Kışa Girerken Nasıl Beslenmeli?

Sonbaharda ve kış aylarında özellikle beslenmeye dikkat etmek gerekir. Çünkü vücut direnci düşerse soğuk havalarında etkisiyle sık sık hasta olabiliriz. Bunu önlemek için yapmamız gerekenlerden bazıları:


Sebze yemekleri hazırlanmalı.
C vitamini ve antioksidan açısından güçlü olan sebzeler sağlık vadediyor. Sonbaharın dengesiz havalarından ıspanak, brokoli, turp ve kereviz gibi sebzeler yiyerek kurtulunabilir.

Balık Yenmeli
Palamut, sardalye ve istavrit gibi balık çeşitleri ile taze yeşilliklerle yapılacak salata sofraları sağlıklı yapar. Omega 3 ve antioksidan etkisi yüksek olan balık, av sezonun açılmasıyla da en iyi besin alternatifleri arasındadır.

Kuru Yemiş Tüketmek
B12 ve B6 vitaminleri açısından zengin olan ceviz, fındık ve yer fıstığı gibi kuru yemişler tüketilebilir. Omega 3 ve Omega 9 açısından besleyici olan kuru yemişler bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olurlar. Her şeyde olduğu gibi kuru yemişler de makul oranda tüketilmelidir.

Kuşburnu Çayı

Harika bir antioksidan deposu olan kuşburnu çayı ile  C vitamini alarak bağışıklık sistemi kışa hazırlanabilir.

 

Az ve Sık Yemek

Az ve sık yemek yemek hem kan şekerinin aşırı düşmesini önler hem de daha enerjik hissetmeyi sağlar. Küçük porsiyonlar halinde 3 ara ve 3 ana öğün yiyebilir.

Unlu ve Şekerli Besinlerden Uzak Durmak

Kan şekerinde dengesizlik yaratan unlu, yağlı ve bol şekerli yemekler ve tatlılar insanı kısa bir süre mutlu etse de sonrasında açlık hissetmeye ve kilo almaya neden olur. Bu nedenle bu tür yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Probiyotikli Yiyecekler

Bağırsak faaliyetlerini düzenleyen probiyotik içeren kefir ve yoğurt mutlaka tüketilmelidir.

Tam Tahıllı Yiyecekler

Tam tahıllı, çavdarlı ve kepekli ürünler sonbahar yorgunluğunuzu önlemede yardımcı olur. B vitamini dostu ve lif zengini olan tam tahıllı yiyecekler ile kan şekeri dalgalanmalarını önleyebilirsiniz.

Meyve 

Mürdüm eriği, siyah üzüm, böğürtlen, greyfurt ve mandalina gibi sonbahar meyvelerini tüketerek antioksidan etkiden faydalanabilir ve bağışıklık sistemine C vitamini takviyesi yapılabilir.

Su İçmek

Çay ve kahve tüketimini sınırlayarak onun yerine bol bol su içmeli. Zinde hissetmek ve vücudu susuz bırakmamak için en az 2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir.

 

 

0 Paylaşımlar