Hayat Kurtaran İpuçları

İlk bakışta gereksiz gibi görünecek bu basit ipuçları bir gün gerçekten hayatınızı kurtarabilir.

Düğüm Atmak

Çeşitli düğümleri bağlamayı öğrenmek birçok durumda faydalı olabilir. Ağır bir şeyi kaldırırken, doğa yürüyüşlerine veya balığa gittiğinizde, kamp tutkunu iseniz bu düğümler zorlanmadan birçok iş yapmanızı ve zamanınızın ve enerjinizin size kalmasını sağlar.

Heimlich Manevrasını Bilmek

Birinin boğazına bir şey kaçtığında ve nefes yolları tıkandığında çaresizce yanında oturmaktansa boğazda kalan nesneyi çıkarmanın yolunu bilmek hayat kurtarır.

Ormanda Yolunuzu Bulmak


Vahşi doğada bir yürüyüşe gidiyorsanız, tanımadığınız bir yerde yolunuzu bulmayı öğrenmelisiniz. Dijital ekipman sizi her zaman yarı yolda bırakabilir. O sebeple hiç değilse pusula kullanmak, harita okumak, veya ağaçlardan yön tayini yapabilmek gibi basit şeyler öğrenmek gerek.

Su ve Elektrik Tesisatından Anlamak

Ampul değiştirmek, duy takmak veya mutfak lavabosunun tıkanan borusunu açmak gibi ufak tefek bilgiler her fırsatta tesisatçı çağırmaktan sizi kurtarır.

Bunu da okumalısınız. Tıklayınız

Alet- Araç- Gereç kullanmak

Her evde mutlaka küçük bir alet çantası bulunmalıdır. Ufak tefek tamir işleri için her zaman başkalarına güvenemezsiniz. Duvara bir resim asarken, nasıl çivi çakılacağını, sallanan masa ayağını nasıl düzelteceğinizi bilmek yalnız yaşamanın gereklerindendir.

Boğulan Bir İnsanı Kurtarmak


Birini kurtarmaktan sizi alıkoyabilecek tek bir şey olabilir. Yüzme bilmemek. Eğer biliyorsanız, birinin hayatını kurtarabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey kurtaracağınız insana arkadan yaklaşmak olmalı. Sizi görürse ulaşmak için daha fazla çaba sarf edip su üzerinde kalamayabilir veya daha kötüsü yanına gittiğinizde kendisini yukarı çıkarmak için sizi aşağı bastırabilir. Arkadan usulca yaklaştığımız boğulmak üzere olan kişinin koltuk altlarından girerek bizi aşağı çekmesini engelleyebilir ve karın seviyemizde tutarak kıyıya kadar onu çekebiliriz.

Olta Kullanmayı Bilmek ve Kürek Çekebilmek

Balıkçı veya denizci olmanıza hiç gerek yok ve bu ufak yetenekler sizi hem insanların gözüne ön plana çıkartır hem de doğadaki en kolay yemek bulma yöntemidir. Kayık kullanabilmek de kıyıda yakalayamadığınız büyük balıkların olduğu yere gitmek için veya çok uzun bir yürüyüşten kurtulmak için oldukça faydalı olabilir.

Bir Sokak Köpeğinden Sağ Salim Kaçmak


Eğer kör karanlıkta çevrede kimse yokken kızgın bir köpeğe denk geldiyseniz kendinizi korumak için çeşitli yöntemler mevcut.

  • Eğer köpek çok büyük değilse yerden bir şey alırmış gibi yapmak onu korkutup kaçırabilir. İşe yaramadıysa ona doğru yavaşça yürüyün ve sizi fark etmesini sağlayın. Yaralı veya çok aç bir hayvanla karşı karşıya da olabilirsiniz o sebeple karşınızda neyin olduğunu anlamak gerçekten önemli. Belki de size saldırmaktan daha önemli dertleri vardır. Ani bir hareketten kaçınmanız en doğrusu olur.
  • Eğer ki gerçekten saldırgan bir köpekle karşı karşıyaysanız, hırlıyor, size doğru geliyor ve saldırı pozisyonu alıyorsa kaçınılmaz ile karşı karşıyasınız demektir. Ani atağı savuşturmanın en güzel yolu ondan olabildiğince büyük gözükmeye çalışmaktır. Fakat hala geliyor iseceketiniz, hırkanız gibi kalın malzemeleri elinize sararak sizi ısırmasına izin verin. Korkmayın dişleri ceketinizi delecek kadar güçlü olmayacaktır. Ceketinizi köpeğin ağzında bırakarak koşmaya başlayabilirsiniz.

Lastik Değiştirmek, Levye ve Kriko Kullanmak

Araba sahibiyseniz bu tip bilgileri bilmeniz gerekir. Eğer dağın başında lastiğiniz patlarsa, nasıl değiştireceğinizi bilmek hayatınızı kurtaracaktır

Depremde Kendinizi Korumak

Uzmanlar, deprem esnasında yere mümkün olduğunca yakın olup bulabildiğiniz sert yüzeyli masa, beyaz eşya gibi maddelerin yaşam üçgeni oluşturacak şekilde altına veya yanına sığınmanızı öneriyor. Tüm vücudunuzun korunaklı yerde olduğundan emin olun ve deprem bölgesinde yaşıyorsanız mutlaka sığınmayı planladığınız bölgeye bir deprem çantası hazırlayın. İçine bolca su, kraker gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak malzemeler koymayı ihmal etmeyin.

Bina dışına kaçmak en tehlikeli işlerden biridir. Asansör, merdiven ve cam kenarları en tehlikeli yerlerden kabul edilir. Ekipler size ulaşana kadar güvende olduğunuzdan ve basit ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olun. Kurtarma ekiplerini beklemek ve onların sizi aradığını duyduğunuzda olabildiğince ses çıkaracak enerjiye sahip olmak yapabileceğiniz en güzel şey olur.

 

87 Paylaşımlar