Türk Kahvesinin Faydaları

Türk kahvesinin özel bir tadı vardır, telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

Kahve, kökboyasıgiller familyasının Coffea cinsinde yer alan ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun, su ya da sütle karıştırılmasıyla yapılan içecektir. İçerdiği kafein maddesinin niteliği yüzünden dikkat artırıcı ve uyarıcı özelliğe sahiptir. Aynı zamanda çok güçlü bir antioksidan olan kahve, E ve B grubu vitaminler, potasyum, magnezyum gibi mineral içermektedir.


Kahve Metabolizmayı Hızlandırıyor

Kahvenin içeriğinde bulunan kafein sebebiyle kalp atışı hızlanarak vücut ısınmaya başlar. Kafein vücuttan hızlıca emilir. Kişiden kişiye değişen süreçlerde zindelik ve enerji verir. Avusturya’da yapılan bir araştırmada;gönüllü grup 100 mg. kafein aldığında ( ortalama tek bir fincan kahvede olduğu kadar), gönüllülerin beyin aktivitelerinde kafein almayan gruba göre, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleri ile ölçülebilen bir artış olmuştur.

Kasları Güçlendirir ve Kalp Hastalıklarını Önler

Kahve içeriğindeki kafeinin etkisinden ötürü hızlanan kan dolaşımı sebebiyle kas ağrılarını baskılar. 37.000’den fazla insandan elde edilen bir Hollanda çalışması ise; her gün 2-4 bardak arası kahve içenlerin, daha çok içenlere veya hiç içmeyenlere oranla yüzde 20 oranında daha düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğunu göstermiştir.


Yemeklerden Bir Saat Önce veya Sonra Tüketin

Kahve demir içeren yiyeceklerle alındığında, demir emilimini düşürecektir. Yemeklerden 1 saat önce veya sonra kahve tüketmek bu durumu ortadan kaldırır. Kafeinin insanlar üzerindeki etkisi değişkendir. Bazı insanlar için yüksek dozlarda kahve sinirlilik veya endişeye, uyku kalitesini etkileyerek uykusuzluğa neden olabilir. Kimileri ise bu durumu kolay kolay yaşamamaktadır. Kişi kahve içtikten sonra olumsuz etkilendiğini hissederse kafein alımını sınırlandırmalıdır.

Türk Kahvesi Tercih Edilmelidir

Eğer çok fazla kahve tüketen biri dozunu düşürmek istiyorsa, bu durumu kademeli olarak yapmalıdır. Çünkü kafein kişide yoksunluk hissi uyandırabilir ve bununla beraber baş ve kas ağrısı gibi etkilerle karşılaşılabilir. Türk kahvesi, espresso veya filtre kahve en sağlıklı tercihler arasında yer alır.

Türk Kahvesinin Faydalarını Şöyle Sıralayabiliriz.

  • Kalın bağırsak, gögüs, gırtlak ve yemek borusu kanserine yakalanma riskini azaltır.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Yüksek tansiyonu önler.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Migren dışında kaynaklanan baş ağrılarını giderir.
  • Vücudun daha çok yağ yakmasını sağlar.
  • Astıma yakalanma riskini azaltır.
  • Selülit oluşmasını engeller.
  • Enerji verir aynı zamanda uyanık kalmayı sağlar.
  • Hafızayı güçlendirir.


382 Paylaşımlar