Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır?

Sumak Ekşisi Nedir?

Antep fıstığı familyasından olan sumak bitkisinden elde edilen sumak ekşisi, kıvamlı bir sostur. Özellikle etli yemeklerde kullanıldığında yemeklerin lezzetini artırıcı bir özelliği de bulunan bu ekşi sıvı sayesinde başka baharatlara yemeğinizde fazla yer vermeseniz de enfes yemekler yapabilirsiniz.

Üstelik sumak ekşisi nasıl çıkarılır diye endişelenmenize de gerek yok. Marketlerde hazır olarak satılanlarını bulabileceğiniz gibi dilerseniz evde kendiniz de kolay bir formülle hazırlayabilirsiniz.

Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır?

Evde yaparken özellikle ekşi sumak kullanmaya dikkat etmelisiniz, aksi takdirde sumak sosunuz tatlı olacaktır. (Tabi tatlı sumak sosu istiyorsanız siz bilirsiniz) Büyük bir kabın içine 10 kg sumak bitkisinin yapraklarını koyun ve üzerini örtecek kadar su ekleyip biraz bekletin.


Bu suyu süzüp başka bir yerde bekletin ve tekrar bitki yapraklarının üzerine su ekleyin. Sumağın tüm ekşi özü çıkana kadar bu işlemi tekrar edin ve süzdüğünüz suları birleştirin. Daha sonra bir miktar unu suya dökerek tortusunun dibe çökmesi için bekleyin. Un tamamen dibe çöktükten sonra üstte kalan duru suyu büyük bir cam kavanoza alıp tülbent yardımıyla hava almayacak şekilde ağzını kapatın. Kavanozlarınızı birkaç gün bu şekilde güneşte bekletin. Daha koyu bir kıvam için sumak suyunu birkaç taşım da kaynatabilirsiniz.

Sumak Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

  • Pek çok yemekte hem baharat olarak hem de sos şekliyle kullanılan sumağın sağlık için de oldukça faydalı olduğunu görebilirsiniz.
  • Salatalarınızda dahi kullanabileceğiniz sumak ekşisi faydaları arasında ilk olarak antiseptik özelliğe sahip olması göze çarpar. Bu özelliği sayesinde ateş düşürme ve ishal kesme gibi faydalar da sağlar. Hatta boğaz ağrılarının hafiflemesi üzerinde de etki yapar.
  • Antiseptik özelliğinin dışında hararet giderme etkisi de bulunur.
  • Kan şekerini düşürür.
  • Reflü, kabızlık gibi sorunlara iyi gelir.
  • Kansere ve kanserin vücutta yarattığı olumsuz etkilere karşı iyi gelir.
  • Sindirim sistemini rahatlatır.
  • İdrar kaçırma ya da idrarını tutamama gibi sorunları olanlar için de birebirdir.


Sumak Ekşisi Nerelerde Kullanılır?

Daha çok baharat olarak kullanılsa da sumak kullandığınız tüm yemeklerde ekşi sosunu da kullanabilirsiniz. Ekşili dolma yaparken dolma içinde sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Her ne kadar pek çok etli yemekte rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sos olsa da özellikle Adana ve Maraş bölgesinin yöresel lezzetlerinde sıklıkla kullanabileceğiniz bir tat olarak karşımıza çıkar.

 

0 Paylaşımlar