Bin Bir Derde Deva BAL

Bal, yeryüzündeki en eski tatlandırıcı ve geleneksel şifa kaynağıdır. Balın faydaları oldukça fazla olduğundan eski çağlardan beri hem besin hem de ilaç olarak kullanılıyor. Faydaları geçmişten beri bilinen en eski bilgidir.

Bal Nasıl Oluşur?

Bal, bitkilerin çiçeklerinden veya nektarlarından arılar tarafından toplanır ve enzimler yardımıyla işlemlerden geçirilerek  peteklerin iç yüzeyine yerleştirilir. Balın rengi, kokusu, tadı elde edildiği çiçek türlerine bağlıdır. Balın tadı, elde edildiği kaynağa, elde ediliş yöntemine ve iklime bağlı olarak değişebilir.



Balın rengi çok açık sarıdan neredeyse siyaha kadar gidebilmektedir. Bala rengini veren karoten, antosiyanin, ksantofil gibi değişik bileşenlerdir.

 1 çorba kaşığı bal; früktoz, glikoz, maltoz ve sükroz da dahil olmak üzere 64 kalori ve 17 gram şeker içerir. Neredeyse hiç, lif, yağ ve protein içermez. Ayrıca eser miktarda vitamin ve mineral içerir. Bunlara karşı olarak çok fazla miktarda fenolik bileşik ve antioksidant içerir. Bu bileşikler koyu renk ballarda genellikle daha fazladır.

Balın Sağlığa Faydaları:

Antioksidan İçerir

Kaliteli bal birçok önemli antioksidan içerir. Antioksidanlar bizi kalp krizi, felç ve birçok kanser türünün görülme riskini azaltarak korumaktadır. Göz sağlığını da koruduğu çalışmalar sonucu ortaya koymuştur.

Diyabet Riskini Azaltır

Bal ve diyabet hakkındaki kanılar karıştıktır. Bir yandan diyabet hastalarında yaygın olarak görülen risk faktörlerinin görülmesine neden olabilir, bazı faktörlerin ise ortadan kalkmasında neden olabilir. Örneğin; LDL kolesterolü, trigliseritleri ve enflamasyonu düşürür, HDLyi yükseltir. Bir yandan da kan şekerinin yükselmesinde rafine şeker kadar etkili olduğu bulunmuştur. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir.

Kan Basıncını Azaltır

Yapılan deneylerle balın kan basıncını azalttığı görülmüştür. Kan basıncı,kalp hastaları için önemli bir risk faktörüdür ve bal bu riski ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, tansiyon düşürücü etkisi olan antioksidanlar bulundurmasıdır.

Kolesterolü Düşürür



Yüksek LDL kolesterol seviyelerine sahip olmak kalp hastalıklarına,  kalp krizlerine ve felçlere neden olabilen atardamarlardaki yağ birikiminde önemli rol oynar. Yapılan çalışmalar balın, kolesterol seviyelerini düzeltebileceğini göstermiştir. Bal, HDL’yi yükseltirken, total kolesterolü ve LDL’yi düşürebilmektedir.

Kan Yağını Azaltır

Yüksek kan trigliserit değerleri kalp hastalıkları ve tip 2 diyabetin en önemli göstergesi insülin direncinin nedeni olabilir. Trigliserit  seviyeleri, yüksek karbonhidrat ve şekerli diyet tüketildiğinde artar. Birçok çalışmada düzenli bal tüketiminin özellikle de şeker yerine kullanıldığında düşük trigliserit seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir.

Cildi Tedavi Eder

Balın cilde uygulanması, eski Mısır’dan beri yaraları ve yanıkları iyileştirmek için kullanılmış olup günümüzde hala kullanılmaktadır.

Öksürüğü İyileştirir

Üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklar için öksürük yaygın bir sorundur. Hem çocuklar hem de ebeveynleri için uyku ve yaşam kalitesini etkileyebilir. Birkaç araştırma öksürüğün giderilmesinde balın, öksürük şurubundan daha etkili olduğunu göstermiştir. (1 yaş altı çocuklarda alerjik bünyeye sebep olacağından verilmemelidir)

Zayıflamaya Yardımcıdır

Balın hazımsızlığı azaltması nedeni ile altı haftalık bir süre içinde balla beslenen farelerin, diğer şekerlerle beslenen farelere göre kilo artmasında düşüşler olduğunu saptamıştır. Her gün bal yemenin, eşit miktardaki sofra şekeriyle karşılaştırıldığında kilo artışına neden olmadan kan yağları üzerine faydalı etkiler gösterebileceği öne sürülüyor.

Bal İyi Bir Nemlendiricidir

Balın cilt için kullanımı nemlendirici ve besleyici özelliklerinin nedeniyle çok faydalıdır. Bal, özellikle cildiniz kuru ise en iyi doğal nemlendiricidir ve ayrıca uygulanması çok kolaydır. Bal sadece gözenekleri açmakla kalmaz, aynı zamanda kurumuş cildin nemlenmesine yardımcı olur.

Pürüzsüz bir cilt için tıklayın.

 

 

94 Paylaşımlar