Çocuğunuzun Boğazına Cisim Kaçması

Tarihteki ilk ilk yardım dersleri 19. Yüzyıla kadar dayanır. Ancak çok azımız ilk yardım tekniklerini stresli anlarda uygulamayı biliyoruz. Çocuğunuzun boğazına cisim kaçması durumunda ne yapmalısınız sorusunu sorduğumuzda eminim birçok kişi ne yapacağını bilmediğini söyleyecektir. Ya da telaştan elim ayağım dolanır hiç bir şey yapamam cevabını verenler de çok olacaktır. Oysa ne yapılacağını ya da ne yapılmayacağını öğrenip telaş etmeden gerekli müdahaleyi yapabilecek kadar bilgi sahibi olmalıyız.


Çocuklar çoğunlukla yetişkinlerin gözetimi altında büyüse de, boğazlarına yabancı bir madde kaçması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. İlk yardım herkesin öğrenmesi gereken ve hiç değilse ne yapmaması gerektiğini bilmesi gereken bir bilgi birikimidir.

Çocuğunuzun Boğazına Cisim Kaçması

Çocuğunuzun boğazına cisim kaçması durumunda öncelikle mutlaka 112 acil servis aranarak onların yönlendirmelerine uymalıyız. Bu arada acil yardım gelene kadar bizim de yapabileceğimiz bir şeyler mutlaka olmalıdır.

Eğer çocuk nefes alıp öksürüyorsa, hava yolunun bir kısmı kapanmıştır. Tıkanmaya sebep olan cismin çıkması için öksürmeye devam etmelidir. Bazen solunumu tıkalı olan çocuk istifra da edebilir. Bu da vücudun verdiği bir tepki sonucu oluşmaktadır. Paniğe kapılmadan kusması beklenmelidir. Çünkü bu tepkiler solunum yolunun açılmasını sağlayabilir.

Eğer çocuk öksürmeyi bırakıp ses çıkartmaya çalışıyorsa hava yolu tamamen tıkanmıştır. Ağız açıp sessizce çırpınmak da nefes alamamanın başka bir belirtisidir. Bu tip durumlarda bilinç kaybı da gerçekleşebilir. Çocuğa yardım edebilmek için sakin olmalı ve mutlaka ambulans aranmalıdır. Sonra acil yardım ulaşana kadar ise ilkyardım teknikleri ile yapılması gerekenler yapılmalıdır.

Elin boğaza sokularak sıkışan cismi çıkartmaya çalışmak cismi daha da ileri itmeye sebep olabilir. Sadece boğazı tıkayan cisim görünüyor ise almaya çalışılmalıdır.

1 Yaşına Kadar Olan Çocuklarda

Bebekler sıklıkla yedikleri yemekleri soluk borusuna kaçırırlar. Bu tarz durumlarda ebeveynlere yardımcı olacak bir kaç yöntemden bahsetmek istiyorum.

cocugunuzun-bogazina-cisim-kacmasi
Bebeklerde Cisim Kaçması Durumunda Yapılması Gereken
  • Bebeği kolunuzun üzerine yüzükoyun yatırın. Sonra kürek kemiklerinin arasına incitmeyecek şekilde hafifçe bastırarak enseye doğru sıvazlayın. Soluk borusuna doğru giden cisim ağıza doğru kayacak ve solunum normale dönecektir.
  • Bebeği sırt üstü yine kolunuzun üstüne yatırın ve başı aşağı baksın. İşaret ve orta parmaklarınızla göğüs kafesinin hemen altına beş kez bastırın. Bu da cismin çıkmasına yardımcı olacaktır.


1 Yaşını Geçmiş Çocuklarda Cisim Kaçması 

  • Bir elinizle çocuğunuzu desteklerken öne doğru çocuğu eğilmesini sağlayın. Ardından kürek kemiklerinin arasına elinizin ayasıyla çocuğunuzu incitmeyecek sertlikte 5 kez vurun.
  • Çocuğu sırtı size dönük olacak şekilde belinden kavrayın. Sonra bir elinizi yumruk yapın ve diğer elinizi onun üzerine koyun. Ardından göğüs kafesinin altına 5 kez güçlü şekilde bastırın. Bu işleme yabancı cisim çıkıncaya kadar devam edebilirsiniz. Bu hareket her yaştan insanın hayatını kurtarması ile ünlü  Heimlich manevrasıdır.
cocugunuzun-bogazina-cisim-kacmasi
Çocuklarda Cisim Kaçması Durumunda Yapılması gerekenler

Çocuk eğer yerde yatıyorsa farklı bir yöntem izlemek gerekecektir. Bel hizasından biraz üzerinden çocuğun yüzüne bakacak şekilde pozisyon alın. Sonra bir elinizi diğer elinizle kavrayın. Ardında göğüs kafesinin altından başa doğru sıvazlama hareketi yapın. Boğaza kaçmış olan cisim soluk borusundan çıkıncaya kadar bu hareketi yapmalısınız.

Çocuğun nefesi düzelmediyse ve bilinç kaybı oluştuysa kalp masajına ve suni solunuma başlanması gerekmektedir. Acil tıbbi yardım gelinceye kadar ya da solunum gerçekleşene kadar da devam edilmelidir Unutmayın bahsettiğimiz teknikler bebekler ve 1 yaş üstü çocuklar içindir.

Nefessiz kalma ihtimalini en aza indirmek için alabileceğiniz oldukça basit önlemler vardır.

  • Küçük çocukların ağzına sokabilecekleri objeler konusunda bilgi sahibi olun ve çocuğunuzu da bu bilgiler konusunda eğitin
  • Çocuklarınızın yaş grubuna uygun olmayan küçük oyuncaklarla oynatmayın
  • Çocuklarınıza meyveleri çekirdeklerini çıkartarak verin.
  • Besinleri öğüterek verdiğinizde iyice öğütüldüğünden ve içerisinde boğazına kaçacak parçacıkların olmadığından emin olmalısınız.
  • Yemek yerken özellikle de ağzı doluyken konuşmanın ve gülmenin sakıncalarını anlatmalısınız.

  • Çocukların bir şeyler yerken ağızlarını çok fazla doldurmamaları gerektiğini öğretin.
  • Zorla yemek yedirmeyin. Yemek yemek istemeyen bir çocukta sorun çıkabilir ve boğazına yiyecek kaçırabilir.
  • Çocuğunuz hareket halindeyse ya da hareket halindeki bir araçtaysanız yeme içme eylemi yaptırmayın ve yapmasına izin vermeyin.
  • Yemek yerken çocuğunuzun dikkatinin tamamen yemekte olması için dikkat dağıtacak başka eylemlerde bulunmayın
  • Boya kalemleriyle oynarken yaş grubuna uygun olan boyaları kullandırın ve kapakları ile oynamamasını sağlamalısınız.


Yetişkinlerde bile boğulma tehlikesi çok fazla olabilmektedir. Yazdığımız basit önlemlerle çocuğunuza yardımcı olabilir hatta yetişkinlere bile ilk yardımda bulunabilirsiniz

602 Paylaşımlar