Salatalığın Faydaları Nelerdir

Salatalık sabahları kahvaltı soframızı süsler. Acıktığımızda sağlıklı atıştırmalık görevini üstlenmektedir. Salatalarda yerini alır ve o çok sevdiğimiz yoğurdun içine kattığımızda da cacık olur. Ayrıca susadığımızda ferahlatan salatalığın faydaları nelerdir diye hiç düşünmeden tüketiriz. Salatalık kabakgiller ailesinden olan kavun ve karpuz gibi meyvelerin de bu aile üyelerinin içinde bulunan bir besin çeşididir. Dünya mutfağında en çok yer edinen besin dir.

Salatalık çok zor yetişen bir bitki değildir. Sofralık ve turşuluk olarak sınıflandırabiliriz. Salatalığın kalori değeri oldukça düşük olduğundan diyetlerin de vazgeçilmez besinidir. Şeker oranı oldukça düşük neredeyse tamamı su olan bu besinin faydaları nelerdir kısaca bir göz atalım.

Salatalığın Faydaları

Salatalığın Faydaları Nelerdir?

  1. Mineral ve vitamin yönünden çok zengin bir besindir. İçerisinde A, B, C, K vitaminleri ile fosfor, magnezyum, potasyum barındırmaktadır.
  2. Özellikle lifli yapısı sebebiyle mide ve bağırsak üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
  3. Ayrıca bir çok sebze gibi vücuda antioksidan etkisi vardır. Yapısının yüzde doksanını suyun oluşturması nedeniyle vücuttan toksinlerin atılmasını sağlamaktadır.
  4. Bazı kanser çeşitlerinin riskini azalttığına dair çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle rahim, göğüs ve prostat gbi kanser çeşitleri üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.
  5. Ayrıca salatalığın kalp damar rahatsızlıkları üzerinde önemli olumlu rolü olduğu araştırmaları sürmektedir.
  6. Salatalığın özellikle kabuğunda da bir çok vitamin ve mineral bulunduğu bilinmektedir. Bu sebeple kabuğu ile tüketilmesi önerilmektedir.
  7. Ağız kokusuna sebep olan yiyecekler tüketildikten sonra bir kaç dilim salatalığın yavaşça çiğnenerek tüketilmesi ağız kokusunu almaya yardımcı olmaktadır.
  8. Salatalıkta bulunan silis adı verilen madde sebebiyle kemik, kas ve kıkırdaklar korunmaktadır.
  9. Vücuda ferahlık veren bir yapıya sahiptir.

Kaynak 1 Kaynak 2

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

1 Paylaşımlar