Avakadonun Faydaları

Avokado, içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ile sağlık için son derece faydalı bir meyvedir. Avakadonun faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok. Vücudun yağda çözünür vitaminleri emmesine yardımcı olur ve diğer besinlerle birlikte tüketildiğinde biyoyararlılığı yükseltir. Avakado ayrıca kolesterol ve kan trigliserit seviyelerini dengeler. İçeriğinde bulunan çok sayıda antioksidan sayesinde kanseri önler ve bağışıklık sistemini destekler. 

Avakadonun Faydaları

Avakado Meksika ve Orta Amerika’ya özgü avakado ağacının yağlı meyvesidir. Armut şeklinde görüntüsü olan avakadonun yeşilden siyaha doğru giden renklerde çeşitleri vardır. Toplandıktan sonra da olgunlaşmaya devam eden bir meyvedir.

Avakado A.C K vitaminlerin yanısıra B grubu vitaminlerini de içermektedir. Ayrıca potasyum, magnezyum, demir, fosfor, bakır, çinko gibi mineraller açısından da zengin bir yapısı vardır. Az şeker içerir ve iyi bir lif kaynağıdır.

Avakadonun Faydaları Nelerdir?

  • Avokado, en çok yağda çözünür antioksidan içeren meyvedir.
  • Anti kanserojen özelliklere sahip olduğu bildirilen faydalı biyoaktif fitokimyasallar içerir.
  • Tansiyonu dengeler.
  • Besinlerle alınması gereken elzem yağ asitleri içermektedir.
  • Vücudu serbest radikallerden arındırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yağda çözünen besinlerin emilimini arttırdığı için besin takviyesi gibi işlev görür.
  • Yapılan bazı araştırmalara göre, besinlere avokado yağı ilavesinin antioksidan emilimini 2.6 ila 15 kat artırabileceği saptanmıştır.
  • Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında, avokado çok az şeker içerir. Böylece kan şekeri kontrolü ve kilo yönetimi gibi durumlarda yardımcı olabilir.
  • Yüksek lif oranıyla bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyip probiyotik etki sağlar, kabızlığı önler.
  • Avokado zengin demir içeriğiyle demir eksikliği tedavisinde tüketilmesi gerektiği uzmanlarca söylenmektedir.

Avakado Cilt Sağlığına İyi Gelir

Avokadoda bulunan C ile E vitaminleri dokuların büyümesi ve onarımı için gereklidir. C vitamini önemli bir protein olan kalojen oluşumunu sağlar ve deri, bağ dokusu, eklem, kemik, diş, saç gibi birçok organın yapısını oluşturur.

Avakado Kalp Hastalıklarına iyi Gelir

Avokado sağlıklı kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Artan lif alımı da kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düşürmeye katkı sağlar. Avokado, damar sağlığını koruyan yüksek oranda antioksidan içerir ve C ile D vitaminleri de damar sertliği ilerlemesini yavaşlatabilir.

Avakado

Avakado Göz Sağlığına İyi Gelir

Doymamış yağ asidi içeren besinlerin yaşa bağlı göz fonksiyon bozukluklarına karşı etkili olduğu bulunmuştur. Avakado katarakt, sarı noıkta hastalıklarında iyi gelebilir.

Avakadonun Kansere Etkisi

Avokado meme kanseri, yutak ve boğaz kanserlerine karşı koruyucudur. C ile E vitaminleri potansiyel kanser önleyicilerdir ve B9 alımı mide kanseri, pankreas kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı korunmada etkili olabilmektedir. Ayrıca lifli bir meyve olduğu için kolon kanserne karşı da koruyucu olabilir.

Ayrıca Bir avokadonun yarısı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %25’ini sağlar. K vitamini, sağlıklı kemikleri korumak için kalsiyum emilimini artırarak ve idrarda kalsiyum atılımını azaltarak kemik sağlığını destekler. Kırmızı kan hücreleri yapmak ve anemiyi önlemek için folat gerekir. Avokado gibi yeterli folat içeren yiyecekler homosistein birikimini önleyerek depresyonu önleyebilir.

Avakadonun Zararları

  • Sağlık uzmanlarının bir kısmı hamilelik döneminde ve emzirme sürecinde avokado tüketilmemesi gerektiğini söylemektedirler.
  • Aşırı tüketilmesi halinde kaşıntı, kızarıklık, ağız içi kaşıntı gibi alerjik sorunlara neden olabilmektedir.
  • Latekse karşı alerjisi olanlar kaçınmalıdır.
  • Hassas cilt sahipleri dikkatli kullanmalıdır.
  • Grip, nezle, astım gibi hastalıklarla mücadele eden kişiler tüketimine dikkat etmelidir.
  • Kolesterol sorunu veya karaciğer hastalığı varsa doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
  • Kan inceltici ilaç kullananlar doktora danışmalıdır.
  • Kilo verme amacı varsa bir diyet uzmanıyla görüşmeniz önerilir.

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Nasıl Yapılır?

68 Paylaşımlar