Pırasanın Mucizevi Faydaları

Kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden olan pırasa soğan ve sarımsak ile aynı ailenin üyesidir. Pırasa potasyum, kalsiyum, fosfor ve C vitamini bakımından zengin bir besin maddesidir. İşte pırasanın mucizevi faydaları…

Pırasanın Mucizevi Faydaları

Damarları Korur

Pırasalar, kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı koruyan bir flavonoid olan kaempherol içerir. Kaempherol, doğal bir dilatör olarak görev yapan ve kan damarlarını gevşeten nitrik oksit üretimini uyarır. Kan damarlarının dinlenmesini sağlar ve hipertansiyon riskini azaltır .

Bağırsakları Çalıştırır

Düşük kalorisi, lifli yapısı ile pırasa uzun süre tokluk hissi verir ve bağırsak hareketlerinin düzenlemesini sağlar. İçerisinde bulunan inülin maddesi probiyotik etkisi verir.

Pırasa

Kalp Sağlığına İyi Gelir

Pırasalar, kandaki homosistein konsantrasyonunu düşürdüğü gösterilen 5-metiltetrahidrofolat adı verilen biyolojik olarak aktif bir folat formu içerir. Pırasalarda bulunan Kaempherol, nitrik oksit üretimini azaltarak kalp sağlığını da iyileştirir.

Yumurtalık Kanserini Önler

Pırasa tıpkı soğan ve sarımsakta da bulunan sülfür bileşiklerinden zengin bir besindir maddesidir. Sülfür içeren besinlerin özellikle prostat, mide ve kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu bilinmektedir. Ayrıca yapısında bulunan flavonoidler sayesinde de yumurtalık kanserine karşı koruma görevi yapar.

Kronik İltihap Riskini Azaltır

Kronik İltihap kalp sağlığı için zararlıdır. K Vitamini diyabet, obezite ve romatoid artrit gibi kronik iltihabik hastalıklara karşı savaşabilen anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Pırasadaki bol miktarda K vitamini, kronik enfiltihabik hastalıkları ve atardamarların istenmeyen kireçlenmelerini önler.

Cildi Tazeler, Yaşlanmayı Önler

Pırasanın mucizevi faydaları ndan biri de güçlü antioksidan özelliği ile olan vücudumuzu çeşitli hastalıkların alt yapısını oluşturan serbest radikallere karşı korumasıddır. Antioksidan etkili gallik asit içeriği ile cildi tazeler ve yaşlanma karşıtı etki gösterir.

Kilo Kaybını Destekler

Pırasalar düşük kalorili ve yağsız olduklarından kilo kaybına yardımcı olur ve şişmanlıkla savaşır. Pırasa doğal bir iştah kesicidir. Yüksek lif içeriği, doygunluk hissi sağlayarak açlığı bastırır. Pırasalarda bulunan hem çözünür hem de çözünmeyen lifler bağırsak aktivitesini düzenler ve şişkinliği azaltır. Zayıflamak isteyenler için faydalıdır.

Pırasa Yemeği

Hamileler İçin Faydalıdır

Yeterli folat alımı hamilelikte son derece önemlidir. Folat eksikliğinin doğum kusurlarına neden olduğu bilinmektedir. Pırasa da iyi folat kaynaklarındandır. Bunun için özellikle gebe beslenmelerinde kış aylarında sıklıkla yer almalıdır.

Güneşin Etkilerinden Korunmada Etkilidir

Pırasanın yeşil yaprakları; beyaz kısmından 100 kat daha fazla beta-karoten ve iki kat daha fazla C vitamini içermektedir. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra pırasadaki diğer güçlü antioksidanların birleşimi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı cildi korur.

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Kaynak:

453 Paylaşımlar