B Vitamini Faydaları ve Eksikliklerinde Görülebilecek Rahatsızlıklar 2

B6 Vitamini

B6 vitamini iştahımızı, ağrıya karşı duyarlılığımızı, uyku düzenimizi, ruh durumumuzu etkileyen serotonin adlı hormonun yapımında da etkili olmaktadır. B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterol birikimine engel olarak kalbi korur, böbrek taşı oluşumunu engeller.

B6 vitamini eksikliğinde deride yaralar, sinir sistemi bozukluğuna bağlı bayılma nöbetleri, kansızlık görülür. Sindirim sistemi bozuklukları ve böbrekte taşı oluşumu da B6 vitaminleri eksikliğinde görülen hastalıklardan bazılarıdır.

B6 vitamini et, karaciğer, böbrek, tahıllar ve kuru baklagillerde bulunur.

B7 Vitamini

Enerji oluşumuna ve hücre gelişimine katkıda bulunur, kanın şeker seviyesini ortalama düzeyde tutmaya yardımcı olur. Özellikle kemik iliği ve sağlıklı sinir dokuları için de gereklidir.

Bu vitaminler vücutta ince bağırsak bakterileri tarafından sentezlendiği ve günlük tüketilen besinlerde yeteri kadar bulunduğu için eksikliği sıklıkla rastlanan bir durum değildir. Ancak eksikliği durumunda; deri yaraları, iştahsızlık, kas ağrıları, solukluk gibi belirtiler ortaya çıkar.

B7 Vitamini en çok Badem, Soğan, Havuç, Fındık, Yer Fıstığı, Domates, Balık, Süt ve Süt Ürünleri, Brokoli, Avakado, Mısır, Pirinç, Mantar, Yumurtada bulunur.

B9 Vitamini

B9 vitamini (folik asit) amino asit ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir. B9 vitamini vücutta depo edilemez, bu nedenle besinlerden sağlanması gerekir. Vücutta görevini yerine getirebilmesi için C vitaminine de ihtiyaç duyulur.

B9 vitaminleri eksikliğinde, kan yapımında azalma olur.  B 9 vitamini en çok karaciğer, diğer organ etleri, yeşil yapraklı sebzeler, maya, kuru baklagiller ve tahıllarda bulunur.



B12 Vitamini

B12 vitamini bağışıklık sistemi, protein metabolizması, sinir sistemi ve kemik iliğinde kan hücrelerinin önemli rolü vardır. Vitaminler suda çözünür, yüksek ısıya duyarlıdır.

B12 yetersizliğinde sinir sisteminde bozukluklar oluşur. Kol ve bacaklarda uyuşma, duyu azalması, ruhsal bunalım ve kasılmalar en belirgin B 12 vitamini eksikliği bulgularıdır.

B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur, bitkisel besinlerde bulunmaz. En çok bulunduğu besinler et, süt, peynir, yumurta ve balıktır.

C Vitamininin özellikleri ve eksikliğinde görülebilecek rahatsızlıklar konusu için tıklayınız.

 

 

 

 

4 Paylaşımlar