Yeşil Çay Nedir? Faydaları Nelerdir?

Anavatanı Japoonya, Hindistan ve Çin olan çay tarih boyunca alternatif tıpta kullanılmıştır. Günümüzde de şifalı bitki olarak tüketimi devam etmektedir. Bir çok ülke yeşil çayın faydalarını halen araştırmaktadır. Biz de bu yazımızda yeşil çay nedir , faydaları nelerdir , Yeşil çayda bulunan antioksian nedir ve ne gibi faydaları vardır? araştırıp sizler için paylaştık.

Yeşil Çay Nedir?

Yeşil Çay Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yeşil çay doğada yetişen odunsu bir bitki olan çay bitkisinin taze yapraklarının toplanıp, belirli işlemlerden geçirilerek elde edilen bir çay çeşididir. Yeşil çay toplanınca oksijen ile tepkimeye girmeden hızla kurutularak elde edilir. Bundan dolayı siyah çay üretiminde soldurma ve diğer işlemler daha uzun sürdüğünden ve daha fazla prosesle işlem gördüğünden oksidasyon tamamlanmakta yeşil çayda ise tamamlanmamakta ve yarı fermente olarak kalmaktadır. Yeşil çay siyah çay kadar uzun işlem görmediğinden antioksidan maddeyi bünyesinde daha çok barındırmaktadır.

Antioksidan Nedir?

Antioksidan kimyasal bir madedir. Bu madde vücut tarafından üretilebilmekte ve aynı zamanda vücut dışarıdan yiyecek ve içeceklerle de alabilmektedir. Antioksidanın görevi vücutta bulunan serbest radikallerle savaşmaktır. Bu sayede hücre yapısı korumaktadır. Serbest radikal denile molekiller vücutta bulunan hücre yapısına saldırarak mutasyona uğratırlar . Bir başka deyişle hücre yapısını tahrip ederek değişimine sebep olurlar. Stres, sigara, alkol gibi maddelerin yanı sıra yediğimiz yemeklerin sindirimi sırasında da serbest radikaller ortaya çıkabilir. Bu sebeple serbest radikallerin oluşumundan kaçılması mümkün değildir ve ancak serbest radikallerin işlevini yapmamasını sağlayacak olan antioksidanların yiyecekler yolu ile vucüda girmesini sağlanmalıdır. Bu da dengeli ve doğru beslenme ile mümn olmaktadır.

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çay

Yeşil Çayın Kansere Etkisi

Yeşil çayın özellikle meme, mesane, yumurtalık, bağırsak, boğaz, akciğer, prostat, cilt ve mide kanserlerine karşı olumlu etki gösterdiği uzmanlarca söylenmektedir. Yeşil çay tüketiminin fazla olduğu ülkelerde kanser vakalarının az olduğu araştırmalar sonucunda görülmektedir.

Yeşil Çayın Kilo Kaybına Etkisi

Yeşil çayda bulunan polifenol yenilen yiyeceklerin kaloriye çevrilme hızını arttırmaya çalıştığından metabolizmayı da hızlandırır ve yağ yakımına yardımcı olur. Bu sebeple diyetisyenlerin listesinde her zaman yer bulur.

Yeşil Çayın Diğer Faydaları

  • Yemek sonrası içildiğinde kan şekeri yükselmesini yavaşlatır.
  • Kandaki kötü kolesterolün düşmesini ve iyi kolesterolün yükselmesini sağlar
  • Araştırmalara göre yeşil çay boğaz enfeksiyonlarına, diş çürümelerine ve diş hastalıklarına iyi geldiğini göstermektedir.
  • Düzenli olarak yeşil çay tüketilmesi sonucunda kan basıncını düşürdüğü ve buna bağlı olarak da yüksek tansiyona iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Yeşil çayda bulunan antioksidanın anti-viral ve anti-bakteriyel etkiye sahip ajanlar olduğu bilinmektedir. Bazı araştırmalar yeşil çayın bir çok hastalığın yayılmasının engellediğini göstermektedir.
  • Düzenli içildiğinde beyin işlevlerini düzenler ve beyni uzun süre korur. Bu sebeple özellikle parkinson ve Alzheimer hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu araştırmalar sonucunda görülmüştür.
  • Antioksidan bakımından zengin olan yeşil çayın düzenli olarak kullanılması, yaşlanma belirtilerini ve semptomlarını etkili bir şekilde geciktirebilir.
  • Alerjilerin hafif seyretmesine yardımcı olur.
  • İçerisinde bulunan antioksidanlar bakteri ve virüslerin hücre duvarına yapışmalarını önler ve bu da bakteri ve virüs enfektesini azaltır.

UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Nasıl Yapılır?

1 Paylaşımlar