Efsane Bitki Adam Otu Nedir?

Adam Otu Nedir?

Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Efsane bitki adam otu nun diğer isimleri; Ademotu, İnsan otu yada bilimsel ismiyle Mandragora Officinarum olarak bilinmektedir. Zehirli bir bitkidir. Topraktan çıkartılırken dikkatli olunmalıdır. Yaprakları zarar gördüğü zaman hapşırmanıza sebep olacak kötü bir koku salgılamaktadır. Kökü insan şeklini andırmaktadır. Adam otu mısırlılardan beri bilinmektedir ve şifa kitaplarında sıkça adına rastlanmaktadır. Hatta büyülü bir bitki olduğu rivayetleri de mevcuttur. Adam otu zehirli olduğu için çok dikkatli kullanılmalıdır. Adam otunun kullanılan kısımları kök ve tohumlarıdır.

Yetiştirildiği Yerler : 

Akdeniz ülkelerinde, yurdumuzda bilhassa Antalya çevresinde kaya dipleri, boş sahalar ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Ayrıca Ege ve Güney Anadolu’da da yetişmektedir.

Toplanması – Saklanması :

Kökler sonbaharda topraktan çıkarılır ve güneşte kurutulur. Daha sonra kuruyan kök kazınarak toz haline getirilir.

Adam Otu Faydaları:

Adam otunun kurutulmuş kökleri; ağrı kesici, bitkinliği giderici, spazm çözücü, yatıştırıcı olarak kullanılır. Köklerinin kurutma işlemi ise sonbaharda bitki kökü topraktan çıkartılıp güneşte kurutulması yoluyla olur. Daha sonra kuruyan kökler kazınarak toz haline getirilir. Tozlar sulandırılıp içilebileceği gibi merhem haline getirilip de kullanılmaktadır.
Adam otu kuru yapraklarının ezilerek toz haline getirilip bal mumuyla karıştırılarak merhem gibi romatizma ağrılarının olduğu bölgeye yada egzama bölgesine sürülür. Bu merhemin fayda sağladığı bilinmektedir. Kökleri sütle kaynatılıp içilirse yavaş iyileşen yaraların tedavisinde, astımda, saman nezlesinde ve şizofren gibi birçok hastalığa fayda sağlamaktadır. Günde 1-2 bardağı geçmemelidir.
Adam otu kökü ezilip balla tatlandırılarak yenilirse (en fazla bir kaşık yenmesi koşuluyla) vücudumuzu kuvvetlendirmektedir. Adam otu kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak ağız çalkalama suyu olarak kullanılırsa diş ağrısına iyi gelir. Aynı şekilde kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse idrar yanmalarına da iyi geldiği bilinmektedir. Kaynatılan kökünün suyu burna çekildiğinde uyku getirmektedir.

Adam Otu Zararları

Zehirli bir bitki olduğunu zaten başta söylemiştik. Zehirlenme söz konusu olduğunda ilk başlarda sarhoşluk ve baş dönmesi belirtileri ortaya çıkar. Daha sonra deri üzerinde kızarma, ağızda kuruluk, huzursuzlanma, halüsinasyonlar ve sürekli uyuma isteği oluşur. En ileri aşaması ise nefes darlığı ve ölümle sonuçlanmaktadır. Bu yüzden kullanımı uzman kontrolü yada bilgisi dahilinde olmalıdır. Hamile bayanların kullanmaları kesinlikle sakıncalıdır.
Bitkilerin her zaman bizlere yararı olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Fakat ” azı karar, çoğu zarar ” ata sözünü de unutmamak gerekir.
Uyarı: Zehirli olduğundan dolayı doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. UYARI : Hastalıkları tedavi etmek, 1219 sayılı Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu sitede yer alan bilgiler sağlıklı yaşama tavsiye niteliğindedir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye edilir. Herhangi bir rahatsızlığı olanlar ve özel politika gerektiren gruptaki kişiler mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdır. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır. Nasıl Yapılır?
160 Paylaşımlar