Faydalı Bilgiler

Çağın Hastalığı

Çağımızın En Sinsi, Yaygın ve En Farkında Olunmayan Hastalığı O! 

Kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik en belirgin özellikleridir. Yumuşak kas romatizması, kronik yorgunluk ya da tükenmişlik sendromu yaşamı çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Yaşam enerjisi çok düşüktür. Kadınlarda daha fazla görülür. Ülkemizde yaklaşık 1.3 milyon fibromiyalji hastası olduğu düşünülmektedir. Sürekli yorgun hissediyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz. Belirtilerine bakacak olursak:


1 – Yaygın Kas Eklem Ağrıları :

Fibromiyaljide tepeden tırnağa tüm bedende  kas ve eklem ağrıları olur. Boyun, ense, sırt, kürek kemiklerinin arası, en yoğun ağrının görüldüğü bölgelerdir. Yumuşak kas romatizması olarak da adlandırılır. Kalçada, belde, diz ve dirsekte de ağrılar olur.  Bedende bulunan tüm  kaslar çok ağrılıdır.

 2 – Mutsuzluk, Depresyon, Anksiyete :

Fibromiyalji hastalarına psikiyatrik değerlendirme yapıldığında depresyon tanısı konulur  ama depresyon ilaçlarına cevap vermezler, sürekli mutsuzluk hali devam eder. Fibromiyalji, depresyonun çok ötesinde bir hastalıktır.  Yaşam enerji düzeltilmedikçe, ağrılar azalmadıkça depresyon, mutsuzluk ve anksiyete hali de düzelmez.

3 – Fibromiyalji Baş Ağrısı :

Fibromiyalji hastalarının büyük bir bölümünde, daha önce deneyimlenmiş migren veya gerilim tipi baş ağrısı gözlemlenebilir. Bu rahatsızlıklar fibromiyalji ile birlikte artar. Baş ağrısı yüzde seksen artar ve süreklidir. Buna bir de migren ağrıları eklenir.

4 – Kronik Yorgunluk, Halsizlik :



Fibromiyalji hastaların hepsi çok yorgun ve halsizdir. Kronik yorgunluk hep vardır. Sabahları yataktan sürünerek kalkarlar. Basit işleri bile yapacak halleri yoktur. Açıklanamayacak düzeyde halsizdirler. Bunun nedeni yaşam enerjinin tükenmesidir. En kötü hissettikleri zaman diliminin sabahları olmasının sebebi gece diş sıkmalarına bağlıdır.

5 – Bağırsak Problemleri, Gaz, Şişkinlik, İshal : 

Bağırsak problemleri, gaz, şişkinlik ve ishal olarak kendini gösterir. Sürekli şişkinlik hali, hava yutmuş gibi bir rahatsızlık verir. Arada ishal dönemleri olabilir. Bağırsak florasının bozulması nedeniyle de bağırsak problemleri vardır.Tedavide bağırsak florasını dengelemeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır.

6 – Unutkanlık, Dikkat ve Konsantrasyon Eksikliği :

Fibromiyalji tüm yaşamı etkiler. Ağrılar, depresif ruh hali ve kronik yorgunluk beraberinde unutkanlık durumunu da getirir. Fibromiyalji hastasının dikkati dağınıktır. Çalışma konsantrasyonu yoktur. Bedensel yavaşlamanın yanı sıra zihinsel üretimi de yavaşlayabilir. Fibromiyalji tedavi edilebilir, zihinsel performansınız da geri dönebilir. Unutkanlık geçicidir.

7 – Uyku Bozukluğu, Düzensiz Uyku :

Sabah yorgun, dinlenmemiş uyanma ve yorgun hissetme fibromiyaljinin temel yakınmalarındandır. Uyku bozukluğu çeken hasta ne kadar uyursa uyusun yataktan sürünerek kalkar. Hiç dinlenemez. Sürekli uyku isteği vardır ama derin ve sağlıklı uyku uyunamaz. Bazen uykusuzluk, gece sık uyanma da olabilir. Tüm fibromiyalji hastalarında uykuda diş sıkma vardır.

8 – Kaslarda Sertlik, Sabah Tutukluğu :

Fibromiyalji hastalarında sabah tutukluğu vardır. Ayrıca boyun, sırt kasları gibi belli bölge kaslarında sertlik hiç geçmez.

Fibromiyalji Teşhisi:

Fibromiyalji teşhisinde hastanın öyküsü, hastalık belirtileri ve fiziki muayene ile konur. Fibromiyalji teşhisi için üç ay şikayetlerin ve belirtilerin devam etmesi gerekir. Fibromiyalji muayenesinde tender point denilen vücudun 18 hassas noktasından yaklaşık 11’inde bu ağrılı noktaların bulunup bulunmadığı tespit edilir. Sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılan fibromiyaljide, bu karışıklığı önlemek için yapılacak tetkikler büyük önem taşır.


Fibromiyalji Tedavisi:

Fibromiyaljinin tedavisinde istikrar çok önemlidir. Doğru teşhis konulmaz ise farklı bir hastalığın tedavisine başlanmış olur ve hasta gereksiz bir ilaç yükü altında ek sorunlarla karşılaşabilir. Bu durum fibromiyaljinin kronikleşmesine de neden olur. Sürekli doktor değiştirmek, tedavisi yarıda kesmek ve farklı tedaviler arayışında olmak da fibromiyalji tedavisini olumsuz etkiler.  İlaçla tedavi edilebilen fibromiyalji hastalığında özellikle tedaviyi sürdürülebilir kılmak çok önemlidir.

0 Paylaşımlar

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir