Üzümün Faydaları

Üzüm pek çok uygarlıkta yer edinen ve binlerce yıldır üretilen lezzetli bir meyvedir. Lezzetinin yanında üzümü faydaları da oldukça fazla olan bir meyvedir. Üzümün çekirdekli, çekirdeksiz, pembe, yeşil, siyah, kırmızı, sarı gibi pek çok çeşitleri bulunmaktadır. Çok fazla lif içerir. Aynı zamanda mineral, vitamin ve potasyum kaynağıdır. Özelliğe içerdiği antioksidanlar kalp hastalığı, diyabet, kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu görevi görmektedir. Ayrıca hafızayı güçlendirme etkisi de bulunmaktadır. Üzüm kan şekerini dengeler, kabızlığa iyi gelir, gözleri korur. Üzüm suyu da üzüm gibi pek çok besini bünyesinde taşımaktadır. Yalnız yüksek oranda şeker içerdiği için dikkatli kullanılması tavsiye edilmektedir.

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Antioksidan Kaynağı Bir Besindir

Özellikle üzüm çekirdeği 1600 den fazla faydalı bileşik içeren bir antioksidandır. Ayrıca siyah üzümde rengi veren madde sebebiyle diğer üzüm çeşitlerine nazaran daha fazla antioksidan içermektedir. Üzümde bulunan antioksidanlar fermantasyon işleminden sonra da kaybolmadığı için kırmızı şarap da çokça antioksidan içermektedir.

Üzüm Kansere Karşı Koruyucu Görevi Üstlenir

Yapılan araştırmalar, Üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlediğini ortaya koymuştur. Özellikle meme ve kolon kanserine karşı etkili olduğu söylenmektedir. Resveratrol siyah üzümün kabuğunda oldukça yoğundur. Dolayısıyla da kırmızı şarapta da fazla bulunmaktadır. Yalnız kırmızı şarabın dengeli kullanılması gerekmektedir. Fazla tüketildiğinde tam tersi bir etkiye sebep olabilmekte, kanser riskini arttırabilmektedir. Ayrıca siyah üzüm kandaki kötü kolesterolün düşmesinde önemli rol oynamaktadır.

Üzümün Faydaları

Kan Şekerini Dengeler

Üzümde bol miktarda şeker bulunsa da glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Bu da kan şekerini çok kolay yükseltmediği anlamına gelmektedir. Ayrıca üzümdeki bazı bileşikler kan şekerinin düşmesine neden olmaktadır. Özellikle siyah üzüme rengini veren madde tip-2 diyabete karşı koruyucu olduğu söylenmektedir.

Üzümün Faydaları ndan Biri de Göz Sağlığına İyi Gelmesidir

Üzümde bulunan bazı antioksidanlar göz sağlığının korunmasında önemli bir yere sahiptir. Bunlar serbest radikalleri nötralize etmektedir. Böylece retinanın zarar görmesi ya da katarakt oluşumu önlenmesine faydalıdır.

Üzüm Hafızayı Desteklemektedir

Yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; günde 250 mg kadar üzüm takviyesi alanlarda bellek, dikkat ve dil becerilerinde artış sağlandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca günde tüketilecek bir bardak üzüm suyunun hafıza üzerinde önemli bir yere olduğu bilinmektedir.

Üzümün diğer faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz

  • Cildi nemlendirir ve besler
  • İçerdiği kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor sayesinde kemik sağlığını korumaktadır.
  • İçerisinde bulunan antioksidanlar viral ve bakteriyel enfeksiyonlara iyi gelmektedir.
  • İçerdiği resveratrol yaşlanmayı geciktirmekte ve ömrü uzatmaktadır.
  • Bol miktarda lif ve su içerdiğinden kabızlığa karşı iyi gelmektedir.

Kaynak

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

2 Paylaşımlar