Çarkıfelek Motif Yapımı

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere videosunu kanalıma yüklediğim yuvarlak bir motif olan çarkıfelek motif yapımı nı anlatmak istiyorum. Bu motifi bardak altlığı olarak kullanabiliriz. Ya da araya motifin iç kısmını ekleyerek oda takımı da yapabiliriz. Motifimiz sadece yedi sıradan oluşmakta ve oldukça keyifli örülen bir motiftir. Modelimizin videolu anlatımını alt başlıkta bırakıyorum. Dilerseniz youtube kanalımdan izleyerek de yapabilirsiniz.

İnstagram adresimi takip etmek isterseniz tıklayınız

Çarkıfelek Motif Yapımı Videolu Anlatımı

Motifin Yapım Aşamaları

  1. Motife başlamak için halka ya da sihirli yuvarlak yapıyoruz. Halka ile başlamak isteyenler 10 zincir çekerek başlayabilirler.
  2. Halkanın içerisine 16 adet sıkı iğne yapıyoruz
  3. Başlarken 8 zincir çekip bir atlayarak sonrakine bir dolayıp üçten çekerek tırabzan yapıyoruz. Geçişlerde beşer zincir çekiyoruz. Toplamda 8 yuva yapıyoruz.
  4. 15 zincir çekiyoruz ve örgüyü döndürerek dip noktasına batıp halka oluşturuyoruz. 3 zincir çekip bir sonraki yuvaya sıkı iğne batıyoruz. Motifi tekrar ön yüze çeviriyoruz. Sonra yaptığımız büyük halkanın içerisine bir dolayıp üç kerede kapattığımız 24 adet tırabzan örüyoruz. Bir sonraki yuvaya sıkı iğne bat ve sonraki yuvaya da zincir çekmeden sıkı iğne batıyoruz. Sonra tekrar 15 zincir çekip örgüyü çevirerek zincirin dibine sıkı iğne batıyoruz. Ve işlemi 8 yaprak oluncaya kadar tekrarlıyoruz. Tüm yapraklar bitince ipimizi kesiyoruz. (Çarkıfelek kısmının yapımı için videoyu izleyerek yapabilirsiniz.)
  5. Herhangi bir yaprağın 11. tırabzanına batarak başlıyoruz. Bir sıkı iğne batıyoruz ve ardından toplamda 4tane sıkı iğne olacak şekilde sıra ile tırabzanların tepesine batıyoruz. Sonra 10 zincir çekip bir sonraki yaprrağın 11. tırabzanına batıyoruz. İşlemi bu şekilde sıra sonuna kadar tekrarlıyoruz.
  6. Bu sırada beş sıkı iğnenin ortadakilere batıyoruz ve toplamda üç sıkı iğne örüyoruz. Bir önceki sırada çektiğimiz 10 zincirin beşincisine bir dolayıp üç kerede kapattığımız tırabzan yapıyoruz. Ardından 5zincir çekip aynı yere aynı tırabzandan bir tane daha yapıyoruz. Sonra 5 zincir çekip sıkı iğne olan kısma geçiyoruz ve üç sıkı iğne batıyoruz. İşlemi bu şekilde sıra sonuna kadar devam ettiriyoruz.
  7. Bir önceki sırada üç sıkı iğne yaptığımız yere tam ortaya bir sıkı iğne yapıyoruz. Ardından V şeklindeki yuvaya bir dolayıp üçten çektiğimiz tırabzan yapıyoruz. Sonra 4 zincir çekiyoruz ve bu tırabzanın tepesine batarak pıtırcık yapıyoruz. Araya 1 zincir çekip işlemi tekrarlıyoruz. Toplamda yuvada tepelerinde pıtırcık olan beş tane tırabzan yapıyoruz. Ardından 5 zincir çekip bir sonraki sıkı iğneli kısma geçiyoruz. Sıra sonuna kadar yaptığımız işlemi yapıp motifimizi bitiriyoruz.

1 Paylaşımlar