Kaçış Sendromu Nedir?

Mehmet Ali ERBİL’le duyduğumuz, bir çoğumuzun bilmediği ve yabancı olduğu “Kaçış Sendromu” nedir? Araştırdık ve sizler için açıklamaya çalıştık. (Bu vesile ile Mehmet Ali ERBİL’e acil şifalar diliyoruz.)


1960 yılından beri kendini duyulan Kaçış Sendromu, Capillary leak syndrome ismi ile tıp biliminde yer almaktadır. Tedavisi olmayan hastalıkların başında yer alan bu hastalık ülkemizde de görülmeye başlamıştır.

Eski yıllarda nadir olarak görülen bu hastalık türü, günümüzde artış göstermiştir. Rahatsızlığın nedeni, henüz bilinmemektedir.  Tansiyon düşmesine ve kan basıncının azalmasına ve sonuçta hastanın şoka girmesine sebep olan bu sendrom damar dışına sıvı kaçması ile oluşmaktadır.

Hastalık günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Ağırlaştıkça diğer organları da etkisi altına alıp ani krizlere yol açabiliyor ve ölümle sonuçlanabiliyor. Sendromun ne zaman geleceği belli olmuyor ve psikolojik açıdan da hastanın bunalıma girmesine sebep olabiliyor

Hastalığın Belirtileri

Kaçış Sendromu, hemen hemen her hastalıkta görülen belirtiler verir. Kas ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, kusma ve sık sık karın ağrısı yaşanır.  Hastalarda bağırsaklarda ödem, kaslarda sıvı, kanda mikrop ve kalp zarında asit birikmesi gibi durumlar tespit edilir. Bu hastalık laboratuvar ortamında tespit edilebilir.

Hastalığın Tedavisi

Hastalıkta en önemli olan hastanın takip edilmesidir. Bu hastalıkta kan basıncı hızlı düştüğünden hasta sürekli gözetim altında tutulmalıdır. Çünkü ani değişimlerle böbrek, karaciğer, akciğerde ciddi hasarlar oluşur.

26 Paylaşımlar