Dereotunun Faydaları

Dereotunun faydaları : Dereotu yemeklere lezzet katması için kullanılan otlardan biridir. Salata, balık yemekleri, soslar v.s. gibi birçok alanda kullanılan dereotu sadece yemeklere tat katması için kullanılan bir ot değildir. İçerisinde bir çok fayda da barındıran dereotu doğal olarak yetişmesi sebebi ile de tercih edilmesi gereken bir ot olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dereotunun Faydaları

Dereotunun faydaları nelerdir? Dereotu bağışıklık sisteminin güçlendirerek hastalıklarla bünyemizin savaşmasını kolaylaştırır. Birçok hastalığa karşı oldukça etkili bir ottur. Dereotu az kalorili bir bitki olması sebebi ile de diyet yapanların listesinde olmazsa olmazlardandır.

Sindirim Sistemine Faydaları

Sindirim sisteminin aktif olarak çalışmasını destekleyerek, mide ağrıları ile mide kramplarının tedavi edilmesinde oldukça etkilidir. Mide ülserinin etkilerini, vermiş olduğu rahatsızlıkları tolere eder ve tedavi sürecini destekler. Gaz problemi yaşayanlar için birebirdir.

Uykusuzluğu Giderir

Dereotunun içerdiği B vitamini ve önemli miktardaki uçucu yağlar doğada uyarıcı özellikleri olan önemli maddelerdendir. Bu yağlar sayesinde uykusuzluk problemi yaşayanlara iyi gelir ve sinir sistemini sakinleştirir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Dereotu etkili bir antibakteriyal aktivite sağlayıcısıdır.  Bütün vücutta  mikrobik enfeksiyonlara karşı direnç sağlayabilir ve bağışıklık sisteminin mikrop ve enfeksiyon sorunlarıyla mücadelesinde yardımcı olur.

Dereotundan Gelen Şifa

Kemik Sağlığını Korur

Dereotunun faydaları ndan biri de zengin miktarda kalsiyum içerdiğinden dolayı kemik sağlığına iyi gelmesidir. Kemiklerde meydana gelebilecek mineral kaybına izin vermez ve her yıl yüz binlerce insanın yakalandığı kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Çocuklarda kemik sağlığının korunmasını sağlar, sağlıklı iskelet yapısı için gerekli olan kalsiyum ve diğer mineralleri sağlar. Yaşlılıktan kaynaklanan kemik erimesi veya kemik zayıflaması sorunlarını giderir.

Artrit ve Eklem İltihabına İyi Gelir

Dereotu, iltihap ve romatizmal artrit, gut gibi hastalıklarla ilgili ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Dereotu tam da bu nedenden dolayı eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Ayrıca dereotunun anti-iltihabik özellikleri bulunmaktadır. Dereotu, iltihap oluşumu ile ilişkili olan romatizma, eklem iltihabı ve gut hastalığı gibi hastalıklardan kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Dereotu Kanser Tedavisinde Kullanılır

Monoterpen ve kemopreventif bileşenler içeren dereotu, bu bileşenler sayesinde, glutation-S-transferaz adı verilen bir enzimin üretilmesini sağlamaktadır. Bu enzim bir antioksidan gibi davranmaktadır ve vücuttaki serbest radikaller ile mücadele etmektedir. Antioksidanlar ise kanser riskini büyük ölçüde azaltan bileşenlerdir. Böylece dereotu, kansere karşı vücudu koruyucu etki göstermektedir.

DereotununKanıtlanmış Faydaları ndan Bazıları İse

  • Hıçkırığa iyi gelir ve giderir
  • İshale iyi gelir
  • Dizanteride alternatif tedavi olarak kullanılır
  • Regl düzensizliğine iyi gelir
  • Solunum yolu sorunlarını giderir
  • Ağız ve diş sağlığına korur
  • Kemik kaybını önlemeye yardımcı olur
  • Krapları azaltır
  • Depresyona iyi gelir
  • Kolesterolü düşürür

Dereotunun Zararları Var mıdır?

  • Aşırı tüketilmediği sürece faydalı olan dereotu aşırı tüketilirse bir takim zararlar görülebilir.
  • Hamilelik döneminde özellikle doza dikkat edilmelidir (Doktorunuza danışmanız tavsiye edilir)
  • Emzirme döneminde dereotu tüketiminin ne kadar güvenli olduğu yönünde yeterli araştırma sonucu yok, bu yüzden doktorunuza danışmanız önerilir
  • Özellikle dereotu suyu ve dereotu, cildi güneş ışığına karşı ekstra duyarlı ve hassas hale getirmesi sebebi ile güneşe çıkarken dikkat edilmelidir.
  • Çok fazla miktarda dereotu tüketmek bazı alerjik durumların yaşanmasına sebep olabilmektedir.
  • Kan şekerini düşürmeye yardımcı olan dereotu, cerrahi işlem sırasında kan şekerinin daha da düşmesine sebep olabilir. Bundan dolayı, belirlenmiş olan ameliyat tarihinden en az 2 hafta öncesinde, dereotu tüketimi durdurulmalıdır. (Bu tarz durumlarda doktorunuza danışmanız tavsiye ederiz)

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Nasıl Yapılır?

Kaynak

0 Paylaşımlar