Alzheimer Hastası Olmamak İçin

Alzheimer Hastası Olmamak İçin Terketmeniz Gereken 9 Alışkanlık



Alzheimer  maalesef tedavisi olmayan bir hastalıktır. Peki haftada üç kez spor yapmanın bu hastalığa yakalanma şansını %70 azalttığını biliyor muydunuz? Amerikan Alzheimer Derneği, 5 milyondan fazla Amerikalının Alzheimer hastası olduğunu ifade ediyor. İlaçlar hastalığın belirtilerini azaltırken, Alzheimer için kesin bir tedavi yöntemi hala bulunamadı. Bu hastalığa  yakalanmak istemiyorsanız derhal acilen gereken dokuz alışkanlık:

1- Sigarayı bırakın:

Sigara içmek vücudunuz çeşitli bölgelerine zarar verir ve beyin de bunlardan biridir. Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla Alzheimer’a yakalanma riski %45 daha fazla olduğu araştırmalar ortaya koymuştur.

2- Daha fazla B12 vitamini alın : 

B vitamini sizi Alzheimer korur. Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre B12 vitaminini ne kadar çok alırsanız, Alzheimer’a yakalanma riskiniz o kadar düşüyormuş. Genelde yaşlılarda B12 vitamini eksikliği görülmekte. B12 vitamini yumurtada, ette, balıkta ve deniz mahsullerinde bolca bulunmakta.

3- Daha aktif olun : 

Düzenli olarak spor yapınca kalbiniz düzenli atacaktır ve de kan dolaşımınız sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir. Tansiyonunuza dikkat etmenizde de fayda var. Orta yaşlıysanız ve kolesterolünüz yüksekse kolesteröl kontrol altında tutulmalıdır.


4- Daha fazla D vitamini alın : 

ABD’de yapılan bir araştırmada D vitamini eksikliğinin Alzheimer’a yakalanma riskini %125 arttırdığı görüldü. Olabildiğince güneş ışığı almaya çalışın. Güneşin fazla olmadığı yerlerde yaşıyorsanız D vitamini takviyesi alın (doktorunuza danışmayı unutmayın).

5- Kahve için : 

Kahve bolca magnezyum içerir ve güçlü bir antioksidandır. Alzheimer’a yakalanma riskinizi %50 azaltır. İtalya’da yapılan bir araştırma günde bir bardak kahve içmenin Alzheimer’ı önlediğini savunuyor.

6- Başınızı koruyun : 

ABD’de yapılan bir araştırmada travmatik beyin yaralanmasının, Alzheimer’a yol açtığı görüldü. Bu nedenle başınızı sert çarpmamaya dikkat edin

7- Alkol tüketiminizi azaltın :

Günde bir kadeh şarap içmenin Alzheimer’ı önlediğine dair araştırmalar olsa da fazla alkol tüketiminin Alzheimer’a neden olduğu bir gerçek.

8- Beyin egzersizleri yapın : 

Beyninize tıpkı kaslarınıza davrandığınız gibi davranmalısınız. Bunun için de en bilinen yöntemler bulmaca çözmek ve puzzle. Yeni şeyler öğrenmekten çekinmeyin. Yeni şeyler öğrenirken beyniniz ekstra efor sarf eder,

9- İyi dinlenin :

Stres kişiden kişiye değişebilen bir ölçüye sahip. Bu nedenle Alzheimer’ı gelişimini nasıl etkilediğine dair araştırmalar sürüyor. Yine uyku beyin için çok önemlidir. Yeterince uyumamak Alzheimer’a yol açmaktadır.

Sağlıkla kalın. 

0 Paylaşımlar