Kuru İncir ve Faydaları

Kuru İncir ve Faydaları

İncir , Arabistan kökenli bir meyve olup, en iyi yetişme alanı olarak yazların sıcak ve kuru kışların ise serin ve yağışlı olduğu bölgelerde yetişir. Ülkemizde de Ege bölgesinde bolca yetişmektedir. İnciri bir meyve olarak biliriz. İncirin yaprağı ve meyvesi yüksek değerli bir besin kaynağıdır. Kuru incir günlük yaşamınızda alamadığınız birçok besinin sağlıklı bir şekilde vücudunuza girmesini sağlar. Bu sebeple bu yazımızda kuru incir ve faydaları nı sizler için derledik. Yarım kase kuru incir 7,3 gram lif barındırır. Eğer bir diyet programı içinde iseniz kuru incirin yüksek oranda lif barındırması kronik rahatsızlıklarınıza iyi gelecektir. Bu lifler kalp hastalıklarına ve diyabete birebir doğal bir çözümdür. Kuru incir lifleri hem çözünebilen hem de çözünemeyen liflerdir. Çözünebilen lifler, sindirim siteminizi rahatlatır ve kan şekerinizi düzenler. Ayrıca kolesterolünüzün kontrollü bir şekilde düşmesine yardımcı olur. Çözünemeyen lifleri ise, bağırsaklar ile vücuttan atılır. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı bir kadın günde 25 gram, yetişkin bir erkek ise 38 gram lif tüketmelidir. Yani küçük bir kase kuru incir 1 kadının günlük lif ihtiyacını karşılayacaktır. Kuru incir diğer meyvelere nazaran biraz daha fazla kalsiyum içerir. Yarım kase kuru incirde yaklaşık olarak 121 mg kalsiyum bulunur. Yani günde yarım kase kuru incir yemek, kemik gelişiminize yardımcı olacağı gibi östropoz (kemik erimesi) tedavisine de yardımcı olacaktır. Hemen unutmadan belirtelim ki, yetişkin bir insan günlük 1000-1200 mg kalsiyum almalıdır. Yani yarım kase kuru incir, günlük kalsiyum ihtiyacınızın % 12 sini karşılar. Yarım kase kuru incir aynı zamanda 507 mg potasyum içerir. Potasyum kan basıncının dengelenmesini sağlar. ABD kalp sağlığı merkezine göre günlük 4700 mg potasyumu doğal besinlerden elde etmeliyiz.. Yani yarım kase kuru incir, günlük potasyum ihtiyacımızın %10 una eşdeğerdir.

Kuru İncir ve Faydaları

  • Zengin antioksidan vitaminler ve mineraller sayesinde kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olursunuz.
  • Yüksek potasyum ve magnezyum sayesinde kan şekerinizi düzenler.
  • Antioksidanlar kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi düşürür.
  • Cildi korur ve besler. Cildinizin genç ve sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Göz hastalıklarına karşı gözü korur.
  • Yüksek kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemiklerinizin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
  • İçindeki lifler sayesinde bağırsaklarınız düzenli çalışır ve sindirim kolaylaşır.
  • Lifli yapısı sayesinde açlık seviyenizi kontrol altında tutarak kilo kontrolü sağlar.
  • Antioksidan özelliği ile kanserli hücrelerle savaşır.
  • Prostata iyi gelir.
  • Yüksek potasyum sayesinde kan basıncını düzenler, yüksek tansiyonun bilinen doğal çarelerindendir.

Sıvı peroksitli kuru incire dikkat

İncir iki şekilde kurutulup satışa hazırlanır. Birincisi incir tesislerde mor ışığın altından geçirilip hastalık olup olmadığının kontrolü yapılıyor. Hastalık varsa ayrılıyor.
Kalan incirler “bandırma” bölümüne alınıyor. Sıvı peroksitin de içinde olduğu bir likite batırılıyor. İşte dikkat edilmesi gereken nokta da burada başlıyor. Kabukları beyaz tertemiz incirler bu yöntemle hazırlanan incirlerdir. Peroksite bandırma işlemi yapan işçilerin sıkça sağlık sorunu yaşadığını, zehirlenme vakalarının görüldüğü, solunum güçlüğü çektikleri bilinmektedir.

Geleneksel yöntemle kurutma sağlıklı

Tesislerdeki işlemlerin dışında incirin en sağlıklı şekilde kurutulduğu yöntem geleneksel halidir. Bu yöntemde incir, koparılmadan ağacın başında burkulur. Ağacın öz suyu ile ilişiği kesilen bu incirler yedi gün sonra suyunu hayli kaybetmiş, yarı kurumuş şekilde ağacın dibine düşer. Düşen incir toplanır, birkaç gün güneşin altındaki sergilerde bırakılır. İyice buruşmaya yüz tuttuğunda bakır kazanlarda küllü su kaynatılır. İçine bir avuç kaya tuzu atıldıktan sonra incirler bu suya birkaç dakika batırılır. Çıkarıldıktan sonra iki bez arasında suları alınır, damlara çarşaflar serilir ve incirler buralarda kurumaya bırakılır. UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır. Nasıl Yapılır?
2K Paylaşımlar