sac-dokulmesinin-sebepleri
Faydalı Bilgiler

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç dökülmesi olağan bir durumdur ancak endişe verici boyutlara vardığında soruna dönüşebilir. Çocuklar dâhil herkeste yaşanabilen bu sorun aniden gelişebilir, geçici veya kalıcı olabilir. Hormonal değişiminden, kötü beslenmeden, şok diyetlerden, stresten ve ilaçlardan kaynaklanabilir. Ayrıca anemi, diyabet, tiroid gibi pek çok hastalığın belirtisi de olabilir.  Kalıcı saç dökülmesinin nedenleri genellikle genetik kökenlidir .

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saçlar kafa derisinin dış tabakasından keratin adı verilen yapıtaşından oluşur. Günde 50- 100 saç telinin dökülmesi normal olup daha fazlası anormal kabul edilmektedir. Kafa derisinde herhangi bir sebeple yara, iltihap, deformasyon olduğu takdirde normal saç dökülmesinden daha fazla saç kaybı başlar. Bunlar yanlış beslenme, yetersiz beslenme, hamilelik, hastalık v.s gibi sebeplerdir.

Bazı saçlar hiçbir müdahaleye gerek duyulmadan kendiliğinden tekrar çıkarlar, bazı saç dökülmelerinde tedaviye ihtiyaç vardır, bazen ise dökülme kalıcıdır, yeni saçlar çıkmaz.

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Genetik Faktörler

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen ve saç dökülmelerinin temel nedenlerinden biri genetik faktörlerdir. Bazı kişilerde erken yaşlarda görülebilir ve tedavi edilmezse kalıcı kelliğe sebep olabilir.

Hormon Sorunları

Kadınlard troid sorunları ve menopoz dönemi saç dökülmelerine sebep olmaktadır. Her iki sebeple de dökülen saçlar tedavi ile geri gelebilir.

Hamilelik

Bazı kadınlarda hamileliğin başlangıcı itibari ile ani saç dökülmeleri yaşanabilir. Doğum sonrası ise ani östrojen düşüşü sebebiyle de saçlar dökülmektedir. Uzmanlara göre her iki sebeple dökülen saçlar geçicidir ve geri gelecektir

Fiziksel Travma Yaşanması

Yüksek ateş, cidde bir ameliyat ya da herhangi bir tamvaya yol açacak olay yaşanması saçlarda ciddi kayıplara yol açabilir. Bu gibi durumlarda uzmana danışıp uygun bir tedaviye başlanmalıdır.

Stres ve Psikolojik Sorunların Varlığı

Aşırı stres ve yakın birinin kaybı gibi ani şoklar saç dökülmesini tetikleyen sebeplerdir. Bu gibi durumlarda dökülen saçlar uzmanlara göre geçicidir ve yeniden çıkacaktır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Uzmanlara göre en yaygın saç dökülmesi erkek tipi saç dökülmesidir ve bu tarz saç dökülmeleri kalıcıdır. Erkeklerde daha erken yaşlarda başlar, kadınlarda ise ilerleyen yaşlarda bu tip saç dökülmesi görülür.

Saç Dökülmesine Sebep Olan Bazı Hastalıklar

Uzmanlara göre anemi, diyabet, troit hastalıkları ve romatizmal hastalıklar gibi otuza yakın hastalık saç dökülmesine sebeptir. Sebep olan hastalığın tedavisi sonrasında saçlar yeniden çıkmaktadır. Ayrıca egzama, sedef gibi kaşıntılı ve kepekle karıştırılan pulcuklu deri hastalıkları da saçları dökmektedir.

Kanser Tedavisi

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve ışın saçları dökmektedir ve bu durum geçicidir tedavi sonrasında saçların geri gelir.

Protein Eksikliği ve Yanlış Beslenme

Vücut yeterince protein alamadığında ilk önce saçların gelişimini durdurur ve dökülmeler başlar. Protein ağırlıklı beslenme bu durumu ortadan kaldırır. Ayrıca yanlış beslenmeler ve şok diyetler de saçların dökülmesine sebep olacaktır.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

  • Örgü, topuz veya at kuyruğu gibi sıkı saç şekillerinden kaçının.
  • Saçınızı zorla bükmeyin, ovalamayın veya çekmeyin.
  • Yıkarken ve fırçalarken saçınıza nazik davranın. Geniş dişli bir tarak saçın çekilmesini önlemeye yardımcı olabilir.
  • Sıcak bigudi, maşa, sıcak yağ maskesi yapmayın.
  • Saç dökülmesine neden olabilecek ilaç ve takviyeleri kullanmayın.
  • Saçınızı güneş ışığından ve diğer ultraviyole ışık kaynaklarından koruyun.
  • Fast-food tarzı gıdalar tüketmeyin.
  • Sigara ve alkol kullanımını bırakın. Uzmanlara göre erkeklerde sigara kullanımıyla kellik arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.
  • Uyku düzeninize dikkat edin.
  • Yoga, meditasyon gibi etkili stres yönetimi tekniklerini uygulamak semptomların şiddetini azaltabilir.
  • Özellikle yeterli miktarda demir, çinko ve B vitaminleri içeren gıdalar tüketmeye özen gösterin.
  • Haricen sürme yoluyla kullanılan soğan suyu, hindistan cevizi yağı, çuha çiçeği yağı, elma sirkesi ve kabak çekirdeği yağının saç dökülmesine faydalı olduğuna dair kanıtlar vardır.
  • Kişinin saç derisine ve yapısına uygun şampuan seçimi
  • Hastalığa bağlı saç dökülmelerinin tedavisinin yapılması

Saç Dökülmesine Bitkisel Çözüm

  1. Aloe Vera: Saç derisine biraz Aloe Vera jelini masaj yaparak yedirip birkaç saat bekledikten sonra ılık suyla yıkayın. Haftada 2-3 kez uygulayarak kafa derisindeki kaşıntıyı ve iltihapları azaltabilirsiniz.
  2. Soğan Suyu: 1 adet soğanı rendeleyip suyunu süzün ve suyu doğrudan kafa derinize masaj yaparak sürün. 30 dakika bekleyip saçlarınızı şampuanla yıkayın. Yaklaşık bir ay boyunca haftada 2-3 kez uygulayın.
  3. Sarımsak: 1-2 baş sarımsağı blenderde ezip suyunu çıkarın ve eczaneden temin edebileceğiniz E Vitamini serumunu kırıp içine ilave edin. Saç seyrelmesi olan bölgelere daha fazla sürerek kafa derinize yedirin. 30 dakika sonra saçlarınızı ılık suyla yıkayın. Haftada 1-2 kez uygulayın. 
  4. Pancar Suyu: Pancar yaprağını suda kaynattıktan sonra suyunu macun kıvamına gelene dek bir miktar kına ile karıştırın ve saç derinize sürün. 20 dakika sonra ılık suyla yıkayın. Haftada birkaç kez uygulayın.
  5. Keten Tohumu Yağı: Keten tohumu yağıyla saçlarınıza masaj yaparak saç kaybınızı önleyebilirsiniz.
  6. UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Bilgisayarcınız

1 Paylaşımlar

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir