Bilgisayarınıza Sıvı Dökülürse…

Bilgisayara sıvı temasında ilk müdahale nasıl olmalı?

Bilgisayarlar hayatımızdaki yerini gün geçtikçe daha da sağlamlaştırıyor. Olmazsa olmazımız olan bilgisayarlar günün her anında yanımızda olduğu için kahve veya çay molalarını bazen bilgisayar başında verebiliyoruz. Bilgisayar başında geçirdiğimiz süre ne kadar fazla ise riskli süre oranı da o denli artıyor. Peki bilgisayarınıza sıvı dökülürse ne yapacağınızı biliyor musunuz?

bilgisayariniza-sivi-dokulurse
Bilgisayarınıza Sıvı Dökülürse

Sıvı Temasında İlk Müdahale Nasıl Olmalı

  1. Bilgisayarın şasj adaptörü (fişi) hemen pirizden çekilmeli
  2. Bilgisayarın pili sökülmeli

Bazı yeni nesil bilgisayarın pili sökülemez ve kasanın içine entegredir. BU durumda bilgisayarı güç düğmesine basılı tutarak kapatmaktan başka yapabileceğiniz bir şey yok.

3. Sıvı gelen yönden dışarı atılmalı

Sıvının döküldüğü yön neresi ise cihaz o tarafa yere bakacak şekilde ketçap mayonez sarsma hareketi ile sıvı boşaltılmalı. Eğer sıvının döküldüğü yeri bu sarsma hareketinde yukarı çevirecek olursanız sıvının cihazın içerisine  iyice yayılmasına sebep olursunuz.

4. Fön makinesi saç kurutma makinesi kullanmayınız.

Fön makineleri genellikle sıcak hava üflediği için cihazı kurtarmaya çalışırken daha büyük zararlar verebilirsiniz. Cihazı eritebilirsiniz, elektronik devrelerin ısınarak daha fazla zarar görmesine sebep olabilirsiniz. Eğer acil olarak bir bilgisayarcıya gidemiyorsanız fön makinesi soğuk modda kullanabilirsiniz.  Uzun süre çalıştırarak havanın itilmesini sağlayabilirsiniz.

5. Bilgisayar profesyonel eller tarafından temizlenmeli.

Eğer bu yazıda önerdiklerimizi uygulayabildiyseniz şanslısınız. İlk müdahale çok önemlidir.  İlk müdahalenin ardından bilgisayarınızı mutlaka bir bilgisayar servisine ulaştırarak sıvının cihaz içinden tamamen temizlenmesi konusunda destek almalısınız. Nasılsa cihazım çalışıyor diye bilgisayarı uzman bir servise ulaştırmazsanız oksitlenme devam ederek cihazınız kalıcı (onarılamayacak kadar büyük) zararlar verebilir.

Ayrıntılı bilgi ve destek için: www.kolivabilgisayar.com

Sağlıklı yaşam

22 Paylaşımlar