Afrika Menekşesi Motifi Nasıl Yapılır

Sevgili örgü severler bu paylaşımımda yaparken keyf alacağınız Afrika Menekşesi motifi nasıl yapılır anlattım. Bu motiften üreteceğiniz battaniye, koltuk şalı, bebek battaniyesi v.s. gibi ürünleri de görüntüsü itibari ile keyfle kullanacağınıza inanıyorum.

Afrika Menekşesi Motifi Videolu Anlatım

Afrika Menekşesi Motifinin Yapılışı

Motife başlarken öncelikle sihirli yuvarlak yaparak başlıyoruz. Yaptığımız sihirli yuvarlağın içerisine toplam 16 adet ikili tırabzan örüyoruz. Yaptığımız tırabzanlar arasında hiç zincir çekmiyoruz. Bir üst sıraya geçince farklı bir ip kullanıyoruz ve herhangi bir tırabzanın üzerine batarak başlıyoruz.

Bu sırada battığımız tırabzanda aynı noktada iki adet ikili tırabzan yapıp üç adet zincir çekiyoruz ve aynı noktaya batarak iki adet daha tırabzan yapıyoruz. Bir sonraki motif çiçeğini yapabilmek için hiç zincir çekmeden bir adet tırabzan atlayıp sonraki tırabzana yine aynı şekilde aynı noktaya iki adet ikili tırabzan yapıp üç zincir çekip iki adet daha ikili tırabzan yapıyoruz. Bu şekilde toplam altı adet menekşe yaprağının zeminini hazırlıyoruz.

Afrika Menekşesi Motifi

Bir sonraki sırada yine renk değişimi yapıyoruz ve bu sefer ikili tırabzanlar arasında çektiğimiz üç zincirden oluşan boşluklardan birinden başlıyoruz. Başlangıç boşluğumuza bir alt sırada yaptığımız gibi iki adet ikili tırabzan yapıyoruz üç zincir çekiyoruz ve iki adet daha ikili tırabzan yapıyoruz. Bir sonraki boşluğa da aynı işlemi yapmak için geçiyoruz. Sonraki boşluğa geçerken hiç zincir çekmiyoruz. Toplam sekiz adet olan boşluğa aynı işlemi tekrarlayıp bu sırayı da bitiriyoruz ve bir üst sıraya aynı iplikle geçiyoruz.

Bir sonraki sıraya zincir çekerek oluşturduğumuz boşluklara toplam yedişer adet ikili tırabzan yapıyoruz ve aralarında ya da geçişlerde yine zincir çekmiyoruz. Bu sırayı da bitirdikten sonra ipimizi kopartıyoruz ve başka bir renge geçiyoruz.

Menekşe Şeklini Vermek İçin

Geldiğimiz ve yapacağımız bu sıra Afrika Menekşesi Motifi ne şekil veren ve motifi farklılaştıran sıradır. Bu sırada yedi adet ikili tırabzan olan gruplardan herhangi birisinin birinci tırabzanından başlıyoruz ve her bir ikili tırabzanın üzerine sıkı iğne yapıyoruz. Yedişerli tırabzan guruplarının arasındaki boşluğa bir alt sıradaki boşluğu da içine alacak şekilde alt sıraya yine sıkı iğne şeklinde batıyoruz ve biraz uzun bir sıkı iğne yapıyoruz. Tüm menekşe yapraklarına aynı işlemi yapıyoruz ve bu kısmı bitiriyoruz.

Son renge geçtiğimizde artık altıgen şekilde olan motifimizi kare formatına çeviriyoruz. Bunun için ise yapacağımız işlem boyları eşitleyerek köşeler oluşturmak. Herhangi bir uzun sıkı iğnenin üstüne batarak dört zincir çekiyoruz ve aynı noktaya üçlü tırabzan yapıyoruz. Bir sonraki sıkı iğnenin üzerine ve ardından gelenin üzerine de ikili tırabzanlarımızı yapıyoruz.

Bir sonrakinde yarım tırabzan yapıyoruz. sonraki dört adet sıkı iğnenin üzerine yine birer sıkı iğne yapıyoruz ve iki yaprak arasında bulunan uzun sıkı iğnenin üzerine yarım tırabzan yapıyoruz ve ardından dört tane sıkı iğneye yine sıkı iğne yapıyoruz. sonrakine yarım tırabzan, sonraki iki taneye ikili tırabzan ve sonraki gelen uzun sıkı iğnenin üzerine ise köşe oluşturmak için aynı noktaya iki adet üçlü tırabzan iki adet zincir ve yine iki adet üçlü tırabzan yapıyoruz. Dört köşeyi de bu şekilde yapıp sırayı bitiriyoruz. Son sırada ise her bir tırabzan ve sıkı iğnelere ikili tırabzan yapıyoruz ve motifi bitiriyoruz.

Motifin Yapılışı İçin Gerekli Malzemeler

  • İstediğiniz renkte ve istediğiniz renk adedinde coton (pamuk) iplik ya da istediğiniz herhangi bir iplik.
  • İpinize uygun numara ve kalınlıkta tığ.

Not : Afrika Menekşesi Motifi Nasıl Yapılır videosu tamamen bana aittir!! Bana destek olmak için YOUTUBE KANALIMA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN..

Bilgisayarcınız

0 Paylaşımlar