Melisa Çayının Faydaları

Daha sağlıklı olmak adına doğal besinler, doğal çaylar tüketmeye yönelme her geçen gün artmaktadır. Doğalını bulmak için de kendimizi aktarlarda buluruz. Bunlardan biri olan melisa otundan yapılan melisa çayının faydaları nı öğrenince vazgeçemeyeceğiniz çaylardan biri olacağına inanıyoruz. Vücuda olan etkileriyle neredeyse tek başına tüm bitki çaylarının etkisini gösterir.

melisa-cayinin-faydalari
Melisa Çayının Faydaları

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

Halk arasında oğul otu, limon nanesi, temre otu ve kovan otu gibi farklı isimlerle de anılan melisa otu, yapraklarının hafif limon kokusuna sahip olmasıyla diğer birçok bitkiden kolayca ayırt edilebiliyor, baharat olarak da kullanılan bu ot en çok çay olarak kullanılmaktadır. Melisa çayının faydalarını sıralarsak:

  • Melisa çayı, antiseptik özellikler gösterdiğinden uçuk ve ağız içi yaralarının hızla iyileşmesini sağlar.
  • Antiseptik özellikleri sayesinde cilt ya da saç derisinde oluşabilen egzama, mantar gibi birçok soruna çözüm olur.
  • Mikropları öldürücü bir özelliği bulunduğundan böcek ve sinek ısırıklarında da etkilidir.
  • Kaşıntı ve kızarıklıkların da hızla geçmesine yardımcı olur.
  • Melisa çayı, vücutta sakinleştirici bir etki oluşturmaktadır.Bu özelliği sayesinde, stres gerginlik, depresyon gibi sorunların geçmesini sağlar.
  • Yine strese bağlı oluşan uykusuzluk problemini de ortadan kaldırır.
  • Melisa çayı, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olur, birçok mide probleminin çözümünde de yardımcıdır.
  • Gaz sancısı yaşayanların da yardımına koşan melisa çayı, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar.
  • Doğal bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak anılan melisa çayı, bu sayede grip, nezle gibi hastalıkların hızla iyileşmesini sağlar.
  • Yüksek tansiyon problemi yaşayanlara tansiyonun dengelenmesine yardım eder.Bu sayede uzun vadede ortaya çıkabilecek birçok kalp ve damar hastalığına yakalanma riskini de en aza indirir.
  • Hafızayı güçlendirip konsantrasyonu artırır, bu sayede özellikle ileri yaşlarda görülebilen Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Sindirim sistemine olan olumlu etkileri sayesinde kilo verme sürecini hızlandırır.
  • Melisa çayı, doğal bir ağrı kesici görevi görmesi sayesinde regl dönemi sancılı geçen kadınların da ağrılarını hafifletir.
  • Cilt sağlığını da olumlu yönde etkileyen melisa çayı, gözeneklerin temizlenmesini, ciltte nem dengesinin sağlanmasını kolaylaştırır.Bu özelliği sayesinde sivilce oluşumları en aza inerken var olan sivilce ve siyah noktalar da daha hızlı bir şekilde yok etmeye yardımcı olur.
melisa-cayinin-faydalari
Melisa Çayının Faydaları

Melisa Çayının Zayıflamaya Etkisi

Melisa çayı, antioksidan özellikleri de bulunan, bitkisel bir çay olduğu için zayıflamaya yardımcı olur. Fakat melisa çayı tek başına kilo verdiremez. Yine de sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıkla çalışmasına destek olduğu, hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemleri ortadan kaldırdığı için zayıflamaya önemli ölçüde katkısı olacağı söylenebilir.

Melisa Çayının Zararları Var Mıdır?

 Melisa çayı, faydalarıyla şaşırtan bir bitki çayı olsa da doğru miktarda ve doğru şekilde kullanılmadığında vücudumuza zararları, yan etkileri de olma ihtimali yüksektir. Her şey de olduğu gibi melisa çayını da ölçülü kullanmak yerinde olacaktır. Günde iki fincandan fazla içilmemelidir.

Ayrıca melisa çayı tüketmeye uygun olup olmadığınızı doktorunuza danışarak öğrenmeniz tavsiye edilir. Eğer kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanmanız gerekiyorsa, hamilelik ya da emzirme dönemlerinde iseniz melisa çayı tüketmemeli, bu konuda mutlaka doktorunuza danışarak hareket etmelisiniz.

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Nasıl Yapılır?

9 Paylaşımlar