Evde Güvenli Yaşam 1
Sevgili okurlar,
İnternet ortamında şöyle bir araştırma yaptığımda Evde Güvenli Yaşam‘la ilgili çok da bilgi olmadığını gördüm. Olan bilgiler de dağınık ve farklı ortamlarda bulunmakta. Bu nedenle Evde Güvenli Yaşam’la ilgili bir yazı dizisi oluşturmaya karar verdim ve sizlerle nacizane bildiklerimi paylaşmak istiyorum. İlk konumuz Yangın konusudur. Yangın biliyorsunuz her an hepimizin karşılaşabileceği bir tehlikedir. O nedenle yangına karşı hazırlıklı olmalıyız ve neler yapabiliriz?
Yangın Nedir?
Yanma olayının oluşması için Yanıcı Madde, Isı ve Oksijen üçlüsünün bir araya gelmesi gerekir. Ve bu üçlünün bir araya gelirken belli oranlarda olması gerekir. Yani yanma olayı yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir araya gelmesiyle oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üçlüden herhangi biri yanma ortamından uzaklaştırıldığında yanma sona erer.
Günlük yaşantımızda yanma olayından oldukça fazla faydalanırız. Yemek yapmak, ısınmak gibi. Yanma bizim kontrolümüzde olduğunda yaşamımız için yararlı bir olaydır. Fakat kontrolümüz dışına çıktığı taktirde felaketlere sebep olabilir. İşte bu yanma olayının kontrolümüz dışına çıkmış haline yangın diyoruz.
Yangına sebep olan en büyük faktör insan faktörüdür. Bilgisizlik, ihmal, tedbirsizlik, dikkatsizlik, kaza, sabotaj gibi insan kaynaklı yangın oldukça fazla; yıldırım, güneş altında duran kırık cam parçalarının sebep olduğu yangınlar, yanardağ patlaması gibi etkenler de doğal kaynaklı yangın sebebidir ve insan kaynaklı yangınlara oranla oldukça azdır. Yangın ne ile söndürülür konusu için tıklayınız..