Karaciğer Detoksu Nasıl Yapılır

Karaciğer vücuttaki toksinleri atmak üzerine etkili bir organdır. Aslında vücudumuzun her zerresi önem taşımaktadır. Ama karaciğer vücudun dengesi açısından büyük rol oynamaktadır. Bu organımız sindirim sistemi adına çalışır ve tüketilen gıdaların zararlı kısımlarından bedenimizi arındırma görevi yapmaktadır. Aynı zamanda kullandığımız ilaçlardan da karaciğer sayesinde kurtulmaktayız. Hal böyle olunca karaciğerimize de bazen temizleme işlemi yapmalıyız. Karaciğeri temizleme işlemine karaciğer detoksu denilmektedir. Şimdi karaciğer detoksu nasıl yapılır bir bakalım.

Karaciğer İçin Yapılan Detoks Nedir?

Karaciğerimizin daha rahat çalışmasını sağlayan, sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini düzenleyen, karaciğeri rahatlatan beslenme programının adına karaciğer detoksu denilmektedir. Bu detoksun temelini karaciğer için yararlı olan besinleri tüketmek oluşturmaktadır. Yediğimiz besinler, içtiğimiz ilaçlarla yorulan karaciğerimizi ara sıra temizleme detoksu ile rahatlatmamız ve temizlememiz gerekmektedir. Bu detoks için bitkiler ve sıvı gıdalar kullanılmaktadır.

Karaciğerimiz vücudun güç kaynağı olan bir organımızdır. İşlevini yerine getirirken yorulmakta ve hasar görmektedir. Bu hasarın oluşmasında yediğimiz yiyecekler ve içtiğimiz içecekler oldukça etkilidir. Hele de vücudu susuz bıraktığımızda karaciğerimiz çok daha fazla etkilenmektedir. Eğer sağlıklı beslenme alışkanlığımız yoksa karaciğerimizde hastalıklar baş gösterecektir. Bir de alkol alma alışkanlığı olan kişilerde bu durum daha sık görülmektedir. Tüm bu riskleri en aza indirmek sebebiyle karaciğer detoksu yapılmasını uzmanlar tavsiye etmektedir.

karaciger-dostu-besinler
Karaciğer Dostu Brokoli

Karaciğer Detoksu Nasıl Yapılır

Uygulanacak detoks için doğal ve şifalı besinlerden tüketmeliyiz. Özellikle kan dolaşımına iyi gelen, safra salgısını destekleyen besinler tüketilmesi bu detoksu daha üst seviyeye taşımaktadır.

Taze sebze ve meyvelerde öğün geçirmek, taze sıkılan meyve sularından tüketmek etkili olmaktadır. Özellikle folik asitten faydalanmak etkiyi daha da arttırmaktadır. Karaciğer detoksu yapması gereken gruplar:

  • Karaciğerinde yağlanma olan kişiler
  • Kirli ve tozlu havası olan ortamlarda çalışan kişiler
  • Hepatit B taşıyıcısı olanlar
  • Kimyasal maddelerle çalışanlar karaciğer detoksu uygulamalarında fayda olacaktır.

Karaciğer detoksu uygulamalarının tavsiye edilmeyen gruplar ise:

  • Genel olarak hamileler
  • Küçük çocuklar
  • Özellikle alerjisi olanlar ve alerjik bünyeli olanlar
  • Ayrıca siroz gibi bir hastalığı olanlar
karaciger-dostu-besinler
Karaciğer Dostu Besinler

Karaciğer Detoksunun Faydaları

  1. Bu detoksu yapmak karaciğerdeki rahatsızlıkların ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
  2. Bu organ için sağlık taşıyan besinler tükettiğimizde karaciğerimiz daha sağlıklı olacaktır
  3. Bu detoks ilaç artıklarımızı vücudumuzdan atmamızı saplamaktadır.
  4. Özellikle alkolden kalan zararlı maddeler için karaciğer detoksu yapılmalıdır.
  5. Ayrıca karaciğer detoksu ile sindirim sistemi, dolaşım sistemi de düzene girecektir.

Karaciğer Detoksu Diyeti

Karaciğer Detoksu

Vücudumuz için çok önemli olan bu organın temizlenmesi ve sağlıkla çalışması için karaciğer dostu besinleri bilmeliyiz. Tüketeceğimiz sebzeler arasında brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası önemli yer tutmaktadır. Vücuttan toksin atmak için özellikle limonlu suyu ihmal etmemeliyiz. Sabahları aç karnına ilk iş olarak bir bardak limonlu su içilmesi vücudu zinde tutacak ve toksinleri atmamıza yardımcı olacaktır. Detoks sürecinde avakadoyu da tercihlerimiz arasına almalıyız. Çünkü avakado toksin atmada oldukça etkili bir yere sahiptir.

Karaciğerimizde birikmiş olan ağır metalleri ise yemeklerimizde kişniş tüketerek atmamız mümkündür. Özellikle hücre yenilenmesi için zerdeçalı sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Ayrıca maydanoz, kırmızı pancar ve salatalık tüketerek de karaciğerimizi temizleyebiliriz. Bu arada kerevizi unutmamalıyız. Kereviz de güçlü bir antioksidan besin kaynağıdır. İlaçların sebep olduğu karaciğer yağlanması için deve dikeni, karaciğeri korumak için ise enginar tüketmemiz gerekmektedir. Karaciğer safrası salgısını arttırmak için rezene çayını, özellikle de ekinezya çayını tüketmeye gayret etmeliyiz. Ayrıca sarımsağı mümkünse her öğünde tüketmeliyiz. Susuz kalmamaya gayret etmeli ve su tüketimine dikkat etmeliyiz.

Karaciğer detoksu uygularken dikkat etmemiz gereken bazı besinler bulunmaktadır. Bunları tüketmemeye özen göstermeliyiz.

  • Çok tuzlu gıdalar
  • Özellikle fazla yağlı yemekler ve etler
  • Alkollü içecekler
  • Ayrıca kızartma türleri

Kaynak

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

1 Paylaşımlar