Kocayemiş (Dağ Çileğinin) Faydaları

Kocayemişi bilmeyeniniz var mı diye soracak olsak eminim ben bilmiyorum diye sesler olacaktır. Ben de kocayemişle üç yıl önce Amasra’da köy pazarında tanıştım. Gerçekten tadı muhteşem. Hele faydalarını duyunca da sizlere yazmaya karar verdim. Kocayemiş (Dağ Çileğinin) faydaları na geçmeden önce nerelerde yetişiyor bir bakalım.

Dağ Çileğinin Faydaları

Kocayemiş Bursa ve çevresinde, Karadeniz sahil ormanlarında kendiliğinde yetişen bir ağaç meyvesidir. Dağ çileği ya da yabani çilek olarak da bilinmektedir. Kocayemiş meyvesinin ağacı oldukça yavaş büyüyen bir bitkidir. Meyveleri önce sarı renktedir. Zamanla olgunlaşmaya başlayınca kırmızılaşmaya başlar. Bu meyvenin yuvarlak bir yapısı, olgunlaşınca kırmızı bir rengi ve dikenli bir yapısı vardır. Meyveler koyu yeşil yapraklar arasında sarı ve kırmızı olarak kendini belli eder. Ekim ayı itibari ile meyveler olgunlaşmaya başlar ve hasat edilir. Ilıman iklimlerde yetişen bu meyveler şifa niyetine tüketilmektedir. Dağ çileğinin hem yaprakları, hem de meyveleri faydalıdır

Kocayemiş Dağ Çileğinin Faydaları Nelerdir?

Kocayemiş Meyvesi
  1. Bu meyvenin safra kesesi sorunlarında oldukça faydası olduğu bilinmektedir. Eğer safra kesesi taşı ya da iltihabı varsa meyve tüketimi faydalı olduğu söylenmektedir. Özellikle yapraklarından hazırlanacak olan çayın içilmesi ile safra kanallarının temizlenmesi sağlanır.
  2. Birçok mineral bakımından ve C vitamini açısından zengin olan kocayemiş bağışıklık sistemine iyi gelmektedir. Sık hastalananlara kocayemiş çayı ve meyvesi tavsiye edilmektedir.
  3. Ağız içerisinde buluna bakteri ve enfeksiyonlara iyi gelmektedir. Özellikle çayı ağız kokusuna ve diş çürüklerine iyi gelmektedir.
  4. Çok güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki toksin maddeleri dışkı yoluyla dışarı atılmasını sağlamaktadır. Antioksidan özelliği ile hem ruhen hem de bedenen arınma sağlar.
  5. Bağırsak tembelliğine son verir ve çalışmasına yardım eder. Bu sayede bir çok bağırsak hastalığına karşı iyi geldiği bilinmektedir. Kocayemiş aynı zamanda bağırsaklarda buluna parazitlerin de temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
  6. Dağ çileği cilt enfeksiyonlarında ve idrar yolu enfeksiyonlarında etkilidir. İdrar yolları için çay olarak tüketilmeli, cilde ise tonik olarak uygulanmalıdır.
  7. Cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bu özelliğinden dolayı da kocayemiş çok çeşitli kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Genç ve düzgün bir cilt için ağ çileği çayı ve meyvesi tüketilmelidir.
  8. Kocayemiş tüketmek özellikle kirli hava ve sigara kullanımı ile kirlenen ciğerlerin temizlenmesini sağlar. Çay ya da meyve akciğerin rahatlamasında etkilidir.
  9. Böbrek taş ve kumlarının temizlenmesinde, karaciğer yağlanmasının çözümünde etkilidir.
  10. Çağımızın hastalığı kansere karşı koruyucudur.

Kaynak

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

1 Paylaşımlar