Uykuyu Kaçıran Besinler

Uyku, bağışıklık sistemi ve vücudun sağlıklı bir şekilde işleyişi için çok önemlidir. Bazen uyumak istemeyiz. özellikle öğrenciler ders çalışmak için uykularının kaçmasını isterler. Ya da akşam üstü bilmeden yediğimiz bazı gıdalar uykumuzu kaçırabilir. Peki nedir uykuyu kaçıran besinler ?Aşağıda tek tek bunlardan bazılarını sizler için sıraladık.

Uykuyu Kaçıran Besinler

1.Kafein

Hepimizin bildiği gibi kafein ve kafeinli içeceklerin uyku kaçırma özellikleri vardır. Uyku düzenimizin bozulmaması ve kaliteli bir uyku için kafeinli içeceklerden uzak durmalıyız. Özellikle öğlenden sonra ve akşamları içmemeliyiz.

2. Baharatlı Yiyecekler

Çoğunlukla yemeklerin lezzetini arttırmak için baharat kullanırız. Ancak uykudan 2-3 saat öncesi baharatlı yiyecekler tüketmemeliyiz. Bu tarz yiyecekler uyku öncesi uykusuzluğa sebep olurlar. Aynı zamanda da mide ekşimesi yaparlar.

3. Asidik Yiyecekler

Baharatlı yiyecekler kadar asidik özelliği olan yiyecekler de uykumuzu kaçırabilen etkenlerdir. Domates asidik bir yiyecektir ve mide ekşimesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden domates içeren yiyecekler de yatmadan önce tüketilmemelidir.

4. Su

Hepimizin bildiği gibi vücudumuzun yüzde 70-80 i sudur. Bu nedenle su sağlık için çok önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan suyu mutlaka gün içerisinde tüketmek gerekir. Fakat özellikle yatmadan önce çok fazla miktarda su tüketmek uykumuzun kaçmasına sebep olabilmektedir.

5.Alkol

Alkol alınca uykuya dalan kişileri bildiğimizden hiç aklımıza gelmese de alkol uyku kalitemizin düşmesine sebep olmaktadır. Alkol aldıktan sonra uykuya dalsak da gecenin bir vakti uyanıp susuzluk çektiğimizi görebiliriz.

6. Şekerli ve Karbonhidratlı Yiyecekler

Yüksek miktarda şekerli karbonhidrat, kan şekerinin yükseltir. Böylece uyku gelmesini engeller.  Şekerli yiyeceklerden uzaklaşamayanlar en azından meyve gibi daha sağlıklı tatlılardan yemeye özen göstersin. Ancak gece geç saatlerde de aşırı meyve de tüketilmemelidir.

7. Uyku Saatine Yakın Yemek Yemek

Uyku saatine yakın yemek yemek uykuyu kaçıracak ve uyku kalitesini düşürecektir. Çünkü metabolizma dinlenmek istemektedir. Ama biz bazı yiyecek ve içeceklerle dinlenme istediği engellemiş oluyoruz.

İyi bir uyku için yapılması gerekenleri görmek için tıklayınız

Farklı konularda yazılarımızı okumak için sayfamızda gezinebilirsiniz. Sağlıkla ve mutlu kalın.

Bilgisayarcınız

0 Paylaşımlar