Sirkeyi Asla Kullanmamanız Gereken Yerler

Kimyasallardan uzak durabilmek adına çoğu zaman temizlik yaparken sirke kullanırız. Ancak ev temizliğinde sirke her zaman yarar sağlamaz. Bazen yarar yerine zararı bile dokunabilir. Bu sebeple sirke kullanılmaması gereken yerleri araştırdık ve sizler için yazdık.


1. Granit ve Mermer Mutfak Tezgâhlarında

Sirke içerisinde yer alan yoğun miktardaki asit nedeniyle granit ve mermer yüzeylere zarar verebilir, lekelenmeler oluşmasına neden olabilir.

2. Ütüdeki Yanık Lekelerinde

Ütü üzerine yapışmış yanık lekelerinde sirke ve tuz kullanımı oldukça yaygın. Ancak buharlı ütülerin tabanındaki delikler yabancı maddelerin içerideki elektrik aksamına sızması için oldukça elverişli yerlerdir. Bu nedenle buharlı ütü temizliğinde sirke ve tuz kullanmaktan kaçının.

3.Çelik Çatal, Kaşık, Bıçak

Eğer bıçak temizliği için sirke kullanmayı düşünüyorsanız bir daha düşünün derim. Sirke çeliğin kararmasına yol açar. Eğer parlak bıçaklarınız olsun istiyorsanız sirkeden vazgeçin.


4.Parke zeminler

Sirkenin içerisinde yer alan asit miktarı, parke zeminlerin renginin ağarmasına neden olabilir. Bu sebeple temizlik suyuna sirke katmaktan vazgeçmelisiniz.

5.Kan, çimen, mürekkep lekesi

Bu tarz inatçı lekelerde, lekenin üzerine sirkeyle müdahale etmekten vazgeçin. Çünkü sirkeyle müdahale ettiğiniz takdirde leke daha derine inecek, lekenin çıkması imkansız hale gelecektir.

Fakat bunlar haricinde sirkeyi gönül rahatlığı ile bir çok alanda kullanabilirsiniz.

Mutfak Temizliğinde Sirke Kullanımı

Genel olarak mikrodalga fırınların içerisi yoğun sıcaklıktan dolayı kurumuş kirler ile kaplanmıştır. Bu kirlerden kurtulmak için çeyrek su bardağı sirke ve bir su bardağı su karıştırılarak cam bir kaba konur. Bu cam kap mikrodalga fırın içerisine konularak fırının yüksek kuvvette çalıştırılması sağlanır. Oluşan sirke buharı kirlerin yumuşamasını sağlar ve bu sayede mikrodalga fırın kolayca temizlenir.



Bulaşık makinelerinde de piyasada satılan kimyasalları kullanmak yerine, bir bardak sulandırılmamış beyaz sirkeyi bir kap içerisinde makineye koymak ve makineyi deterjan koymadan çalıştırmak gerekmektedir. Sadece makinenin temizliği için değil, aynı zamanda camları ve porselenleri parlatmak için de sirke kullanmak yeterlidir. Parlatıcı kısmına eklenen sirke bulaşıkların oldukça güzel şekilde parlamasını sağlayacaktır.

Banyo Temizliğinde Sirke Kullanımı

Banyo seramikleri suyun etkisiyle oldukça çabuk kirlenmekte ve kötü görüntülere neden olmaktadır. Banyo seramiklerini temizlemek için, 4 litre su içerisine yarım bardak beyaz sirke, yarım bardak amonyak ve bir miktar boraks konularak, bezle fayans aralarının silinmesi gerekmektedir.



Özellikle klozet şeklinde olan tuvaletlerin en dip bölgesinde kir birikintileri oluşabilmektedir. Bu kir birikintilerinden kurtulmak için klozetin içerisine 2 bardak sirke döküp sabaha kadar bekletmek gereklidir. Sifonun çekilmesinin ardından klozetin temizlenecektir.

Çamaşır Temizliğinde Sirke Kullanımı

Her yıkamada bir bardak sirke eklenen çamaşırların daha yumuşak ve daha temiz olduğu gözlemlenmektedir. Bu şekilde yıkanan beyaz çamaşırların daha da beyaz, renklilerin ise daha parlak olduğu gözlemlenmiştir.

 

212 Paylaşımlar