Kabak çekirdeği, kabakların yenilebilir tohumlarıdır. Gün içinde yediğimiz ancak neler içerdiğini bilmediğimiz çok fazla yiyecek var. Bunlardan biri de kabak çekirdeği. Sohbet ederken çitlediğimiz, televizyon izlerken yediğimiz kabak çekirdeğinin faydaları nın neler olduğuna bir bakalım.
Kabak Çekirdeğinin Faydaları
Yüksek Besin Değeri Sağlar
Kanseri Önler
Antioksidan İçeriği Yüksektir
Sperm Düzeyini Arttırır
BPH Hastalığını Tedavi Edicidir
Magnezyum Kaynağıdır
Yüksek Lif İçerir
Kalp Sağlığını Arttırır
Kan Şekerini Düzenler
Uykusuzluğu İyileştirir
Yüksek Besin Değeri Sağlar
Yaklaşık yarım avuç kabak çekirdeği 151 kalori içerir. 151 kalorilik enerji genel olarak yağ ve proteinden gelmektedir.
Yarım avuç kabak çekirdeğinin besin öğeleri:
Lif: 1,7 gram.
Karbonhidrat: 5 gram.
Protein: 7 gram.
Yağ: 13 gram (6 gramı omega-6’dır)
K vitamini: Günlük olarak almamız gerekenin %18’i
Fosfor: Günlük olarak almamız gerekenin %33’ü
Manganez: Günlük olarak almamız gerekenin %42’si
Magnezyum: Günlük olarak almamız gerekenin %37’si
Demir: Günlük olarak almamız gerekenin %23’ü
Çinko: Günlük olarak almamız gerekenin %14’ü
Bakır: Günlük olarak almamız gerekenin %19’u
Yüksek miktarda antioksidan ve çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA), potasyum, B2 vitamini (riboflavin) ve folat içermektedir.
Kanseri Önler
Kabak tohumunu çok tüketen kişilerin mide, göğüs, akciğer, prostat ve kolon kanserine daha az yakalandığı görülmüştür. Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunan lignan maddesi göğüs kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde çok önemli olduğu vurgulanmaktadır. Kanseri önlediğine dair birçok çalışma bulunmaktadır.
Antioksidan İçeriği Yüksektir
Kabak çekirdeği, karotenoid ve E vitamini gibi antioksidanlar içerir. Antioksidanlar hücrelerinizi hasara, zararlara karşı korur ve iltihaplanmayı azaltır. Hastalıklardan korunmamızı sağlar.
Magnezyum Kaynağıdır
Magnezyumun eksikliği vücutta kendini kas kramplarının yaşanmasıyla bile belli eder. Doğal yollardan magnezyum sağlamanın en güzel yollarından birisi kabak çekirdeğidir.
Magnezyumun, vücutta 600’den fazla fonksiyonu bulunmaktadır. Magnezyum seviyesinin yeterli olması tansiyonun kontrolü, kalp hastalığı riskinin azalması, sağlıklı kemiklerin oluşması, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi için önemlidir.
Yüksek Lif İçerir
Sebze ve Meyve tüketmeyen veya sevmeyen bireyler için lif alımı oldukça zordur. Ancak, kabak çekirdeği küçük miktarıyla yüksek oranda lif sağlar. Sadece küçük bir avuç kabak çekirdeği 5 gram lif sağlayabilmektedir.
Sindirim sisteminizde problem varsa, kabızlık, şişkinlik yaşıyorsanız kabak çekirdeği tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda lif tüketimi kilo alma, obezite, tip 2 diyabetten korumaktadır. Her markette, bakkalda bulabileceğiniz kolay bulunabilir olan bu gıdayı muhakkak beslenme planınıza eklemelisiniz!
Kalp Sağlığını Arttırır
Kabak çekirdeği, kalp sağlığınızı arttırabilecek kalitede antioksidana, magnezyuma, çinkoya ve yağ asitlerine sahiptir. Kabak çekirdeği sayesinde yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol düşmektedir.
Bu iki rahatsızlık kalp hastalıkları için çok önemlidir. Menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda yapılan bir çalışmada kabak çekirdeği yağının verilmesi HDL yani iyi kolesterolün %16 oranında artmasını sağlamıştır. HDL kolesterol kalp rahatsızlıklarının önlenmesi için önemli bir faktördür.
Kan Şekerini Düzenler
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda kabak, kabak çekirdeği, kabak çekirdeği tozu ve kabak suyunun kan şekerini azaltabileceğini göstermiştir. Diyabet yani şeker hastalığı ve insülin direncine sahip bireyler kan şekerinin düzenlenmesini sağlamakta oldukça zorluk çekmektedir. Bu hastalıklara sahip kişiler için çok önemli bir gelişmedir.
Aynı zamanda kabak çekirdeğinin içerisinde bulunan magnezyumun yüksek olması da şeker hastalığı üzerinde olumlu etki yapmaktadır. 127.000‘den fazla erkek ve kadın hastanın bulunduğu bir çalışmada, magnezyumdan zengin beslenmenin erkeklerde tip 2 diyabetriskini %33, kadınlarda %34 düşürdüğü bulunmuştur.
Uykusuzluğa İyi Gelir
Uykusuzluk probleminiz varsa, yatmadan önce biraz kabak çekirdeği tüketebilirsiniz. Uykunun sağlanabilmesi melatonin hormonuyla gerçekleşir. Melatonin ise triptofan isimli bir aminoasitin artmasıyla salgılanabilir.
Kabak çekirdeği çok güzel bir triptofan kaynağıdır. Günde 1 gram triptofan tüketilmesinin uykusuzluğa iyi geldiği kanıtlanmıştır. 1 gram triptofan alınabilmesi için 200 gram kabak çekirdeği tüketimi sağlanmalıdır.
UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Nasıl Yapılır?