Zencefilin Faydaları

Zencefil. bazı kişilerin mutfağından eksik etmediği bazılarının ise kokusu ve acımtırak tadı dolayısı ile hoşlanmadığı zencefilin faydaları nı karın ağrısından mide bulantısına kadar bir çok alanda görebilmekteyiz.

zencefilin-faydalari
Zencefilin Faydaları

Soğuk algınlığı ve öksürük gibi hastalıklarda başvurduğumuz zencefili taze, kurutulmuş ve toz halinde kullanırız. Soğuk algınlığı ve mide rahatsızlığı gibi durumlarda başvurduğumuz zencefilli çayının özellikle limon ve bal ile tüketimi çoktur. Yemeklerimizde kullandığımız zencefil, kurabiye tarifleri içinde de yer almaktadır. 

Sindirim Sistemi ve Mideye Faydaları

  • Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. İshali önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
  • Hamilelik, taşıt tutması, deniz tutması gibi hareketten kaynaklı mide bulantılarına ve kemoterapiden kaynaklanan mide bulantısı ve kusmaya iyi geldiğini uzmanlarca söylenmektedir.
  • Zencefilin ülser ve reflüyü rahatlatıcı etkisi olduğu savunulmaktadır.
  • Vücut ısısını arttırarak vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Zencefilin hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır.
zencefilin-faydalari
Zencefilin Faydaları

Kalbe Faydaları

  • Düzenli zencefil kullanımı ile inme ve kalp krizi oranını azaltıcı etkisi olduğu görülmüştür.
  • LDL kolesterol düşürücü özelliği olduğu uzmanlarca söylenmektedir.
  • Zencefil yağının nefes darlığına da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

Enfeksiyonlara Karşı Faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücudu koruma görevi yapar.
  • Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır.
  • Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkili olduğu bilinmektedir.

Zencefilin Ağrıya Karşı Etkileri

  • Zencefil adet sancısına ve adet kramplarında etkilidir.
  • eklem ağrıları üzerinde olumlu etkileri olduğu, yapılan araştırmalarda ayakta diz ağrısını azalttığı gözlemlenmiştir.
  • Doğrudan ağrıyı kesici ve ağrıya neden olan iltihaplanmaları hafiflettiği gözlemlenmiştir.

Zencefilin Kansere Karşı Etkisi

İçinde bulundurduğu gingerol maddesi zencefilin kanser oluşumuna karşı mücadele ettiğini yapılan araştırmalar göstermiştir. Kanser hücrelerin oluşumu serbest radikaller sayesinde olmaktadır. Antioksidanlar ise serbest radikallerin oluşumunu düzenler. Zencefil, en önemli etkisini kolon kanserinde göstermiş olup pankreas, göğüs ve yumurtalık kanseri üzerinde de etkileri vardır.

Zencefilin Alzheimere Karşı Etkisi

Zencefil, içinde bulundurduğu antioksidanlar ve biyoaktif bileşenler sayesinde beyinde oluşacak inflamasyonları minimuma indirdiği ve böylece alzheimer gibi sorunların oluşumunu azalttığı araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Düzenli zencefil kullanımı, beyin fonksiyonlarını canlı tutacaktır. 

Zencefil Nasıl Kullanılmalıdır?

Zencefilin faydaları nın yanında nasıl tüketmeliyiz ve ne miktarda kullanmalıyız sorularının cevabını da bilmemiz gerekmektedir. Zencefilin birçok şekli bulunmaktadır. Toz haline getirilmiş olanı en çok kullanılan şeklidir. Fakat günde 2 gramı geçmeyecek şekilde kullanmak en sağlıklı olanıdır. Çiğ kök zencefili ise rendeleyerek yemeklerimizin içine veya birçok tarifte kullanabilirsiniz. Diğer meyve sularının içine katılmış olan zencefil suyu da bir başka kullanım şeklidir. Zencefil yağını ise günlük nemlendirici krem olarak kullanıldığı gibi masajlarda ve özellikle soğuk zamanlarda ısınmak için tercih edebilirsiniz. Zencefil kullanırken dikkat edeceğimiz noktaları kaçırırsak yarardan çok zararı ile karşılaşma ihtimalimiz yükselir.

Zencefil Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Keskin kokusu sayesinde mide ekşimelerine neden olabilmektedir, ritim bozukluğu, deri döküntüsü ve depresif etki yaratabilmektedir.
  • Zencefilin kan sulandırma özelliğinden dolayı cerrahi operasyon öncesi tüketimi durdurulmalıdır.
  • Zencefilin 2 yaşından küçüklere verilmemesi önerilmektedir.
  • Eğer çocuklar için kullanılacaksa önerilen dozun üçte biri kullanılmalıdır.
  • Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
  • Sarımsak, soğan gibi zencefilin kan pıhtılaşmasını önleyici etkileri de araştırmalar sonucu gözlenmiştir.
  • Hamilelikte tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Fazla kullanılan zencefil hamilelikte düşüğe sebep olabilir. Hamile ve emzikli kadınlarda hekim önerisi ve kontrolü altında tüketilmesi önerilmektedir.
  • Günlük kullanılması gereken dozu 1-2 gr olarak belirtmişlerdir.

Zencefil Çayı Tarifi

zencefilin-faydalari

Zencefil çayı yapımında kullanacağımız miktar, bir diş sarımsak ya da çay kaşığı büyüklüğünde olmalıdır. Bundan önce de zencefilin ince dış kabuğunu soymak gerekir.

  1. Zencefil ve Bal Çayı: Zencefil – bal çayında oranlar, bir tatlı kaşığı bal, bir çay kaşığı zencefil, bir su bardağı. Karışımı 10 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. Bu karışımı öksürük giderici olarak kullanabilirsiniz.
  2. Zencefil ve Limon Çayı: Zencefil – limon çayında ise yarım limon suyu ve bir çay kaşığı zencefil, bir su bardağına tamamlanır ve yine 10 dakika kaynatılır. Sabahları bu çayı içmek kış hastalıklarına karşı bir önlem olacağı gibi güne dinç başlamanızı sağlar.
  3. Zencefil, Tarçın, Ananas ve Limon Çayı: Bu karışım yağ yakımını hızlandırıcı özelliği nedeniyle kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilir. Bu çayı hazırlanmasında 500 ml su, 1 dilim ananas, 1 çubuk tarçın, 1 çay kaşığı zencefil ve yarım limon gerekiyor. Karışım 20 dakika kaynatılıp dinlendirilikten sonra içmeye hazır gelecektir.

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Nasıl yapılır?

Bilgisayarcınız

44 Paylaşımlar