Defne Yaprağının Faydaları

Akdeniz ve Ege bölgelerine has bir bitki olan Defne ağacının yaprakları Antik Yunan ve Roma döneminden bu yana kullanılmaktadır. Defne yaprakları yaz kış yeşil kalmaktadır. Güzel kokusu ve yemeklere kattığı hoş aroması ile ünlü şeflerin ve hemen hemen herkesin mutfaklarında kullanım alanı bulmuştur. Defne yaprakları aynı zamanda tedavi amaçlı kullanılmaktadır ve defne yaprağının faydaları çok geniş yelpazede yer almaktadır.

Defne Yaprağının Faydaları

Defne Yaprağının Kullanım Şekilleri

  1. ÇAY : Yarım litre su kaynatılır. Kaynatılan suyun içerisine 6 adet defne yaprağı eklenir. 5-10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Bu arada biraz ılınan çayın içerisine bal eklenerek içilebilir.
  2. YAĞ: Çok eski zamanlardan bu güne kadar kullanılan defne yağı aktarlardan temin edilebilir. Baş ağrılarında başa sürüldüğünde iyi gelmektedir. Ayrıca saç ve cilt bakımında da kullanılan defne yağı en eski kozmetik ürünlerindendir.
  3. Kurutularak Yaprakların kullanılması: Defne ağaçları yaz kış yapraklarını dökmeyen bir bitki olduğundan dört mevsim yaprakları toplanabilir. Ancak defne yaprağının kendine has aromasının en yüksek olduğu dönem mayıs ayı ile ekim ayı arasındaki dönemdir. Bu dönemde toplanan defne yapraklarındaki uçucu yağ asitleri çok daha etkindir ve defne yaprağı faydaları bu dönemde en üst seviyededir. Toplanan defne yaprakları kesinlikle güneş ışığına direk maruz kalacak biçimde kurutulmamalıdır. Güneş ışığı defnenin yararlı uçucu yağ asitlerinin hasar görmesine neden olur. Kuruma işlemi nem içermeyen, havadar bir yerde ya da fırınlarda gerçekleştirilmelidir. Ayrıca defne yaprakları çok fazla üst üste kurutulmamalıdır. Özellikle balık ve et yemeklerinde geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.

Defne yaprağını en iyi saklama yöntemi koyu renge sahip cam bir kavanoza hava almayacak bir şekilde dizilmelidir. Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza ettiğinizde ilk günkü gibi tazeliğini korur. Uygun saklama koşullarında defne yaprağı bir yıl raf ömrüne sahiptir.

Defne yaprağının faydaları

Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir?

  • Defne yaprağının kurusu ya da tazesi ile hazırlanan defne yaprağı çayı hazımsızlığı önler ve mideyi rahatlatır.
  • İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlığı enfeksiyolarına karşı vücudun mücadelesini destekler. Ateş düşürücü özelliği vardır ve baş ağrısına iyi gelir.
  • Saçlar için kullanılan defne yaprağı suyu saç derisini besler ve ölü deriden arındırarak kepeklenmeyi önler. 2 litre suyun içerisine 1-2 adet defne yaprağı eklenir ve kaynatılıp soğutulduktan sonra saçın son durulama suyuna eklenerek yıkanır.
  • Defne yaprağı cilt bakımı konusunda da kullanılır. Cilt için oldukça yararlı olan  defne yaprağı kaynatılarak hazırlanan su ciltte tonik olarak kullanıldığında sivilce oluşumunu engeller ve güneş lekelerini azaltır.
  • Defne yaprakları kurutulup toz haline getirilip açık yaralara kullanılır. Açık yaraların enfeksiyon kapma riskini önler.
  • Defne yaprağı çayı antioksidan olduğu için metabolizmayı arttırıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle defne yaprağı zayıflama diyetlerine yardımcıdır.
  • Defne yaprağı kullanılarak hazırlanan defne yaprağı sabunu pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar.
  • Defne yaprağını ağzınızda çiğneyerek ağız içi yaralarınızdan ve aftlardan kurtulabilirsiniz. Diş ağrınız için 1 çay bardağı sirke ile 2-3 adet defne yaprağını kaynatarak ağız gargarası hazırlayabilirsiniz.

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Bilgisayarcınız nasıl yapılır

209 Paylaşımlar