B Vitamini Faydaları ve Eksikliklerinde Görülecek Rahatsızlıklar 1

B Vitaminleri

Gıdalarda bulunan enerjinin açığa çıkmasını, hormonların üretilmesini, cildin sağlıklı kalmasını sağlayan vitamin B grubu vitaminlerdir. B vitaminleri ayrıca bağışıklık sistemi için de gerekli vitaminlerdir. Hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Süt, ciğer, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllarda B vitaminleri bulunur.

B1 Vitamini

B1 vitamininin besinlerden enerji elde etmemizi sağlayan mekanizmada önemli bir yeri vardır. Sinir sisteminin korunmasında, kan hücrelerinin oluşmasında ve sağlıklı bir kan dolaşım sisteminde görevlidir. B1 vitamini eksikliğinde yorgunluk, iştah azalması, sindirim sistemi bozuklukları, huzursuzluk, asabiyet gibi belirtiler görülür. Bu vitamin vücutta depolanmadığından günlük tüketilen gıdalardan alınmasında dikkat edilmelidir.



Et, süt, kuru baklagiller, tahıllar, ceviz, fındık, yumurta, havuç, limon, maydanoz, nar ve muzda bulunur.

B2 Vitamini

Karbonhidrat, Protein ve yağların düzenlenmesinde rolü vardır. Suda eriyen bir vitamin olduğundan sebzeler haşlandığı zaman suyu dökülmemelidir. Eksikliğinde deride yaralar, sinir sisteminde bozukluk, kansızlık, gözlerde yanma ve kızarıklık görülür. Vücutta depolanmadığı için besinlerden günlük alınması gerekir.

B2 vitamininin en çok et ve süt ürünleri, yumurta, peynir, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllarda bulunur.

B3 Vitamini

B3 vitamini kan dolaşımını ve karaciğerin sağlıklı çalışması için gerekli bir vitamindir. Sindirim için de önemli bir rolü vardır. B3 vitamini almayan kişilerde; sinir ve sindirim sistemini etkileyen, güneş gören deride simetrik yaralarla kendini gösteren pellegra hastalığı görülür. Pellegra hastalığı daha çok tek yönlü beslenen kişilerde iştahsızlık ve halsizlik olarak kendini belli eden bir hastalıktır.

B3 vitamininin en çok et, balık, kümes hayvanları, maya, tahıllar, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

B5 Vitamini

Sinir sisteminin, bazı hormonların çalışmasında ve yağların sentezinde etkin bir rol oynar. B5 vitamini suda eridiği için yemeklerin pişme suyuna geçer. Eksikliğine pek sık rastlanmamasına rağmen yine de  eksiklik olursa deride yaralar, saç dökülmesi, sinir sistemi bozuklukları gibi belirtiler görülebilir.

B5 vitamini hemen hemen tüm hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunur.

B vitaminlerinin devamı için Tıklayınız.

 

110 Paylaşımlar