Aloe Veranın Faydaları

Aloe verayı hemen hepimiz evimizde süs bitkisi olarak yetiştirmekteyiz. Bu bitkinin neye yaradığını, nasıl yetiştiğini biliyor muyuz? Ya da Aloe veranın faydaları ile ilgili neler biliyoruz?

Aloe Veranın Faydaları

Doğanın bize sunmuş olduğu şifalı bitkilerden birisidir aloe vera. Bugün aloe vera nelere iyi gelir, nasıl yetiştirilir gibi konulara bir göz atalım.

Aloe Vera nedir?

Aloe vera sarı sabır olarak da anılan ana vatanı Afrika olan bu bitkiden elde edilen özler, kozmetik sanayinde de kullanılarak çeşitli kozmetik ürünlerinin yapımına katkıda bulunmuş ve insanların kullanımına sunulmuştur. Cildi nemlendirici özelliği olması da aloe vera faydaları arasındadır.  Yapraklarının içinde bulunan jelimsi yapı, aminoasit, mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir.

Jeller, güneş kremleri ve cilt için kullanılan çok çeşitli malzemeler birçok şifalı bitki ile birleştirilerek kullanılmaktadır. Bu şekilde içerdikleri bitkiler ile vücut için faydaları bir kat daha artmaktadır. Örneğin aloe vera özü, kakao özü, havuç özü, böğürtlen özü, salatalık özü gibi özler bitkilerin kullanıldığı içeriklerdir. Bu içerikler ile birlikte kremler, çok çeşitli jeller, vücut için makyaj malzemeleri oluşturulur. Bu içerikler sayesinde hem güzel kokan hem de vücut için şifalı jel ve kremler oluşturulur.

Aloe Veranın Faydaları Nelerdir?

Vitamin ve mineral açısından zengin bir bitkidir. A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminlerini içerir. Ayrıca B12 vitamini açısından da iyi bir kaynaktır. Aloe vera folik asit, kalsiyum, magnezyum, çinko, selenyum, demir, krom, sodyum, potasyum, manganez ve bakır minerallerini içeren bir bitkidir. Bu şifalı bitkinin deri üzerine iyileştirici, yumuşatıcı, nemlendirici ve yaşlanmayı önleyici etkisi vardır.

Aloe vera, antibakteriyel özellikler gösterdiğinden böcek ya da sinek ısırıklarında kaşıntıyı yok etme ve ısırılan bölgede bakteri üremesini durdurma gibi olumlu etkiler gösterir.

• Ciltte oluşan renk farklılıklarının hafiflemesini hatta çoğu zaman yok olmasını sağlar.

• Aloe veranın içinden çıkarıp bir kaba biriktirilen jel ile saç dipleri masaj yapılarak ovulup ardından yıkandığında kepek sorununu ortadan kalkar.

• Banyo yaptıktan sonra nemli ya da kuruyken saça uyguladığında ise saçlardaki elektriklenmeleri gideriyor ve düzgünleştirir.

• Yağlı ciltlerde yağın dengelenmesine yardımcı olarak sürekli parıldamayan ama sağlıklı bir cilde sahip olmaya ön ayak olur.

• Aloe vera, bazı ciltlerde alerjik reaksiyonları yatıştırıcı etkiler gösterebilir, bu nedenle aloe vera jeli ya da jelinden elde edilen sabunlar kullanılmalıdır.

• Aloe vera tüketimi, antioksidan özelliği nedeniyle sinir sistemine de iyi gelir, sinirlilik, uykusuzluk gibi sorunların üstesinden kolayca gelmeye yardımcı olur.

Aloe Vera
  • Cildin en büyük destekçilerinden olan aloe vera, güneş nedeniyle oluşan yanık ve lekelenmelerin kısa sürede geçmesini sağlar.
  • Göz kapaklarındaki şişkinlikleri gidermesi sebebiyle çok uzun yıllardır tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
  • Sarılık olan kişiler için de fayda sağlar.
  • Şiddetli baş ağrıları için bu bitkinin jelini 5-6 damla gülyağı ile karıştırın. Masaj yapar şekilde başınızı ovun.
  • Egzamaya karşı da kullanılır.
  • Antivirüs etkisi nedeniyle uçuklarda 3 gün gibi kısa bir sürede iyileşmeyi sağlar.

• İçindeki protein, mineral ve vitaminler sayesinde kolajen üretimini artırır, bu da cildin yaşlanmasını geciktirir.

• Yine kolajen üretimini artırdığı için ciltte çeşitli kazalar nedeniyle oluşan yanık ve tahrişlere iyi gelir.

• Özellikle kuru bir cilde sahip olanların ciltlerini nemlendirmede önemli görevler üstlenmektedir.

• Jelimsi yapısı sayesinde sivilce ve akne tedavisinde merhem olarak kullanılabilir, sivilcelerin daha hızlı yok olmasına yardımcı olur.

• Aloe vera kullanılarak hazırlanan çaylar, bitkinin antioksidan özelliği sayesinde vücudu hastalıklara karşı korur. Ancak bu çayları güvenilir yerlerden almak da büyük önem taşımaktadır.

• Yine aloe veranın çay olarak tüketilmesi kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır.

Aloe Vera Nasıl Kullanılır?

Aloe vera hem cilde sürülerek hem de ağız yoluyla kullanım alanı bulmuştur. Genellikle kullanımı kozmetik sektöründe ya da yapraklarının içerisindeki jelin cülde uygulanması ile olmaktadır. Ağız yolu ile kullanımından önce mutlaka doktora danışmak gerekmektedir.

Ciltte oluşan herhangi bir yanık, yaralanma, morarma, kızarıklık durumunda aloe vera yaprağının içindeki jel yapıyı doğrudan bölgeye uygulanmalıdır.

Saçlara bakım yapılacağında aloe vera yaprağının içindeki jel bir kaseye çıkartılıp doğrudan saça uygulanabilir ya da sirke veya zeytinyağı gibi saç tipine uygun farklı malzemelerle bir araya getirerek yine saça uygulanabilir. Bu şekilde kullanımı, hem saçtaki kepek sorununa çözüm olur hem de saç dökülmesini azaltır.

Aloe Vera

Ayrıca piyasada kolayca bulunan aloe vera çayı ya da aloe vera çiçeği çayı tüketilebilir. Aloe vera sabunlarıyla cilt nemlendirilebilir. Aloe veralı kremlerle sivilcelere çözüm bulunabilir.

Aloe vera ürünlerini mutlaka güvenilir yerlerden temin edilmesi gerekmektedir. Aloa veranın içindeki jelin doğrudan yenmesi ile ilgili bilginin henüz yeterli çalışma olmadığından kesinlikle tavsiye etmiyor ve doktora danışılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz

Aloe Vera Nasıl yetiştiriliyor?

Öncelikle saksıda aloe vera yetiştirmek için seçilecek toprak önemli. Geçirgen toprak olmasına dikkat etmek gerekir. Güneşi seven bir bitki olduğundan güneş gören bir yere saksı yerleştirilmelidir. Yazın sulanırken az ve sık sulama yapılmalı kışın daha seyrek sulanmalıdır. Sularken suyun yapraklarına değmemesine dikkat edilmeli. Çünkü değen su yaprakların çürümesine sebep olabilir. Kışın bitki çok soğukta kalmamalı en düşük 6-7 derece gibi bir soğukluk olmalıdır. Saksı değişimi de en az 2-3 yılda bir yapılmalı. Aloe vera çok sık saksı değişmesini sevmeyen, küçük saksılarda bile çok rahat büyüyen bir bitkidir.

Aloe Veranın Yan Etkileri Var Mı?

  • Özellikle alerjiye eğilimli ciltlerde yan etkilere neden olabilir. Aloe vera kullanırken ciltte herhangi bir değişiklik görülürse doğrudan doktora gidilmelidir.
  • Aloe verayı ağız yoluyla tüketmeniz ise diyabet ve kalp rahatsızlığı olanlara kesinlikle tavsiye edilmiyor. Aşırı ya da yanlış tüketimi sonucu ishal, halsizlik, düzensiz kalp atışları gibi sonuçlar doğurabileceğinden doktora danışmadan aloe vera tüketmek asla doğru bir tercih olmayacaktır.
  • Hamilelik ya da emzirme dönemlerinden kadınların ve herhangi bir ciddi rahatsızlığı olanların da tüketmesi pek tavsiye edilmiyor.

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Nasıl Yapılır?

33 Paylaşımlar