Yangın söndürme malzemesi

Bugünkü yazımızda yangını ne ile söndürebileceğimizi kısaca anlatmak istiyorum. Yangını söndürebilmek için bir takıp Yangın Söndürme Cihazları (YSC) geliştirilmiştir. Bu YSC lerin içerisinde kuru kimyevi toz, karbondioksit (CO2), köpük gibi malzemeler vardır. Söndürme maddesi olarak YSC lerin içerisinde bulunan bu maddeler ya da su kullanılır.


SU: Su katı madde yangınları için en etkili söndürme maddesidir. Katı maddeler hem içten içe yanarlar hem de korlu yangınlardır. Bu nedenle katı maddelerin söndürülmesinde su kullanılır. Su hem söndürür hem de yangın ortamını soğutma görevi yapar. Bu tür yangınlara A Sınıfı Yangın diyoruz ve A sınıfı yangının en etkili söndürme maddesi SU dur.

Köpük: Yanan yüzey üzerinde bir tabaka oluşturarak yanan yerin oksijenin ile temasını keser. Böylece yanan yeri havasız bırakarak (boğarak) söndürür. Köpük akışkan (sıvı) maddelerin yanmasında söndürme maddesi olarak kullanılır. Akışkan (sıvı) madde yangınına B Sınıfı Yangın diyoruz ve en etkili söndürme maddeleri köpük ve Kuru Kimyevi Tozdur.

Kuru Kimyevi Toz (KKT): Yanan yüzey üzerinde bir tabaka oluşturarak oksijen ile temasını keser ve yangını boğarak söndürür. Katı, Sıvı, Gaz ve Elektrik kaynaklı yangınların söndürülmesinde kullanılır. Gaz yangınlarına (LPG, Doğal Gaz, Metan, Propan v.s. gibi) C Sınıfı Yangın diyoruz ve en etkili yangın söndürme yöntemi önce gaz akışını vanadan kapatmak ve sonra KKT ile müdahale etmektir.

Karbondioksit (CO2): Gazlı bir söndürme maddesidir ve ortamdaki oksijeni azaltarak yangının sönmesini sağlar. Katı, sıvı, gaz, elektrik kaynaklı yangınlar ve yağ yangınlarında etkili bir söndürme maddesidir. Kapalı ortamlarda yangın söndürmede daha etkilidir. Devamı…

0 Paylaşımlar