Marulun Faydaları Nelerdir

Marul her mevsimde salatalarımızda eksik olmayan bir sebzedir. Hemen hemen herkesin özellikle diyetlerde severek tükettiği marulun pek çok faydası vardır. Marul bünyesinde antioksidan barındırır. Dolayısıyla da diyetlerin vazgeçilmezidir. Marulun faydaları nelerdir diye baktığımız zaman detoks sularından kansere kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğunu görmekteyiz.

Marul tek yıllık bir bitki olan marulun pek çok çeşidi bulunmaktadır. Geniş ve sulu yapraklara sahip olan bu bitki daha çok ılıman iklim kuşaklarında yetiştirilmektedir.

Marul Hangi Mineral ve Vitaminleri İçerir?

Marul yetiştirildiği toprakta bulunan tüm besin değeri taşıyan maddeleri bünyesine çeker. Bu nedenle de oldukça fazla mineral ve vitamine sahiptir. Potasyum, Demir, Manganez, Folat gibi minerallerin yanında C vitamini, A vitamini, K vitamini bakımından zengindir. Sağlık için ve oldukça az kaloriye sahip olduğu için tüketilmesi tavsiye edilen sebzelerdendir.

Marulun Faydaları nelerdir?

Marul yeşil yapraklı sebzelerin en çok tüketilenidir. Ülkemizde salatalarda bolca çiğ olarak kullanılan marul Uzak doğu ülkelerinde ise pişirilerek ya da haşlanarak tüketilmektedir. Yalnızca yapraklarda değil gövde kısmında ve kök kısmında da vitamin ve mineral barındırmaktadır. Bu nedenle kök kısmının da tüketilmesi gerekir. Marul vücut sağlığına iyi geldiği kadar cilt ve salt sağlığına da iyi gelmektedir. Marulun faydalarını sıralarsak:

  1. Bolca antioksidan içermektedir. Bundan dolayı da vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Bağırsaklarda, böbreklerde ve karaciğerde toksin birikmeleri olmaktadır. Bu toksinlerin vücuttan yılda birkaç kez atılmaları gerekmektedir. Bunun için maydanoz ve marul diyeti ile bu toksinler vücuttan dışarı atılabilmektedir. Bunun yanında bu diyetle vücutta biriken ağır metaller ve zehirli diğer maddelerin de dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Bir araştırmaya göre ilaçların vermiş olduğu yan etkiler de marul tüketimi ile azaltılabilmektedir.
  2. Marul bünyesinde demir bulundurması sebebiyle demir eksikliğine iyi gelmektedir. Dolayısıyla da kansızlık problemine faydası olmaktadır. Özellikle hamile kadınların mutlaka yeşil yapraklı sebzeler ve marul tüketimi yapması gerekir.
  3. Marulun ayrıca vücuttaki enfeksiyonlara karşı iyi geldiği, vücut iltihabını önlediği de bilinmektedir. Bu nedenle vücudunun enfeksiyona yatkınlığı olan kişilerin, yeni doğum yapmış kadınların, ameliyattan yeni çıkmış kişilerin her gün mutlaka bolca marul tüketmeleri önerilmektedir.
  4. Marul diyetlerde oldukça iyi sonuç almayı sağlar. Çünkü marul yağ yakımını kolaylaştırdığı gibi sindirimi de hızlandırma özelliğine sahiptir. Ayrıca marulun kalori değeri çok düşüktür ve oldukça doyurucu bir besindir.
  5. Marulun kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır.
  6. Marul K vitamini içermesi sebebiyle de kemik sağlığını korur.
  7. Mineral ve vitamin kaynağı marul birçok kanser türüne karşı olumlu etkileri vardır. Ayrıca marulda bulunan beta karoten sayesinde de kanser hücreleri vücutta tutunamaz.

Marulun Saymakla Tükenmeyen Diğer Bazı Faydaları İse

  1. Marul beyin hücrelerinin sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
  2. İçerdiği omega 6, omega 3 gibi yağ asitleri beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktadır.
  3. Uyku düzeninin düzgün olması için mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.
  4. Marul cilt problemlerine karşı fayda sağlamaktadır. Cilt alerjisine iyi gelir ve cilde tazelik, gençlik verir. Cilt lekeleri, siyah nokta ve sivilcelere karşı iyileştirici ve giderici etkiye sahiptir.
  5. Saç bakımında kullanıldığında saçların daha gür ve parlak olmasına yardımcı olur.

Marulun zararları yok denecek kadar azdır. fakat bazı yabani marul türleri özellikle hassas bünyeli kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Kaynak

Okuyucularımızın Dikkatine

Sayfamızda yazmış olduğumuz yazılarımız genel bilgilendirme amaçlıdır. Yazılarımız teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Yazılarımız zaman içerisinde geçerliliğini yitirebilir ya da güncelliğini kaybedebilir. Yazının içeriğini oluşturan besin ya da ürünlerin her bünyede farklı etkiler göstermesi mümkündür. Yazılarımız doktor yerini ya da doktor reçetesi yerini tutmaz. Bilgilerin uygulanmasından önce doktorunuza mutlaka danışmanızı tavsiye ediyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

4 Paylaşımlar