soğanın e yaygını kırmızı, beyaz ve sarı soğandır. Birçok mineral ve vitamin içeren soğan güçlü bir antioksidandır.

Soğanın Faydaları nelerdir?

  1. Soğanın içerdiği antioksidan ve bileşikler kolesterolü düşürür, iltihaplanmaya iyi gelir. Aynı zamanda kalp hastalığı riskini de azaltır. Yüksek tansiyona karşı etkilidir. Kanın pıhtılaşmasını önler. Soğan tüketimi özellikle yemek borusu kanseri, kolon kanseri, mide kanseri gibi kanser türlerine karşı iyi gelmektedir.

2. Soğanın 25 farklı antioksidan içermesi sebebi ile çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle kırmızı soğanın bağışıklık sistemi üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda soğan bağırsak ve bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili olan probiyotik kaynağıdır.

3. Soğanın faydaları ndan bir tanesi de kan şekerini dengeleyici rol oynamasıdır. Özellikle ince bağırsak, yağ dokusu, pankreas ve karaciğerdeli hücrelerde etkileşimde bulunarak şeker hastalarının kan şekeri kontrolünde önemli bir rol oynar.

4. En az süt ya da süt ürünleri kadar kemik sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Bu sayede menopoz dönemi ve sonrasında görülen kemik erimelerine karşı etkilidir. Ayrıca özellikle kadınlarda çok soğan tüketenlerinde kalça kırığı olayının daha az olduğu gözlemlenmiştir.

5. Soğanda folik asit yani B9 vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminin var oluşu ruh sağlığı açısından önemlidir. Depresyonu önler. Bu madde besin maddelerinin beyne ulaşmasını sağlar. Bu sayede de insan kendini daha hisseder.

Soğanın Diğer Faydalarına Bakacak Olursak

  1. Sinir sistemini güçlendirir ve metabolizmayı hızlandırır
  2. Bazı zararlı bakterilerin gelişimini engeller
  3. Cilt ve saç sağlığında etkilidir.
  4. Yağ yakımına yardımcı olarak obezite riskinin azalmasını sağlar
  5. Kansızlığı önler ve idrar söktürücüdür
  6. Alerjiye ve uyku bozukluğuna iyi gelir.

Taze Soğanın Faydaları İse:

yesil-soganin-faydalari
Taze Soğanın faydaları

Kuru soğandan farklı olarak yeşil soğanda K vitamini ile proteinler bulunur. Kuru soğan gibi yeşil soğanın da ortak bir çok faydası vardır.

  1. Detoks görevi vardır ve bu sayede vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atar.
  2. Burun tıkanıklılığını giderir.
  3. Nefes açıcı özelliği vardır ve böylece astım ve bronşite iyi gelir.
  4. Vücut direncini arttırma özelliği vardır. Bu sebeple de kışın soğuk algınlığına iyi gelir.
  5. Egzama gibi cilt hastalıklarına karşı iyi geldiği bilinmektedir.

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Kaynak

2 Paylaşımlar