Ağız Kokusunun Nedenleri
Birçok kişi ağız kokusundan muzdariptir. Zaman zaman bu durumdan dolayı zor durumda kalabilir insan. Peki ağız kokusu nedir? Neden oluşur? Nasıl giderilir? Bu yazımızda bunları derlemek istedik.
Ağız kokusu birçok insan için içinden çıkılmaz korkulu bir rüyadır. Çalışmalar yetişkinlerin yüzde 50’sinin ağız kokusu problemi olduğunu gösteriyor. Bazen bu durumun altında zararsız zannettiğimiz ciddi problemler yatabileceğini söyleyen uzmanlar ağız kokusunun nedenleri ve tedavi yöntemlerini şöyle anlatıyor.
1- hijyeninin kötülüğü:
Düzenli diş fırçalama, hafifçe dil fırçalama ve şikayet olmasa da yılda bir diş hekimi kontrolü önerilir. Diş fırçalama ardından diş ipi kullanımını etkili bir temizlik için gereklidir.
2- Sigara kullanımı:
Sigara birçok hastalığa neden olduğu gibi ağız kokusu da yapar.
3- Dişte çürük ya da apse:
Ağız içinde oluşan enfeksiyonlar bakteri üretimi artırır ve kokuya neden olur.
4- Bademcik iltihabı, sinüzit:
Üst solunum yolları enfeksiyonları ağız içinde akıntı da yaparak kötü koku oluşturur.
5- Reflü:
Mide sıvısının yemek borusundan ağıza gelmesi halidir. Ağız kokusu ve öksürüğe neden olur.
6- Uzun süreli açlık:
Uzun süre bir şey yememek ve su içmemek, ağız kuruluğuna ve ağız içindeki mikroorganizmaların faaliyetinin artmasına neden olur ve bu da ağız kokusu yapar.
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Samiye Çelik ağız kokusunu diş ve ağız sağlığı açısından değerlendirdi:
Sabah ağzımız neden daha çok kokar?
Gece boyunca sindirim kanalında biriken gazlar, sabahları oluşan ağız kokusunun sebebidir. Herhangi bir sağlık problemi göstergesi değildir. Ancak dişlerimizi fırçalamadan uyuduğumuzda, ağızdaki yemek artıkları bakteriler tarafından kullanılır. Tükürük akışı azaldığı için bu etki daha fazlalaşır ve kokuya sebep olur.
Ağız kokusunun dişsel sebepleri nelerdir?
Ağız kokusunu engellemede ağız hijyeninin yeri büyüktür. Dişlerin aralarında kalan yiyecekler, diş üzerindeki plaklar ağız kokusuna sebep olur. Ayrıca uzun zaman iyi temizlenmeyen bölgelerde oluşan diş taşları, diş eti rahatsızlıkları ve çürükler ciddi ağız kokusu yaratır. Bunlar kişisel ağız hijyeni zayıf olanlarda rastlanan problemlerdir.
Ağız hijyeni nasıl sağlanmalı?
- Günde en az 2 kere düzenli diş fırçalama ihmal edilmemeli.
- Diş aralarında biriken plak için en iyi çözüm günde bir kere diş ipi kullanmaktır.
- Rutin diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyin.
- Eğer hareketli protez kullanılıyorsa onlarında günlük temizlikleri yapılmalı
- Eski ve uyumsuz porselen kuron ve köprüler, plak birikimine sebep olduğu için değiştirilmeli.
Suyun ağız kokusu üzerindeki güçlü etkisi
Çeşitli nedenlerle azalan tükürük miktarını, olması gereken düzeye getirmede su içmenin önemli bir etkendir. Günde 2 litre su tüketilmesinin diş sağlığını korumaya ve tükürük kaynaklı ağız kokusunu engellemeye yardımcı olacaktır. Yoğun olarak çay, kahve, alkol içmenin ve şekerli gıdalar tüketmenin ağızdaki bakterilerin artmasına neden olacağını ve bunun sonucu olarak da ağız kokusu oluşacağını söyleyen uzmanlar, bu yiyecek ve içeceklerin az miktarda tüketilmesi gerektiğini ve sigaradan uzak durmanın da bu konuda büyük önem taşıdığını söylüyor.