Kemik Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kemik Suyunun Faydaları Nelerdir?

Kemik suyu içerisinde bulundurduğu zengin vitamin ve mineraller sebebiyle sağlığımız için oldukça önemlidir. İçerisindeki bolca kalsiyum varlığıyla A ve K vitamini bulundurmasıyla da kemik yapısı için gerekli bir besindir. Faydalarını sıralarsak:

  1. Bağırsak sağlığı için önemlidir. Kemik suyundaki jelatin sızıntılı bağırsağı iyileştirir.
  2. Grip ve enfeksiyon hastalıklarıyla savaşır.
  3. Kemik suyu içerisindeki kollajen ve jelatin saç büyümesini destekler.
  4. Saç telleri ve deriyi canlandırır.
  5. Zihni sakinleştirmeye yardımcı olur.
  6. Bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
  7. Uyku düzensizliğini giderir.

Kemik Suyu Nasıl Yapılır?


Malzemeler:

  • 11,5 kilogram ilikli kemik (Kasaplardan bu şekilde temin edebilir, miktarını artırıp azaltabilirsiniz)
  • Su
  • Tuz – karabiber
  • Baharat (İsteğe göre içine defne yaprağı, biberiye, kekik gibi baharatlar ekleyebilirsiniz)

 

Nasıl Yapılır?

Evde kemik suyu hazırlamaya başlamadan önce onu yaparken çok vakit ayırmanız gerektiğini bilmeli, buna göre uygun olduğunuz bir günü tercih etmelisiniz.

Kemik suyu yapımına geçtiğinizde ilk önce kemik suyu yapmaya karar verdiğiniz günün bir gün öncesi, akşamdan suya koyup sabah kemiği kullanacak şekilde suda bekletilmelidir. Bu uygulama ile kemiğin üzerindeki kan ve kirler temizlenecektir.

Temizlenen kemikler derin ve geniş bir tencereye alınır. Kemiklerin üzerini yaklaşık 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve ocak açıp kaynamaya bırakılır. Tenceredeki karışım kaynamaya başlayınca ocak kısılıp bu şekilde kaynatmaya devam ettirilir. Kaynarken suyun yüzeyine çıkacak köpükler bir kaşık yardımıyla temizlenir.

Hiç köpük çıkmamaya, kemik suyu sakin sakin kaynamaya başladığında dileyen içine defne yaprağı, biberiye ya da kekik gibi baharatları ekleyebilir, dileyen sadece tuz ve karabiber ekleyerek de lezzetli bir kemik suyu elde edebilir.

Lezzetli ve faydalı bir kemik suyu için 10-12 saat kadar kaynatma işlemine devam etmek gerekir. Bu kadar vakit yok diyenler ise en az 6 saat kemik suyunu kaynatmalıdır. Kaynatma işlemi bitince tencerede kalan kemik suyu oda sıcaklığında bir süre soğumaya bırakılır. Ardından cam kavanozlara ya da kapaklı kaselere doldurulup buzdolabında saklanır. İhtiyaç anında kullanabilir. Afiyetler olsun.

 

 

48 Paylaşımlar