Kansızlık Problemi Olanlara
Prof. Dr. İbrahim USLU’dan kansızlık problemi olanlara çok özel bir tarif. Pancar turşusunu bolca yapın ve buzdolabınızda bekletip bütün bir sene yiyin.
Kış yüzünü gösterdiğinde ilk aklımıza gelen yiyeceklerden biridir turşu. Özellikle de pancar turşusu hem kolay yapımı hem lezzeti ile sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri olmaktadır. Severek tükettiğimiz bu turşu aynı zamanda kansızlık problemine de iyi gelmektedir. Uzmanların dediğine göre rengi kansızlık problemi olanların özellikle kırmızı renkli sebze ve meyveyi ve bunlardan yapılan ürünleri tüketmeleri kansızlıklarına çare olacaktır.
Pancarları iyice yıkadıktan hatta fırçaladıktan sonra kabuklarıyla haşlanması renginin koyu olmasını sağlayacaktır. Soyularak pişirildiğinde bu koyu mor rengi elde etmek oldukça zor olacaktır. Hatta mümkün olmayacaktır. Haşlama suyunu dökmemek hem lezzeti hem de rengini korumaya sebep olacaktır. O sebeple haşlama suyu iyi ayarlanmalı ve dökülmemelidir.
Kansızlık problemi olanlara vereceğimiz pancar turşusu tarifi için;
Malzemeler
- 2 kg kırmızı pancar
- 6-7 diş sarımsak (Sarımsak kokusu çok yoğun olmasını isteyenler ezerek kullanmalı, istemeyenler bütün bütün atabilir turşuya)
- 1 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1,5 – 2 yemek kaşığı tuz (tuz oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
- pancarların üzerini 2 parmak geçecek kadar su
Turşunun Yapılışı
- Pancarların köklerini ve yapraklarını keserek ayırın. İsterseniz yapraklarını ve saplarını atmayın. Turşunun içerisine katılan kökler ve yapraklar turşunuza ayrı bir tat katacaktır.
- Pancarların üzerini iki parmak geçecek kadar su içinde haşlayın.
- Haşlanan pancarları daha sıcakken sudan çıkarıp kabuklarını çok ince soyun ya da havlu kağıt yardımıyla ovarak kabukları çıkartın. Pancarların büyüklüğüne göre dörde veya altıya bölün.
- Parçaladığınız pancarları temiz bir kavanoza yerleştirin. Kabuklarını soyduğunuz sarımsakları tuz içinde hafifçe dövün ya da 2 parçaya ayırın .
- Pancarları haşladığınız suyun kavanoza döküp ne kadar su aldığına bakın. (Artan suyu dökebilirsiniz)
- Kavanozdaki suyu tencereye geri boşaltın içine 1 su bardağı sirkeyle birlikte şekerini ve tuzun atarak karıştırın.( özellikle tuzu kendinize göre ayarlamayı unutmayın)
- Tuz eridikten sonra suyu kavanoza ilave edin ve ağzını sıkıca kapatın.
- Oda sıcaklığında 2 gün bekletin. İkinci günün sonunda turşunuz ikrama hazır. Afiyet olsun.
Kırmızı Pancar Turşusunun Faydaları
Turşulama işlemi ile pancarın tazeliğini koruyabilir ve taze pancarın içerdiği vitaminleri ve mineralleri herhangi bir hasara uğratmadan saklayabilirsiniz. Kırmızı pancar turşusunu günlük hayatta tüketmek kilo vermeye, kemikleri korumaya, kan basıncını düzenlemeye ve kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur.
Kırmızı Pancarın Faydaları
- Tansiyonu kontrol altına tutmaya yardımcı olur
- İltihap ve ödemle mücadele etmeye yardımcı olur
- Sindirim sistemi düzenlemeye yardımcı olur
- Kansere karşı koruyucudur.
Beyin fonksiyonları destekler, kemikleri güçlendirir ve kemik erimesini engeller. Bolca kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko içeren kırmızı pancar turşusu osteoporoz sorunu yaşayanlar için çok faydalıdır.
UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.