Papatya Çayının Faydaları

Kökeni Eski Mısır’a kadar papatya çayı o zamanlardan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. İçinde tanen, flavon glikozitleri, bisabolol, azülen, terpenler, salisik asitler bulunan papatya çayı çok güçlü bir antioksidan. Papatya çayının faydaları sayarak bitmez ve evde demleyerek tüketmek ise hayli kolay.

Papatya çayıdoğal tadının yanı sıra vücuda çeşitli bir çok fayda sağlayan popüler bir içecektir. Papatya çiçeklerinin toplanıp kurutulmasıyla elde edilen bu çay, kafein içermemesinden dolayı yeşil veya siyah çaya alternatif olarak tüketilmektedir. Papatya çayının faydaları , farklı türlerde antioksidanlar barındırmasından kaynaklanmaktadır. Bu antioksidanların bazıları, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalanma risklerini azaltmada rol oynayabilmektedir. 

Papatya Çayı Uykuya İyi Gelir

Papatya çayı, uyku kalitesini arttıran benzeri olmayan bir içecektir. Papatya çayının bu özelliği, eski tıp uygulamalarından beri bilinmektedir. Papatyalar, beyinde uykusuzluğu azaltan ve uykunun gelmesini sağlayan apigenin adı verilen bir antioksidan içerir. Apigenin, kronik uykusuzluğa da iyi gelebilmektedir.

papatya-cayinin-faydalari
Papatya Çayı

Bir araştırmada 28 gün boyunca, günde iki kere 270 mg papatya özü tüketen kişilerin, gece vakti 1/3 oranında daha az uyanık oldukları ve özü tüketmeyenlerden ortalama 15 dakika daha hızlı uyudukları bulunmuştur.

Papatya Çayı Sindirim Sistemine İyi Gelir

Bağırsaklar vücudun ikinci beyni gibidir ve bu nedenle de, düzenli bir sindirim sistemi genel sağlık açısından son derece önemlidir. Papatya çayı, geleneksel olarak bulantı ve gaz da dahil olmak üzere çeşitli sindirim rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Papatya mide asitliğini azaltarak, ülser gelişimine katkıda bulunan bakterilerin büyümesini engelleyebilir.

Papatya Çayının Bazı Kanserlere Karşı Koruyucu Etkisi

Papatya çayı apigenin içerir. Uzmanlara göre yapılan laboratuvar deneylerinde, apigeninin özellikle, sindirim sistemi, göğüs, deri, prostat ve rahim kanseri hücreleri ile savaştığı görülmüştür. Ayrıca, 537 kişiyle yapılan bir çalışmada, haftada 2 ila 6 kez papatya çayı içenlerin, papatya çayı içmeyenlere göre tiroid kanseri gelişme olasılığının önemli ölçüde daha az olduğu gözlemlenmiştir.

papatya

Papatya Çayının Kalp Sağlığına Etkileri

64 diyabetik hastayı içeren bir çalışmada; yemekle papatya çayı içenlerin toplam kolesterol, trigliserit ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol düzeylerinde, su içenlere kıyasla kayda değer iyileşmeler olduğu bulunmuştur. 

Papatya Çayının Diğer Faydaları

  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek
  • Anksiyete ve depresyonu hafifletmek
  • Cilt sağlığını iyileştirmek
  • Kemik kaybını önlemek

Papatya Çayının Zararları Var Mıdır?

Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez ancak papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisi de ortaya çıkabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir. Dahası bu tahriş konjonktivite yol açabilir.

Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır. 

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Nasıl Yapılır?

5 Paylaşımlar