Yorgunluk Hissinin Nedenleri

Sürekli yorgun hissetmek sağlık açısından bazı şeylerin yolunda gitmediğini gösterir. Sürekli yorgunluk hissinin olması, akşam erken yatılsa bile sabah yorgun kalkılması, yorgunluk sebebiyle konsantrasyon kaybı. İşte tüm bunların sebepleri :

Yeterli Uykunun olmaması

Yeteri kadar uykuyu alamamak, sizi gün içinde oldukça yorgun hissettirebilir. Bu konsantrasyonunuzu ve sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Yetişkinler her gece yedi ile sekiz saat arasında uyku uyumalı.

Uykuyu Nasıl Düzenleriz.



Yatak odanızdan dizüstü bilgisayarları, cep telefonları ve televizyonları uzak tutun. Uyku programı yapın ve bu programa uyun.  Hala sorun yaşıyorsanız bir doktordan yardım isteyin. Uyku bozukluğunuz olabilir.

Uyku Apnesi

Bazı insanlar yatakta sekiz saat kalsa da yeterince uyuduğunu zanneder ve sabah dinç kalkmadığından şikayet eder. Uyku apnesi buna sebep olabilir. Uyku apnesi gece boyunca kısa kısa nefesi durdurur, uyanmaya sebep olur. Fakat uyanan kişi bunun farkında değildir ve sağlıksız bir uyku uyumuştur. Bu da onu yorgun yapar. Doktor bu durumu kontrol altında tutmak için bir uyku çalışması yapabilir ya da isteyebilir. Peki bu durumu nasıl düzeltiriz? Aşırı kilo varsa verilerek ve sigara içiliyorsa bırakılarak başlanabilir,

İyi beslenememe

Çok az yemek yorgunluğa neden olduğu gibi dengesiz beslenme de sağlıklı yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir.Dengeli bir diyet yapmak kan şekerinizi normal bir aralıkta tutmanıza yardımcı olur.

Ne yapmalıyız?

Mutlaka her sabah doyurucu bir kahvaltı yapılmalı ve her öğünde dengeli beslenilmeli.

Anemi (Kansızlık)

Anemi, özellikle kadınlarda yorgunluk sebeplerinin başında gelir. Kırmızı kan hücreleri vücudumuz için gereklidir, çünkü dokular ve organlarınıza oksijen taşır.

Ne Yapılmalı?

Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi için doktora danışarak demir takviyeleri almak ve yağsız et, karaciğer, fasulye ve zenginleştirilmiş tahıl gibi demir açısından zengin gıdalar tüketmek yardımcı olabilir.

Depresyon

Depresyonu duygusal bir bozukluk olarak düşünülse de, birçok fiziksel belirtisi vardır. Yorgunluk, baş ağrısı ve iştah kaybı en sık görülen semptomlar arasındadır. Doktorunuza başvurarak terapi alınabilir.

Aşırı Kafein Tüketimi

Kafein, orta dozlarda uyanıklığı ve konsantrasyonu artırabilir. Fakat çok fazla tüketilmesi kalp atış hızını, tansiyonu ve huzursuzluğun artmasına sebep olabilir.  Araştırmalar aslında kafeinin çok fazla insanın yorgunluğuna neden olduğunu gösteriyor.



Kahve, çay, çikolata, alkolsüz içecekler ve kafein içeren tüm ilaçları giderek azaltın. Aniden durmak kafein çekilmesine ve daha fazla yorgunluğa neden olabilir.

43 Paylaşımlar