Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK Eğitimde Vizyon Belgesi
MEB’in 2023 Eğitim Vizyonu, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıklandı. Açıklamada Milli Eğitim Bakanlığının 3 yıllık hedef ve yaklaşımları yer alıyor.
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Öğretmen sayımızı 920 binin üzerine çıkardık. Hiçbir eğitim kademesinde derslerin boş geçmemesini temin ettik. Ders kitaplarını tüm öğrencilere ücretsiz olarak veriyoruz. Eğitimin içeriğinin geliştirilmesi konusunda da pek çok adım attık. Ama yine de bu konuda arzu ettiğimiz ilerlemeyi kaydedemediğimizi özeleştiri olarak her fırsatta ifade ediyorum. Eğitimin insanı geliştiren değil insanı formatlayan bir mekanizma olarak görülmesi nesillerimizin heba edilmesine yol açmıştır. Biz çocuklarımızı diploma yapma peşinde koşarken onların gönüllerini doyurmayı ihmal ettik. Çocuklarımızın terbiyesini eksik bırakmakla ne büyük hata yaptığımızı daha iyi anlıyoruz. Eğitimde bir yanlış yapıldığında nesiller, asırlar kaybedilir. Atılan her adımı dikkatle tartmak zorundayız” dedi.
Bakan Selçuk açıklamasında “Okul yöneticilerinin yetki ve sorumluluklarını arttıracaklarını, 12 Eylülden bu yana öğretmen yetiştirmede bir mekanizmamızın olmadığını bu sebeple YÖK ile işbirliği içerisinde gideceklerini söyledi. Bakan SELÇUK ayrıca “Eğitim Fakültelerinin mutlaka değişmesi gerektiğini, Pilot Eğitim Fakülteleri oluşturmayı hedeflediklerini ve uygulama ağırlıklı çalışılacağını da sözlerine ekledi.
Selçuk’un konuşmasında diğer konu başlıkları ise şöyle:
- Öğretmenlik mesleği Kanunu çıkartılıyor
- Sözleşmeli öğretmenlerin görev süresi kısalıyor
Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenleniyor. Halen 4+2 olmak üzere 6 yıl olan sözleşme süresini 3+1 olarak 4 yıla indiriliyor. Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırılıyor.
- Ücretli öğretmenlerin ücreti arttırılıyor
- Teneffüs süreleri arttırılıyor
- 5 Yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınıyor
5 Yaş erken çocukluk dönemini zorunluk eğitim kapsamına alınacağını söyleyen bakan Selçuk, buna göre kırsal ve düşük gelirli bölgeler için esnek zamanlı alternatif eğitim modelleri uygulanacağını söyledi.
- Ders çizelgeleri yeniden düzenleniyor
- Liselerde ders saatleri yarı yarıya azaltılıyor
- Çocukların ilgi ve özelliklerine göre seçmeli dersler getiriliyor