Sonbaharda Sağlıklı Beslenme

Hepimiz biliyoruz ki sonbahar ve kış ayları geldiğinde daha enerji veren ve daha kalorisi yüksek gıdalarla beslenmemiz gerekmektedir. Yani sonbaharda ve kış aylarında vücut direncinin düşmemesi için beslenmeye daha çok dikkat etmek gerekir. Peki sonbaharda sağlıklı beslenme için ne yapmalıyız?

İşte sonbaharda sağlıklı beslenme önerileri:

Bolca sebze yemekleri hazırlanmalıdır.

C vitamini ve antioksidan açısından güçlü olan sebzeleri tercih etmeliyiz.

Sonbaharın geçiş dönemi olması ve havaların bir ısınıp bir soğumasından dolayı bazı sebzeleri tercih etmeliyiz. Bunlar Ispanak, brokoli, turp ve kereviz gibi sebzelerdir. Dolayısıyla bu sebzelerden bolca tüketmemiz sayesinde hastalıklara dur diyebiliriz.

Balık Tüketimini Bolca Yapmalıyız

Balığın Faydaları


Palamut, sardalye ve istavrit gibi balık çeşitleri ile taze yeşilliklerle yaptığımız salata sofralarımızın daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Omega 3 ve antioksidan etkisi yüksek olan balık, av sezonun açılmasıyla da en iyi besin alternatifleri arasında yerini almaktadır.

Kuru Yemiş Tüketilmelidir.

Kuruyemiş


B12 ve B6 vitaminleri açısından zengin olan ceviz, fındık ve yer fıstığı gibi kuru yemişleri bolca tüketmemizde fayda vardır. Omega 3 ve Omega 9 açısından besleyici olan kuru yemişler bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olurlar. Her şeyde olduğu gibi kuru yemişler de makul oranda tüketilmelidir.

Kuşburnu Çayı

Harika bir antioksidan deposu olan kuşburnu çayı ile  C vitamini alarak bağışıklık sistemimizi kışa hazırlamalıyız.

Az ve Sık Yemek

Az ve sık yemek yemek hem kan şekerinin aşırı düşmesini önlemektedir. Aynı zamanda daha da enerjik hissetmemizi sağlamaktadır. Bu nedenle küçük porsiyonlar halinde 3 ara ve 3 ana öğün olarak beslenmeliyiz. Bu beslenme şekli kan şekerini dengeler ve bizi daha sağlıklı yapar.

Unlu ve Şekerli Besinlerden Uzak Durmak Gerekmektedir.

Kan şekerinde dengesizlik yaratan unlu, yağlı ve bol şekerli yemekler ve tatlılar insanı kısa bir süre mutlu etse de sonrasında açlık hissetmeye ve kilo almaya neden olmaktadırlar. Bu nedenle bu tür yiyeceklerden uzak mümkün olduğu kadar uzak durmaya gayret etmeliyiz.

Probiyotikli Yiyecekler

Bu tarz yiyeceklerin bağırsak faaliyetlerini düzenleme görevleri vardır. Bu nedenle probiyotik içeren kefir ve yoğurt mutlaka tüketmemiz gerekmektedir.

Tam Tahıllı Yiyecekler

Tam tahıllı, çavdarlı ve kepekli ürünler sonbahar yorgunluğumuzu önlemede oldukça faydalıdırlar. Bu nedenle B vitamini dostu ve lif zengini olan tam tahıllı yiyecekleri hayatımızdan eksik etmemeliyiz. Tam tahıllı yiyecekler ile kan şekeri dalgalanmalarını da önlememiz mümkündür.

Meyve 

Mürdüm eriği, siyah üzüm, böğürtlen, greyfurt ve mandalina gibi meyveleri bolca tüketmeye gayret etmeliyiz. Bu meyveler hem C vitamini açısından zengin meyvelerdir. Hem de antioksidan içeriği oldukça fazla olan meyvelerdir.

Su İçmek

Su hayatımızın olmazsa olmazı dediğimiz başlıca içeceğimizdir. Vücudun ve hücrelerin yüzde doksanı su olduğuna göre hayatımızdan suyu eksik etmememiz gerekmektedir. Çay kahve tüketmek su yerine geçmemektedir. Ayrıca çay kahve tüketimi arttıkça su tüketimini de arttırmalıyız. Çünkü çay ve kahvenin içerisinde bulunan bazı maddelerin vücuttan atılması için bolca su içilmesi gerekmektedir. Bu nedenle çay ve kahve tüketimini sınırlayarak onun yerine bol bol su içmemiz gerekmektedir.. Zinde hissetmek ve vücudu susuz bırakmamak için en az 2,5 litre su içmeye özen göstemeliyiz.

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

 

0 Paylaşımlar